Politica

Europarlamentarii Stolojan şi Marinescu cer urgentarea rezolvării cazului Oltchim

• VIZITĂ LA BRUXELLES. ARENA – singura publicaţie vâlceană invitată la Parlamentul European

• „Voi sprijini demersul domnului Roibu, mai ales că este unul dintre cei mai competenţi manageri din România. A reuşit în toată tranziţia asta să ducă Oltchim înainte şi a făcut investiţii. Banii care sunt acolo nu sunt risipiţi, se vede că s-au făcut investiţii, s-au modernizat echipamente. El a făcut acolo, efectiv, ceea ce trebuie. Sunt convins că în momentul în care este clarificată problema proprietăţii şi cea a datoriilor vechi, devine o situaţie de patrimoniu clară şi nu cred că vor mai fi dificultăţi de adresabilitate pe piaţă” – Theodor Stolojan

• „Rolul nostru, al europarlamentarilor, este ca acest răspuns să fie dat repede – pentru că există un termen de 90 de zile. Doi la mână, acest răspuns trebuie să fie şi favorabil. Mai este însă ceva: noi trebuie să dăm credibilitate informaţiilor care sunt prezentate” – M.J. Marinescu

Săptămâna trecută, timp de patru zile, redacţia Arena Vâlceană s-a aflat în inima Europei, la Bruxelles, pentru o vizită de informare şi documentare. Pentru prima oară, o redacţie vâlceană a fost acreditată la Parlamentul European, la invitaţia europarlamentarilor Marian Jean Marinescu şi Theodor Stolojan. Scopul nostru a fost atât de a lua pulsul celei mai importante instituţii europene, cât şi de a afla, direct de la sursă, amănunte legate de soarta celei mai importante societăţi vâlcene, SC Oltchim SA. După cum bine se ştie, managerul general al combinatului vâlcean, Constantin Roibu, a solicitat Comisiei Europene sprijinul în demersul său întemeiat de transformare în acţiuni a datoriilor societăţii. Coincidenţa a făcut ca exact în timpul vizitei noastre la Bruxelles, în inima Europei să se afle şi Constantin Roibu, care s-a deplasat la sediul Comisiei Europene pentru a expune situaţia Oltchim. Prezentarea, considerată a fi una de excepţie, i-a convins pe exigenţii comisari europeni că Oltchim merită cu adevărat să fie sprijinit. Informat asupra prezenţei la Bruxelles a managerului Oltchim, europarlamentarul PD-L, M.J. Marinescu – vicepreşedinte al Partidului Popular European, a apreciat încă o dată profesionalismul acestuia, exprimându-şi convingerea că Oltchim va primi girul Comisiei Europene. La rândul său, deputatul social-democrat Aurel Vlădoiu ne-a declarat, la întoarcerea în ţară, că în urma unei discuţii cu managerul general al Oltchim, a aflat că prezentarea a fost una de succes, acesta atrăgându-şi respectul factorilor de decizie.

Lobby pentru Oltchim

Invitaţia adresată redacţiei noastre în urmă cu două săptămâni de către europarlamentarii Theodor Stolojan şi Marian Jean Marinescu, de a participa la o vizită de documentare la Bruxelles, ne-a onorat, dar şi obligat. Ne-a onorat pentru că ni se recunoaşte astfel impactul în viaţa publică a judeţului Vâlcea şi ne-a obligat întrucât a implicat şi responsabilitatea misiunii noastre în inima Europei. Mai exact, ni s-a oferit ocazia să aflăm amănunte legate de modul în care este privit la Bruxelles cazul Oltchim, cu toate implicaţiile sale. Pentru prima oară, redacţia unei publicaţii vâlcene s-a putut informa chiar de la sursă, stând de vorbă cu cei care pot mişca lucrurile într-o direcţie sau alta. Fie că a fost vorba de discuţii cu europarlamentari români sau cu reprezentanţi ai Comisiei pentru Concurenţă, am încercat să facem lobby pentru cea mai importantă societate vâlceană, dar şi să aflăm cât mai multe lucruri legate de modul în care este privită aceasta la Bruxelles.

În inima Europei

Organizarea vizitei a fost una de excepţie, cei 24 de jurnalişti români acreditaţi la Parlamentul European apreciind eforturile celor doi parlamentari români, dar şi ale echipelor de consilieri din spatele acestora. Imediat după sosirea pe aeroportul Zaventem şi cazarea la hotelul Renaissance, situat în imediata apropiere a instituţiilor europene, a avut loc acreditarea jurnalistică la Parlamentul European. În fapt, procedurile erau deja finalizate la sosirea noastră, nouă nerămânându-ne decât să ne agăţăm în piept ecusoanele pe baza cărora urma să avem acces în corpurile de clădire ce alcătuiesc PE. Deşi mulţi s-ar aştepta ca accesul în cea mai importantă instituţie din Europa să fie unul greoi, lucrurile nu stau deloc aşa. Procedura de control este una destul de simplă, sistemul de securitate neavând sarcina de a îngreuna misiunea vizitatorilor. În doar câteva minute eram deja în incinta PE, acolo unde eram aşteptaţi de M.J. Marinescu. După saluturile de rigoare, a urmat primul moment al vizitei: participarea la vernisajul expoziţiei „Oltenia close to heaven” (Biserici de lemn din judeţul Gorj – tezaur de iconografie şi arhitectură românească), realizat sub înaltul patronaj al IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Din păcate, înaltul prelat nu a putut fi prezent la vernisaj, fiind nevoit să stea la pat din cauza unei gripe puternice. În schimb, au fost prezenţi reprezentanţi de seamă ai Partidului Popular European, dar şi ai diplomaţiei româneşti la Bruxelles: preşedintele Grupului PPE-DE – Joseph Daul, Excelenţa Sa Mihnea Motoc – reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană precum şi Excelenţa Sa Sorin Ducaru – reprezentantul permanent al României la NATO. Nu mică a fost surpriza tuturor atunci când la vernisaj şi-a făcut apariţia şi ministrul român al Transporturilor, Radu Berceanu, aflat la Parlamentul European pentru a clarifica o serie de aspecte ce ţin de normele aplicării taxei de rovignetă. După ciocnirea unei cupe de şampanie, a urmat un tur al Parlamentului European, ocazie excelentă pentru realizarea de fotografii. Printre punctele de atracţie ale instituţiei se numără şi o creaţie artistică unicat, care înfăţişează o structură metalică de câteva zeci de metri, formată din tuburi în spirală. O dată atins unul dintre aceste tuburi, întreaga structură vibrează. În acest fel, este simbolizat principiul după care funcţionează Parlamentul European: dacă unul dintre cele 27 de state membre ale UE are o problemă, toate cele 26 sunt afectate, rezonând la unison.
Zilele următoare au cuprins un program foarte bine pus la punct, din care nu au lipsit seminarii, întâlniri cu reprezentanţi ai celor mai importante partide europene dar şi discuţii individuale. Astfel, marţi dimineaţa am fost invitaţi la o reuniune specială a EPP-ED, găzduită de Theodor Stolojan – şef al Delegaţiei României în cadrul Grupului Popularilor Europeni, Marian Jean Marinescu – vicepreşedinte al EPP şi Delia Vlase – ofiţer de presă al Delegaţiei României. Câteva ore mai târziu, într-o altă sală, a avut loc seminarul „Communication Strategy”, ai cărui invitaţi au fost Graham Watson – ALDE UK, Antonio Lopez – secretar general al Partidului Popular European dar şi Hoeard Dean – fost guvernator al statului american Vermont. Ziua de marţi s-a încheiat cu un cocktail oferit de cei doi europarlamentari români. Punctul de atracţie al celei de-a treia zile a vizitei a fost, de departe, un tur al oraşului Bruxelles, care a cuprins cele mai importante puncte de atracţie ale acestuia. În fine, ultima zi a fost centrată pe o întâlnire informală, de circa o oră şi jumătate, cu Excelenţa Sa Mihnea Motoc – reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, în cadrul căreia au fost abordate subiecte dintre cele mai diverse, de la situaţia rromilor din Italia, până la procedura de desemnare a comisarului României la Comisia Europeană.

Stolojan şi Marinescu sprijină combinatul vâlcean

După cum spuneam în debutul articolului, principala noastră misiune la Bruxelles a fost aceea de a ne informa asupra stadiului în care se află analiza situaţiei celei mai importante societăţi vâlcene, SC Oltchim SA. Nu ne-am mărginit doar la a afla opiniile europarlamentarilor români, ci am investigat pe cont propriu, la sediul Comisiei Europene, situaţia reală a combinatului.
Atât Theodor Stolojan, cât şi Marian Jean Marinescu s-au declarat optimişti în privinţa şanselor conducerii Oltchim de a conduce Comisia Europeană că transformarea în acţiuni a datoriilor nu reprezintă ajutor de stat. De asemenea, cei doi au afirmat răspicat că susţin interesele societăţii vâlcene. Iată ce ne-a declarat Theodor Stolojan: „Ideea este de a-i da o şansă Oltchim-ului, care a demonstrat de-a lungul timpului, că are şi piaţă, are şi competenţă, şi competitivitate, de a transforma datoriile către stat în acţiuni ale acestuia în societate. De asemenea, scopul este acela de a încuraja ca Oltchim să devină participant, acţionar, la partea aceea de petrochimie de la Arpechim. Din câte am înţeles, Petrom nu este interesat să dezvoltae zona aceea. Eu cred că merită o şansă. După părerea mea, România are realmente competenţe în domeniul petrochimiei şi ar putea să devină, cu timpul, o forţă mult mai mare decât este în prezent. Avem tot ce ne trebuie pentru zona asta. Noi nu avem prea multe: avem agricultura, turismul, chimia, prelucrarea lemnului, informatica… Totuşi, nu avem prea multe zone în care să devenim competitivi. Revenind la Oltchim, faptul că statul vrea să-şi crească participaţia de capital, în principiu nu este un ajutor de stat. Eu sunt proprietar, îmi cresc participaţia! Sigur, ideea de a transforma datoriile în creşteri de capital, necesită nişte discuţii, dar în etapa actuală, Comisia Europeană a fost de acord cu lucruri mult mai serioase decât genul acesta de situaţii interpretative. Comisia Europeană a fost de acord cu sprijinul dat industriei auto, cu sprijinul dat băncilor… Important este ca acest sprijin să nu fie dat permanent, ci doar atunci când este necesar. Voi sprijini demersul domnului Roibu, mai ales că este unul dintre cei mai competenţi manageri din România. A reuşit în toată tranziţia asta să ducă Oltchim înainte şi a făcut investiţii. Banii care sunt acolo nu sunt risipiţi, se vede că s-au făcut investiţii, s-au modernizat echipamente. El a făcut acolo, efectiv, ceea ce trebuie. Sunt convins că în momentul în care este clarificată problema proprietăţii şi cea a datoriilor vechi, devine o situaţie de patrimoniu clară şi nu cred că vor mai fi dificultăţi de adresabilitate pe piaţă. Roibu are contracte, chiar dacă această cădere a pieţei are un impact şi asupra Oltchim”.
La rândul său, europarlamentarul M.J. Marinescu ne-a oferit o declaraţie în exclusivitate, fiind, poate, cel mai informat reprezentant al României la Bruxelles cu privire la problema Oltchim. Vă reamintim că Marinescu, însoţit de alţi doi colegi din PE, s-a deplasat, în urmă cu circa o lună, la invitaţia senatorului democrat-liberal Dorel Jurcan, la Vâlcea, pentru a afla la faţa locului situaţia societăţii. „Am înţeles că zilele acestea domnul Roibu este aici, în Bruxelles, pentru a se întâlni cu firma de lobby dar şi cu reprezentanţii Comisiei Europene. Eu am luat petiţia pe care cealaltă firmă a făcut-o aici, la Comisia pentru Petiţii, şi am trimis-o, aşa cum era şi normal, la Oltchim, pentru a-şi preciza poziţia. Acum aşteptăm procedura obişnuită. Există un cadru referitor la acordarea ajutorului de stat în condiţiile de criză economică şi i-am trimis domnului Roibu aceste informaţii, pentru a putea să-şi prezinte punctul de vedere. Trebuie să aşteptăm momentul în care se vor aproba acele garanţii, astfel încât să aibă loc notificarea. Din informaţiile pe care le am, problema se va rezolva cu siguranţă în acest an. Prima aprobare trebuie însă să vină de la noi, de la guvernul român. Acolo trebuie să se dea garanţia guvernamentală iar de-abia apoi va fi făcută notificarea. Guvernul a dat deja asigurări şi eu cred că pentru moment nu sunt probleme. Din câte am înţeles eu din acel cadru de acordare a ajutorului de stat, Oltchim se va încadra fără probleme. Nu am discutat încă această chestiune cu colegii din Partidul Popular European, pentru că vreau să o fac în momentul în care voi avea lucrurile foarte clare. Ideea este să discutăm pe un caz foarte clar. Oricum, ideea este că statul român trebuie să facă o notificare, prin Oficiul de Concurenţă Bucureşti către Comisia Europeană că se intenţionează să se acorde acea garanţie guvernamentală şi să se schimbe datoria veche în acţiuni. Comisarul pentru Concurenţă trebuie să dea un răspuns. Rolul nostru, al europarlamentarilor, este ca acest răspuns să fie dat repede – pentru că există un termen de 90 de zile. Doi la mână, acest răspuns trebuie să fie şi favorabil. Mai este însă ceva: noi trebuie să dăm credibilitate informaţiilor care sunt prezentate. Am fost la doamna Neelie Kroes, comisarul pentru Concurenţă, împreună cu domnul ministru Videanu, în urmă cu trei săptămâni. Domnul ministru a informat-o că se intenţionează acest lucru iar doamna a spus că va analiza lucrurile în momentul în care se va prezenta cererea şi că va lua o decizie. În orice caz, răspunsul trebuie dat în următoarele trei luni”, ne-a declarat M.J. Marinescu. Acesta ne-a mai spus că va veni în foarte scurt timp la Râmnicu Vâlcea, mai ales că se apropie campania electorală. Marinescu este conştient că poate câştiga votul vâlcenilor implicându-se în rezolvarea problemei de la Oltchim. De asemenea, Marinescu, considerat unul dintre cei mai activi europarlamentari români, s-a arătat optimist în privinţa proiectelor de infrastructură derulate de guvern pe teritoriul judeţului. Printre acestea se numără şi Coridorul 4 Pan European, care va traversa judeţul în zona de Nord.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button