Politica

Cotescu, Crăpătureanu şi Preoteasa, măturaţi de noul guvern

O parte din conducerea PNL s-a resemnat cu ideea că, în următorii patru ani, liberalii vor sta în opoziţie. Unii chiar se hazardează făcând un titlu de glorie din asta. Alţii, mult mai realişti, consideră că o astfel de decizie trebuia luată prin vot, de către forul de conducere, respectiv Delegaţia Permanentă.
Cei mai mulţi dintre liberalii vâlceni se arată nemulţumiţi de modul în care a acţionat liderul partidului şi de faptul că vor intra în opoziţie, deşi – spun ei – guvernarea PNL a fost cea mai eficientă de după Revoluţie, iar reformele începute în perioada în care s-au aflat la putere trebuiau continuate. Cu toate că, oficial, nimeni nu are curajul să o spună cu voce tare, părerea unanimă este că negocierile dintre PNL, PD-L şi PSD puteau fi abordate altfel.

Cei mai afectaţi de iminenta intrare a partidului în opoziţie vor fi Adrănel Cotescu, director general în Ministerul Transporturilor, Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adrian Toader, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, Victor Giosan, care ocupă o funcţie importantă la Secretariatul General al Guvernului, Mihai Aristotel Ungureanu, secretarul general al Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Superior şi Ovidiu Crăpătureanu, directorul general al Registrului Auto Român. Se presupune că toţi aceştia vor rămâne fără posturi după validarea noului guvern, condus de PD-L şi PSD. Dacă îşi va pierde funcţia din Ministerul educaţiei, Zvetlana Preoteasa va rămâne total pe dinafară, ea renunţând la calitatea de consilier judeţean. Poate că-şi va găsi o alinare în shopping, domeniu în care a demonstrat valenţe nebănuite şi puţin costisitoare, dacă nu chiar la jumătate de preţ pentru produsele aduse de peste hotare. Zveti, cum o alintă prietenii, ar putea, evident, să-şi deschidă un MALLia Center la Râmnicu Vâlcea, afacere cu care ar da lovitura. Lui Ovidiu Crăpătureanu nu e cazul să-i plângem de milă. El are o grămadă de afaficuri şi firme, specializate în lucruri despre care n-am vrea să pomenim de această dată. Dacă tot va avea mai mult timp la dispoziţie, Adrănel Cotescu va putea vizita mai des BCR-ul, înarmat şi cu ceva cash, pentru a-şi achita datoriile.

Începe vânătoarea de directori liberali 

Nici pe liberalii numiţi în funcţii de conducere la nivelul instituţiilor publice vâlcene nu-i aşteaptă vremuri mai bune. Primul care riscă să-şi piardă postul este Ion Nicolae, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii. Schimbări sunt aşteptate, însă, şi la Direcţia Silvică, Garda Naţională de Mediu, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Inspectoratul Şcolar, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, APIA, Autoritatea de Sănătate Publică, CAS, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Direcţia Judeţeană de Statistică, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, Direcţia Sanitar Veterinară şi altele. Normal ar fi ca social-democraţii şi pedeliştii să nu-i demită pe toţi, mai ales că unii dintre ei au arătat că posedă calităţi de buni manageri. Este cazul directorului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Adrian Pintea, al şefului DADR, Florel Bădele, dar şi al altor conducători de instituţii care au eficientizat vizibil activitatea acestora. La nivel naţional, ar fi o greşeală schimbarea pe criterii politice a liberalilor Mihai Aristotel Ungureanu şi Victor Giosan, oameni care, de asemenea, au demonstrat profesionalism. Dar, sigur, multe dintre ministere vor fi reorganizate, iar posturile lor vor dispărea pur şi simplu. PSD şi PD-L lucrează cu mai multe variante de portofolii care le-ar putea reveni şi cu mai multe nume de posibili miniştri, unii dintre aceştia fiind luaţi în calcul pentru mai multe ministere, deşi nici unul din cele două partide nu a definitivat propriile pretenţii ministeriale.

PD-L şi PSD întâmpină dificultăţi în împărţirea ciolanului

Potrivit democrat liberalilor, PD-L ar revendica, cu prioritate, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative pentru Vasile Blaga, cu toate că n-ar fi exclusă spargerea acestuia în două. În aceste condiţii, conducerea Ministerului de Interne i-ar reveni lui Vasile Blaga, iar cea a Ministerului Administraţiei pesedistului Liviu Dragnea. Ministerul Apărării se spune că va fi condus de Mihai Stănişoară, Ministerul Culturii de Raluca Turcan, Ministerul Educaţiei de Mircea Miclea, iar Ministerul Mediului de Sulfina Barbu. Social-democraţii vizează Ministerul Agriculturii pentru Valeriu Steriu sau pentru Ilie Sârbu, în funcţie de rezultatul negocierilor asupra atribuţiilor postului de vicepremier. De asemenea, PSD doreşte ministerele cu caracter social, adică Ministerul Muncii, unde numele lui Marian Sârbu este vehiculat ca favorit, sau Ministerul Sănătăţii, care ar putea fi ocupat de Florian Popa. Pentru Ministerul de Externe, PSD are, se pare, două variante: Cristian Diaconescu şi Titus Corlăţean, pe care, totuşi, cei mai mulţi lideri PSD îl creditează ca viitor ministru în relaţia cu Europa. PSD mai urmăreşte să nominalizeze titularii pentru două noi ministere ce ar putea fi înfiinţate, Ministerul pentru Relaţia cu Uniunea Europeană şi Ministerul Turismului. Cele două ministere sunt, însă, revendicate şi de PDL, pentru Anca Boagiu şi Roberta Anastase. Economia şi Finanţele ar putea fi împărţite frăţeşte de PD-L şi PSD, numele vehiculate în acest sens fiind Adriean Videanu sau Ionuţ Popescu şi Mihai Tănăsescu ori Florin Georgescu. În viziunea PSD şi a PD-L, funcţia de ministru al Economiei i s-ar potrivi de minune şi lui Iulian Iancu sau democrat-liberalului Gheorghe Pogea. Ambele partide vizează şi Ministerul Transporturilor. PD-L se gândeşte la Radu Berceanu, iar PSD la Dan Nica. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul Ministerului Dezvoltării, unde, în plus, apare din nou numele Liviu Dragnea. Complicată pare şi desemnarea ministrului Justiţiei, având în vedere pe de-o parte că inclusiv unii dintre posibilii membri ai viitorului cabinet Stolojan sunt cercetaţi penal. Varianta luată în calcul de PD-L pentru Justiţie este Monica Macovei, dar aceasta nu este agreată de PSD, care are propriile sale propuneri: Cristian Diaconescu sau Victor Ponta. În ceea ce priveşte Ministerul Comunicaţiilor, se presupune că acesta va fi cedat în cele din urmă UDMR-ului. Tot pedeliştii mai spun că Ministerul Tineretului ar putea fi ocupat de Monica Ridzi, Mariana Bitang sau Octavian Belu, propuneri luate în serios de PD-L, ori de Nicolae Bănicioiu, creditat, înaintea negocierilor, de PSD. Pentru Secretariatul Guvernului, lupta nu este deloc strânsă. Elena Udrea vrea şi cu siguranţă va câştiga acest portofoliu.  E.D.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button