Oltchim a ratat prezenţa în finala Ligii Campionilor

REMIZĂ / Deşi au condus tot meciul, elevele lui Radu Voina nu au reuşit să obţină măcar o victorie de palmares în faţa echipei Viborg HK

Oltchim a fost aproape de un miracol în Danemarca, acolo unde, cel puţin până în minutul 45, a arătat cu totul altfel faţă de meciul tur, desfăşurat la Rm. Vâlcea. Aşa cum au promis după partida din Sala Traian, elevele antrenorilor Radu Voina şi Aurelian Roşca au lăsat deoparte presiunea, iar acest lucru le-a surprins pe daneze, care s-au aşteptat să aibă parte de un meci totuşi mai uşor, după ce au învins categoric în Sala Traian, cu 34-28.

 „Jocul de şah”, aşa cum l-a numit tânărul antrenor al echipei Viborg, Jakob Vestergaard (32 de ani), s-a încheiat însă cu o remiză (21-21), care le-a făcut fericite tot pe daneze. Şi le-a dus în finala Ligii Campionilor, pentru a patra oară în istorie. 

 Oltchim a controlat prima repriză

Dacă în Sala Traian, Viborg a fost echipa care a controlat jocul, de la un capăt la celălalt, în Danemarca lucrurile au stat cu totul altfel. Încurajată din tribune de un grup de aproximativ 50 de suporteri români, Oltchim a început curajos şi s-a instalat din start la conducerea partidei. Atente în apărare şi beneficiind de câteva intervenţii salutare ale Luminiţei Dinu între buturi, vâlcencele s-au desprins la 5-1, fapt care le-a uluit pe daneze, niciodată obişnuite să înscrie un singur gol în 9 minute. Deloc inspirate la aruncările de la 9 metri (boală de care a suferit şi Oltchim-ul la Rm. Vâlcea), danezelor le-au ieşit doar angajările pentru pivotul german Anja Althaus. Viborg a continuat să fie blocată de o defensivă ermetică, gurile de foc Grit Jurack, Rikke Skov (interi), Cristina Vărzaru, Henriette Mikkelsen (extreme) fiind anihilate complet de vâlcence. Iar atunci când acestea au reuşit să depăşească totuşi apărarea vâlceană s-au lovit de un adevărat zid între buturi: Luminiţa Dinu. Astfel, s-a ajuns ca în primele 18 minute, campioana Danemarcei să nu marcheze decât 4 goluri, fapt greu de imaginat pentru o echipă recunoscută în Europa pentru eficacitatea sporită. Viborg s-a apropiat la 5-6 în minutul 19, dar finalul reprizei a aparţinut Oltchim-ului, care s-a detaşat chiar la cinci „lungimi” în minutul 29 (12-7). Până la urmă, la pauză, s-a consemnat o diferenţă de 4 goluri (12-8), care păstra intacte şansele echipei vâlcene de a accede în premieră în finala Ligii Campionilor.

O remiză tristă pentru campioana României

Două goluri marcate de Oana Manea şi Ramona Maier în debutul reprizei secunde au egalat situaţia din Sala Traian (14-8) şi au reaprins speranţele în tabăra vâlceană. După 15-9 în minutul 34 avea să urmeze însă regresul, Viborg înscriind de trei ori consecutiv, astfel că scorul a devenit 15-12 pentru Oltchim în minutul 39. Ajutate de prestaţia ambiguă a arbitrilor letoni Zigmars Stolarovs şi Renars Licis, danezele au recuperat încet-încet din handicap, iar în minutul 43 diferenţa nu mai era decât una minimă: 17-15 în favoarea echipei vâlcene. După reuşita Ramonei Maier din minutul 44, pentru 18-15, Oltchim nu a mai reuşit însă să spargă lacătul defensivei daneze decât graţie unor aruncări de la 7 metri. Trei la număr, pe care Narcisa Lecuşanu le-a transformat de fiecare dată cu sânge rece. Pe cât de pozitiv fusese startul meciului pentru Oltchim, pe atât de negativ a fost finalul! Vâlcencele şi-au pierdut clarviziunea, poate şi pentru că au înţeles că nu mai pot schimba soarta calificării, au evoluat din ce în ce mai încâlcit, înscriind un singur gol în ultimele 10 minute de joc. Astfel, de la 20-16 nimic nu a mai mers bine pentru Oltchim, iar danezele aveau să restabilească egalitatea (21-21). Pe final, fiecare echipă a avut şansa victoriei, dar scorul a rămas egal. Unul dureros, din păcate, pentru campioana României.

Viborg HK 21 (  8)
CS Oltchim 21 (12)

Au marcat:
* Viborg HK: Anja Althaus – 6g., Henriette Mikklesen – 5g., Rikke Skov – 4g., Grit Jurack – 3g., Cristina Vărzaru – 2g., Kristine Lunde – 1g.
* CS Oltchim: Narcisa Lecuşanu – 7g., Ramona Maier – 5g., Oana Manea – 4g., Roxana Gatzel – 2g., Steluţa Luca – 1g., Iulia Puşcaşu – 1g., Clara Vădineanu – 1g.

Calificarea s-a pierdut în Sala Traian

Oltchim a ratat pentru a treia oară în istoria clubului vâlcean calificarea în finala celei mai prestigioase competiţii inter-cluburi din Europa. Eşecul nescontat suferit în meciul tur, în Sala Traian (28-34), a hotărât până la urmă cine a acces în ultimul act. Deşi s-au bătut pentru victorie şi pentru calificare, în returul din Danemarca, vâlcencele nu au mai putut întoarce soarta în favoarea lor.
La Viborg – dacă e să ţinem cont de evoluţia bună a Oltchim-ului – s-a dovedit însă că înfrângerea din Sala Traian a fost o pură întâmplare pentru campioana României, care-a prins o zi extraordinar de neagră la Rm. Vâlcea, lucru evidenţiat şi de declaraţiile oficialului clubului după acel joc. De acest lucru s-a convins până şi preşedintele CS Oltchim, Ioan Gavrilescu, care se aştepta ca elevele lui Radu Voina să aibă o prestaţie memorabilă în special în prima manşă. Gavrilescu a identificat şi cauzele eşecului din tur: „Cred că deconectarea de la Moeciu, acolo unde Oltchim-ul a stat trei zile înaintea meciului tur cu Viborg nu le-a prins bine jucătoarelor, practic le-a scos din ritm. Fetele au vrut să le bată pe daneze, dar nu au mai putut!”. „Nu m-am gândit că Oltchim poate prinde o zi atât de proastă. Nu am mai văzut de mult echipa vâlceană jucând atât de slab”, a completat vicepreşedintele Petre Berbecaru.
Aşa cum se cunoaşte, 2000 de euro ar fi câştigat fiecare handbalistă vâlceană dacă Oltchim s-ar fi calificat în finala Ligii Campionilor şi 3000 dacă ar fi păstrat în vitrina clubului marele trofeu. Altfel, jucătoarele antrenate de Radu Voina şi Aurelian Roşca au irosit posibilitatea de a-i oferi finanţatorului Constantin Roibu un frumos cadou pentru ziua de naştere (16 mai), dată la care – dacă ar fi trecut de Viborg – vâlcencele ar fi trebuit să joace meciul retur al finalei Ligii Campionilor.

Arbitraj pro-Viborg

Arbitrii meciului dintre Viborg şi Oltchim, letonii Zigmars Stolarovs şi Renars Licis, şi-au făcut mendrele când au vrut, tolerând jocul dur al echipei daneze, decisă să nu scape din mână, chiar pe teren propriu, prezenţa în finala Ligii Campionilor. Pe final, în minutul 55, atunci când nimic nu mai conta, diferenţa de goluri fiind mult prea mică pentru a mai da vreo şansă de calificare Oltchim-ului, cavalerii fluierului au aplicat şi legea compensaţiei, eliminând-o direct pe Grit Jurack, pentru „o lovitură sub centură” aplicată Iuliei Puşcaşu. Însă, dincolo de orice suspiciuni legate de prestaţia arbitrilor letoni, nu trebuie uitat faptul că, în trecut, Stolarovs şi Licis au oficiat mai multe meciuri importante în care au fost implicate echipe româneşti. Pe primul loc se află, fără îndoială, partida România – Franţa, de la Campionatul Mondial din 2007, încheiată după două reprize de prelungiri, cu victoria tricolorelor, cu scorul de 34-31.
Jocul dur al echipei daneze este evidenţiat şi de numărul mare de eliminări pentru 2 minute survenite în tabăra Viborg-ului. Ca şi la Rm. Vâlcea, în meciul tur, unde elevele lui Vestergaard au fost sancţionate cu şase eliminări, şi în meciul de acasă danezele au „excelat” la acest capitol. De data aceasta, campioana Danemarcei a suferit „doar” cinci eliminări de câte 2 minute, în plus încasând iată şi un cartonaş roşu. De partea cealaltă, Oltchim nu a avut decât două eliminări, de fiecare dată fiind trimisă pe banca de rezerve Adina Fiera, în minutele 8 şi 40.

Narcisa Lecuşanu, procentaj maxim la 7 metri!

Narcisa Lecuşanu a izbutit să aibă în Danemarca un procentaj excelent la aruncările de la 7 metri: sută la sută. Interul Oltchim-ului a fructificat toate cele 7 aruncări de care echipa vâlceană a beneficiat în meciul de la Viborg. Reuşitele sale au ţinut Oltchim-ul în joc, însă doar atât. La final, tot danezele s-au bucurat. Golurile înscrise în Danemarca au ajutat-o însă pe Narcisa Lecuşanu să revină în topul celor mai bune 10 marcatoare din Liga Campionilor, în prezent aflându-se pe locurile 8-9, cu 66 de goluri în cont, la egalitate cu unguroaica Zsuzsanna Tomori (ETO Gyor). Handbalista vâlceană ar putea părăsi până la urmă TOP 10, Orsolya Verten (ETO Gyor) – 61 goluri şi Rikke Skov (Viborg HK) – 56 goluri având avantajul că vor mai avea de jucat încă două meciuri, cele din cadrul finalei. Primele locuri în ierarhia golgheterelor sunt ocupate de Grit Jurack (Viborg) – 105 goluri şi Anita Gorbicz (ETO Gyor) – 94 goluri, care se vor duela chiar în ultimul act al competiţiei.

Voina a înlocuit patru jucătoare

Deloc satisfăcut de randamentul unora dintre jucătoarele pe care s-a bazat în meciul tur din Sala Traian, antrenorul Radu Voina a schimbat radical lotul pentru partida disputată la Viborg. Au fost lăsate acasă portarul Mihaela Smedescu, Regina Shymkute, Rita Borbas, Gabriella Szucs (accidentată), iar în locul acestora au apărut pe foaia de joc Talida Tolnai (care nu a evoluat însă nici un minut în Danemarca), Roxana Gatzel, Raluca Ivan şi Clara Vădineanu. Dintre acestea, cea mai bună evoluţie a avut-o Roxana Gatzel, care s-a zbătut foarte mult, fiind una dintre jucătoarele cheie ale partidei din Danemarca.

„Apărarea ne-a salvat”

Extrem de fericit pentru calificarea echipei sale în finala Ligii Campionilor, antrenorul Jakob Vestergaard a apreciat la sfârşitul dublei manşe cu Oltchim că defensiva a reprezentat până la urmă „cheia succesului”. „Startul nostru slab a adus foarte multă nervozitate în rândul jucătoarelor. Din nou, însă, apărarea ne-a salvat. În repriza secundă, ne-am gândit că doar cu o defensivă bună mai putem ajunge în finala Ligii Campionilor şi chiar aşa s-a întâmplat. Ne-am făcut viaţa şi mai uşoară atunci când am fructificat toate acele contraatacuri de care am beneficiat, cruciale în economia partidei”, a spus Vestergaard.

ETO Gyor, pentru prima oară în finală

Viborg HK va întâlni în finala Ligii Campionilor echipa maghiară ETO Gyor. Elevele lui Csaba Konkoly au reuşit să scoată din cursă celebra grupare austriacă Hypo Viena. În meciul retur disputat în Ungaria, cu interul Anita Gorbicz (13 goluri) şi portarul Katalin Pallinger în zi de graţie, ETO Gyor a obţinut o victorie istorică, la un scor categoric, 29-21. Aşa cum se cunoaşte, în prima manşă, formaţia magnatului Gunnar Prokop s-a impus doar la un gol diferenţă, 26-25. ETO Gyor va juca astfel, pentru prima oară în istorie, într-o finală a Ligii Campionilor. Interesant este faptul că echipa maghiară nu a reuşit să câştige până în prezent nici măcar un trofeu major pe plan european.
Primul meci al finalei urmează să se dispute în Danemarca, pe terenul echipei Viborg HK, pe 9-10 mai, returul urmând a avea loc în Ungaria, pe 16-17 mai. Această ordine de desfăşurare se datorează faptului că regulamentele EHF prevăd ca în cazul în care o echipă a ajuns de două ori în decursul a trei ani în finala Ligii Campionilor trebuie să joace invers meciul decisiv. Din acest punct de vedere, campioana Ungariei este avantajată. În 2006, atunci când a întâlnit Krim Ljubljana în ultimul act al competiţiei, Viborg HK a jucat acasă returul, aşa că acum va trebui să dispute în deplasare al doilea joc.
Chiar dacă Oltchim nu s-a calificat în finală, România va fi reprezentată totuşi de o jucătoare în ultimul act, Cristina Vărzaru, care şi-a prelungit recent contractul cu echipa daneză până în iunie 2011. Altfel, pentru ETO Gyor vor juca două foste românce, Gabriela Rotiş-Nagy şi Simona Spiridon (care au în prezent cetăţenia austriacă). La campioana Ungariei mai este legitimată şi Aurelia Brădeanu, care nu a evoluat în acest sezon, fiind însărcinată.

Luminiţa Dinu, la ultimul meci în Liga Campionilor

Evoluând pentru a şasea oară în carieră într-o semifinală a Ligii Campionilor, Luminiţa Dinu a avut un procentaj fabulos la Viborg, salvând nu mai puţin de 21 de mingi, printre care şi o aruncare de la 7 metri executată de Grit Jurack, în prima repriză. Inutil însă, pentru că în finală s-a calificat campioana Danemarcei, graţiei victoriei categorice din Sala Traian, acolo unde, nici Luminiţa, nici colegele ei, n-au fost atât de inspirate. S-a dovedit astfel că o victorie la un scor minim la Rm. Vâlcea (2-3 goluri) ar fi fost suficientă Oltchim-ului pentru a accede în finala competiţiei.
„Ştiam încă de la început că ne va fi foarte greu să învingem la 7 goluri în Danemarca, după ce am pierdut la 6 în meciul tur de acasă. Nu am crezut cu adevărat că ne-am mai putea califica după prima manşă, iar acest lucru ne-a făcut să jucăm foarte relaxat. Am evoluat fără presiune şi poate acesta a fost motivul pentru care am făcut-o atât de bine uneori. Cred că am realizat până la urmă o performanţă frumoasă, calificându-ne în semifinalele acestei competiţiei, de care putem fi mândri. Felicit Viborg pentru calificarea în finală. A fost echipa mai bună, pe ansamblu, în cele două meciuri, şi merită să se bată pentru marele trofeu al Ligii Campionilor”, a spus Dinu după meciul din Danemarca.
„Mi-am dorit să ajut echipa cât mai mult, pentru că ştiu că ultima impresie contează”, a adăugat apoi portarul echipei vâlcene. Meciul din Danemarca a fost ultimul pe care galonatul portar vâlcean l-a disputat în cupele europene, Luminiţa Dinu (ajunsă deja la vârsta de 37 de ani) intenţionând să se retragă la finele acestui sezon, mai precis după ultima etapă a Ligii Naţionale, care va avea loc pe 16 mai. În prodigioasă sa carieră, Dinu a câştigat de trei ori Liga Campionilor: de două ori cu Krim Ljubljana şi o dată cu Kometal Skopje. În palmaresul său se mai află trei Supercupe ale Europei (două cu Krim, una cu Oltchim), precum şi Cupa Cupelor, câştigată în 2007 cu campioana României. Altfel, Luminiţa Dinu a făcut parte din naţionala României în 2005, atunci când tricolorele au câştigat medaliile de argint la Campionatul Mondial din Rusia.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button