Liga Nationala

Rulmentul a câştigat derbiul

EŞEC / Neînfrântă în precedentele 15 meciuri disputate în Liga Naţională, Oltchim Rm. Vâlcea a trebuit să se recunoască învinsă la Braşov

Rulmentul Braşov şi Oltchim Rm. Vâlcea s-au întâlnit miercuri, 11 februarie, în oraşul de la poalele Tâmpei, într-un derbi care a fost însă departe de încrâncenarea anilor precedenţi. Agresivă în apărare şi prolifică în atac, echipa antrenată de Herbert Muller a reuşit să se impună cu 41-36 şi să provoace demiterea antrenorului Ivica Rimanic de pe banca tehnică a Oltchim-ului.

Braşovencele s-au impus fără dubii

Handbalistele vâlcene au condus o singură dată pe tabela de marcaj, la începutul meciului, mai precis în minutul 6, cu 3-2.

Imediat după aceea, Rulmentul a pus stăpânire pe joc, a înscris de patru ori consecutiv şi s-a distanţat la trei goluri: 6-3 (minutul 9). Mai mult decât atât, în minutul 13, diferenţa s-a mărit la patru goluri: 9-5. După 12-8, în minutul 17, croatul Ivica Rimanic a cerut time-out, pentru a-şi muştrului elevele, iar lucrurile au părut că revin la normal: 12-11 (minutul 20). Ulterior, Rulmentul s-a distanţat iarăşi la trei goluri: 14-11. Ultima oară în acea repriză când Oltchim-ul a fost aproape de gazde s-a petrecut în minutul 23 (14-13). Până la urmă, trupa lui Herbert Muller a terminat prima repriză pe val, scorul consemnat la pauză fiind edificator în acest sens: 21-18.
Rulmentul a menţinut trei goluri în plus peste Oltchim până în minutul 35, atunci când formaţia vâlceană s-a apropiat la 24-23. O perioadă s-a mers cap la cap, cu goluri de ambele părţi. La 27-26, Oltchim a ratat însă egalarea în patru rânduri, prin Gabriella Szucs, Steluţa Luca şi Adina Fiera (de două ori), iar pe contraatac au marcat tot braşovencele. A fost practic momentul psihologic al partidei. Rulmentul s-a dus la 29-26 (în minutul 43), apoi la 32-27 (în minutul 46), în ciuda faptului că Luminiţa Dinu reuşise să pareze o aruncare de la 7 metri executată de Carmen Amariei, iar ulterior s-a făcut 34-28 (în minutul 49). Rimanic a simţit că elevele sale şi-au pierdut busola şi navighează în derivă, însă time-out-ul solicitat a fost aproape degeaba. Rulmentul s-a distanţat chiar la 7 goluri (35-28 în minutul 50, apoi 38-31 în minutul 55), finalul meciului consfinţind o victorie fără dubii a echipei braşovene: 41-36.

Amariei-Neagu-Barbosa, un trio formidabil

Rulmentul a câştigat derbiului în special datorită faptului că a avut o linie de 9 metri mult mai eficace. Iar numărul golurilor marcate de interi vorbesc de la sine despre acest lucru, Carmen Amariei, Cristina Neagu şi Alexandrina Barbosa (care a apărut adesea pe poziţia de inter) făcând cam tot ceea ce au vrut cu defensiva vâlceană. Împreună, cele trei braşovence au marcat nu mai puţin decât 29 de goluri, cu 13 mai multe decât ceea ce au reuşit de partea cealaltă Luca, Pidpalova, Fiera şi Szucs la un loc.
Braşovencele au zburdat în voie prin apărarea de carton pe care Oltchim a aliniat-o. Vâlcencele au fost prinse adesea pe picior greşit de atacurile rapide purtate de gazde. 41 de goluri încasate într-un asemenea derbi nu este totuşi o cifră care să facă bine echipei vâlcene în perspectiva meciurilor viitoare din Liga Campionilor, cu atât mai mult cu cât Oltchim-ul a anunţat că îşi doreşte nespus de mult să pătrundă în acest an în careul de aşi al celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent.

„Rulmentul are jucătoare de top”

„Ştiam că Rulmentul are jucătoare de top, care pot face diferenţa într-un asemenea meci. Din păcate, noi am jucat foarte rău în apărare, iar acesta a fost motivul pentru care am pierdut”, a spus Ivica Rimanic, după derbiul de la Braşov, care avea să fie ultimul petrecut pe banca tehnică a Oltchim-ului. Tehnicianul croat a acuzat apoi şi starea de oboseală a elevelor sale, nevoite să străbată mii de kilometri în doar patru zile, de la Rm. Vâlcea la Podgorica, înapoi în ţară, iar apoi până la Braşov.

„Am jucat mizerabil!”

Partida de la Braşov i-a lăsat un gust amar preşedintele clubului Oltchim, Ioan Gavrilescu. „Am jucat mizerabil. Niciodată Oltchim nu a primit 41 de goluri într-un meci! Mai mult, nu-mi amintesc să mai fi pierdut două partide consecutive în ultimul timp. Nu-mi dau seama ce s-a întâmplat, nu am văzut nici o reacţie din partea băncii tehnice, din partea jucătoarelor. Rulmentul a câştigat clar, Oltchim nu a avut nici o şansă”, a declarat Gavrilescu.

Muller, piază rea pentru antrenorii Oltchim-ului

Tehnicianul echipei braşovene, Herbert Muller, se poate considera, pe bună dreptate, o piază rea pentru antrenorii Oltchim-ului. După ce anul trecut „a pus umărul” cu FC Nurnberg la demiterea lui Gheorghe Tadici, prin prisma faptului că Oltchim nu şi-a mai realizat obiectivul de a accede în semifinalele Ligii Campionilor, în urma rezultatului de egalitate consemnat în meciul direct din Germania cu FC Nurnberg (29-29), Muller a mai reuşit acum o „ispravă”. După eşecul de la Braşov, croatul Ivica Rimanic a fost demis de la cârma Oltchim-ului.

S-a relansat campionatul?

Cine e adevărata campioană? S-a relansat campionatul? Acestea au fost primele întrebări rostite de iubitorii handbalului din întreaga ţară după meciul de la Braşov. Sigur că jocul Rulmentului a strălucit, dar până la urmă, chiar şi în condiţiile în care a jucat mai rău decât de obicei, Oltchim nu a pierdut la mai mult de 6 goluri, diferenţă necesară echipei braşovene pentru a avea de partea sa avantajul rezultatelor directe. Rezultatul cu care s-a terminat derbiul de la Braşov (41-36) permite campioanei en-titre a ţării să beneficieze în continuare de avantajul rezultatelor directe în faţa principalei rivale. Asta pentru că în tur, la Rm. Vâlcea, Oltchim s-a impus la şase goluri diferenţă: 31-25. În aceste condiţii, chiar şi dacă se va mai împiedica o dată (un meci nul), tot Oltchim va fi campioană.

Cinci obstacole până la finele sezonului

Cu un punct în plus şi cu avantajul rezultatelor directe, Oltchim va călca pe „ghimpi” până la finele sezonului, pentru a-şi trece în cont cel de-al 16-lea titlu de campioană naţională. Pentru a reuşi acest lucru, vâlcencele nu trebuie să piardă aşadar mai mult de un punct. Cum în Sala Traian este greu de crezut că va putea vreo echipă să smulgă puncte, atunci meciurile din deplasare vor trebui tratate cu atenţie. Până la finele returului, Oltchim mai joacă în deplasare la Brăila, Deva, Buzău, Zalău şi în Capitală, cu Rapid. Proximul examen, se pare cel mai dificil, va avea loc în următoarea etapă a Ligii Naţionale, atunci când Oltchim va înfrunta în deplasare echipa Dunărea Brăila.

 Pauză în Liga Naţională

După etapa a 17-a, care va avea loc în cursul acestei săptămâni, Liga Naţională de handbal feminin va intra într-o scurtă vacanţă. Întrecerea internă se va relua pe 15 martie, atunci când este programată cea de-a 18-a rundă. Oltchim va juca atunci pe teren propriu, cu Tomis Constanţa.

Manea, mai bună decât Stanca

Oana Manea a câştigat clar duelul pivoţilor cu Ionela Stanca (a marcat 9 goluri faţă de cele 5 ale braşovencei) şi a arătat că plecarea celei de-a doua la Rulmentul nu a fost un necaz prea mare pentru Oltchim, ci dimpotrivă. Când i s-a dat şansa să dovedească faptul că are valoare, Manea nu a ezitat.

Pidpalova şi-a arătat clasa

În prima repriză, Anastasiya Pidpalova a fost departe de ceea ce-şi doreau oficialii clubului şi antrenorii de la ea: şuturi slabe la poartă, telefonate, fără succes. Lucrurile s-au schimbat radical după pauză, atunci când ucraineanca a marcat patru goluri, primele reuşite ale sale pentru Oltchim în Liga Naţională.

Prestaţia portarilor a făcut diferenţa

Cei doi portari pe care Ivica Rimanic i-a folosit la Braşov, Luminiţa Dinu şi Mihaela Smedescu, nu au fost deloc inspiraţi, iar procentajele lor sunt de-a dreptul dezastruoase, lucru remarcat şi de tehnicianul croat la final. De partea cealaltă, Ionica Munteanu a prins o zi de graţie şi a stopat în dese rânduri şuturile echipei vâlcene, ajutată fiind şi de o defensivă foarte agresivă, în sensul bun al cuvântului.

Călina şi Dobre, doi arbitri la înălţimea derbiului

Deşi perechea de arbitri formată din Valentin Călina (Piteşti) şi Viorel Dobre (Bucureşti) a fost delegată pentru prima oară la un asemenea derbi, ambii s-au achitat bine de sarcinile pe care le-au avut. Cei doi cavaleri ai fluierului au oficiat discret, aşa cum stă bine unui asemenea meci, atunci când principala atracţie pentru public trebuie să fie jucătoarele şi nu arbitrii.

Oltchim, de două ori în inferioritate numerică

Pe parcursul meciului de la Braşov, Oltchim Rm. Vâlcea a suferit două eliminări, câte una în fiecare repriză. Mai întâi, a fost trimisă pe banca de rezerve Valentina Ardean (în minutul 29), iar apoi Gabriella Szucs (în minutul 46). De partea cealaltă, Rulmentul nu a fost sancţionată cu nici o eliminare de 2 minute.

150 de suporteri vâlceni au încurajat echipa

Oltchim a fost însoţită la Braşov de un grup format din aproximativ 150 de suporteri fideli. Alături de membrii galeriei „Brigada Zăvoi” au ţinut să fie prezenţi la marele derbi al Ligii Naţionale de handbal feminin şi alte persoane din Vâlcea care iubesc handbalul. Suporterii vâlceni au lăsat la vedere, pe toată durata partidei, un banner în memoria handbalistului Marian Cozma.

Moment de reculegere pentru Marian Cozma

Aşa cum era de aşteptat, derbiul de la Braşov a fost precedat de un minut de reculegere în memoria handbalistului român Marian Cozma, ucis mişeleşte la Veszprem, în Ungaria, cu câteva zile în urmă. Cu o seară în urmă, Râmnicul se numărase printre oraşele unde a poposit cortegiul care a adus în ţară corpul neînsufleţit al lui Cozma.
 Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button