Politica

Lui Amuzan nu i-a ieşit tărăşenia. Buican a defrişat tot în colegiul Nord

Colegiul Nord pentru Camera Deputaţilor nu s-a deosebit prea mult de restul judeţului Vâlcea. Absenteism la greu, dezinteres faţă de alegeri din partea cetăţenilor – cam asta a fost atmosfera dominantă în majoritatea localităţilor. Cu câteva excepţii, în cele 23 de localităţi ale colegiului, lumea nu s-a înghesuit în secţiile de votare. Cei mai mulţi au preferat să stea acasă, să-şi vadă de treburile din gospodărie sau să profite că ziua de 1 Decembrie a fost liberă pentru a pleca într-o mică vacanţă.
La sediile partidelor a fost însă fierbere mare. Toată lumea a fost mobilizată în jurul candidaţilor, încă de la primele ore ale dimineţii. Liberalul Cristian Buican, pesedistul Doru Tărăşenie şi pedelista Gabriela Ene au preferat să facă adevărate tururi de forţă prin colegiu, pentru a lua pulsul fiecărei localităţi.

Buican, locul I

Aşa cum era de aşteptat, liberalul Cristian Buican s-a clasat pe locul I, însă nu a reuşit să fie ales deputat cu 50%+1. Doar câteva sute de voturi i-au lipsit pentru a fi scutit de morişca redistribuirii. Potrivit rezultatelor parţiale comunicate de Biroul Electoral Judeţean ieri, la ora 10, când se număraseră aproximativ 70% din voturi, Cristian Buican avea 46,09% (9.830 de voturi), fiind urmat de Doru Tărăşenie – PSD cu 27,14% (5,790 de voturi) şi de Gabriela Ene – PD-L cu 19,26% (4.109 voturi). Deşi cei mai mulţi se aşteptau ca Buican să fie ales fără probleme „din prima”, lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. Lipsa de interes a anumitor primari liberali – inexplicabilă de altfel, dacă ne gândim numai la sprijinul permanent pe care aceştia l-au avut din partea lui Cristian Buican, dar şi trădarea unor aşa-zişi reprezentanţi ai PNL, au făcut ca tânărul liberal, dar şi Emilian Frâncu să piardă voturi importante chiar în localităţi considerate fiefuri liberale.

Victor Popescu – implicare exemplară

La ora 10, Cristian Buican a votat în Călimăneşti, în secţia amenajată la parterul Pavilionului Central. „Am votat pentru o Românie mândră şi prosperă”, a spus liberalul imediat ce a ieşit din cabina de vot. Înainte de a-şi începe maratonul prin localităţile colegiului, Cristian Buican a luat parte la slujba de Sf. Andrei, într-o biserică din Călimăneşti. După câteva opriri în secţiile din centrul oraşului, Buican s-a deplasat în Jiblea Veche şi Jiblea Nouă, pentru a vedea la faţa locului cum stau lucrurile. Trebuie să spunem că unul dintre cei mai activi membri ai staff-ului de campanie al lui Cristi Buican, a fost tânărul consilier judeţean Victor Popescu. Acesta a reuşit, printr-o implicare exemplară, să aducă voturi importante pentru candidatul liberal într-o localitate tradiţional pesedistă cum este Călimăneştiul.

Tărăşenie s-a supărat pe sat

Chiar în faţa secţiei de votare din Jiblea Veche, a avut loc şi singura întâlnire dintre Cristian Buican şi Doru Tărăşenie. Acesta din urmă a venit însoţit de primarul din Călimăneşti, Ilie Amuzan şi deşi l-a văzut pe Buican, a refuzat să dea mâna cu acesta. Motivul invocat: o scrisoare de susţinere a lui Amuzan pentru Buican, semnată de edil. Tărăşenie i-a reproşat liberalului faptul că a pus la cale o acţiune de manipulare a electoratului, ba chiar a ameninţat cu o plângere penală. Fără a avea vreo probă, Amuzan şi Tărăşenie au adoptat o atitudine de oameni învinşi, care caută pretexte pentru o înfrângere fără drept de apel.

Prezenţă slabă la Sălătrucel

Deşi se aştepta la o prezenţă masivă la vot în Sălătrucel, Buican a avut surpriza să constate că aici lucrurile nu se mişcau mai deloc. Deşi comuna este condusă de un liberal, absenteismul a fost la el acasă. La această situaţie a contribuit lipsa de implicare a primarului. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în localitatea vecină – Berislăveşti, unde Ion Buşagă a reuşit să mobilizeze electoratul în favoarea PNL.
Surprinzătoare situaţia în Dăeşti, comună pesedistă, în care Cristi Buican a înregistrat un scor neaşteptat. De asemenea, printre fruntaşe s-au numărat Galicea, Perişani, Racoviţa, Muereasca şi Nicolae Bălcescu, aceste localităţi furnizând voturi importante pentru Buican şi Frâncu. De asemenea, Milcoiu, Runcu, Budeşti, Dănicei, Boişoara şi Titeşti au corespuns aşteptărilor, nu acelaşi lucru putându-se spune despre Brezoi, unde scorul liberalilor a fost foarte apropiat de cel al PSD. Scoruri modeste s-au înregistrat în Bujoreni, Goleşti şi Malaia, din cauza faptului că în aceste localităţi PSD şi PD-L deţin controlul asupra alegătorilor.

Voturi cumpărate

O situaţie specială a fost în Berislăveşti, mai ales că Doru Tărăşenie s-a născut în această localitate. Cu doar trei zile înainte de alegeri, pesedistul reuşise să-şi atragă de partea sa cetăţenii, oferind – după spusele multora dintre ei, produse alimentare şi chiar bani. Se pare că în satul Dângeşti pentru un vot s-a plătit chiar şi suma de 100 lei. Datorită unei strategii excelente a primarului Buşagă, în ajunul alegerilor situaţia s-a schimbat cu 180 de grade. Buican a fost votat de majoritatea alegătorilor şi a reuşit să scoată unul dintre cele mai bune scoruri din judeţ.

Record la Muereasca şi Perişani

Ca de obicei, primarii localităţilor Muereasca şi Perişani, Ion Ungureanu şi Ion Sandu au reuşit să bată toate recordurile în materie de prezenţă la vot dar şi de eficienţă. Atât Cristi Buican, cât şi Emilian Frâncu au fost votaţi de cel puţin 75% dintre cetăţenii prezenţi la vot, în condiţiile în care cele două localităţi au avut unele dintre cele mai masive prezenţe din întreg judeţul. Primarul din Perişani, Ion Sandu chiar i-a spus lui Cristi Buican că în cazul în care nu reuşeşte un rezultat de excepţie, îşi dă demisia. Şi a reuşit: prezenţă la vot – 1.400 de persoane, procentaj pentru candidaţii PNL – 82%.

La mustaţă

La miezul nopţii, sediul de campanie al lui Cristian Buican gemea de lume. Zeci de telefoane sunând non-stop, rezultate parţiale de la secţiile din colegiu, calcule peste calcule. Rând pe rând, Buican&Co au trecut de la agonie la extaz. O dată cu aflarea rezultatelor pe secţii, a început să se contureze şi rezultatul final. Dacă la un moment dat Buican avea peste 50% din voturi, centralizarea voturilor din localităţile cu prezenţă slabă a arătat că tânărul liberal nu va aduna suficiente voturi care să-i permită câştigarea „din prima” în colegiul Nord. Potrivit numărătorii făcute de staff-ul său de campanie, scorul final era de aproximativ 48%. Chiar şi aşa, Cristian Buican va fi deputat după redistribuirea voturilor, având cel mai mare rest din PNL. Nu putem încheia fără să spunem că o implicare mai bună a anumitor primari liberali şi activişti PNL ar fi condus la o victorie zdrobitoare a lui Cristian Buican, care l-ar fi scutit de morişca redistribuirii.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button