Politica

Dan Mazilu şi Vasile Bleotu consideră că subvenţiile din agricultură nu ar trebui limitate

Dan Mazilu şi Vasile Bleotu, candidaţii social-democraţi pentru Camera Deputaţilor pe colegiile Bălceşti şi Drăgăşani, apreciază că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încalcă prevederile care au devenit obligatorii pentru Guvern, în urma adoptării moţiunii PSD pe agricultură.

PSD acuză Guvernul de discriminare

Prin moţiune, Senatul României aprobase acordarea unui sprijin financiar de 700 de lei/ha, indiferent de suprafaţă, pentru înfiinţarea culturilor agricole din toamna anului 2008, sprijin care ar fi trebuit acordat mult mai repede, având în vedere că această campanie a început deja.

Reprezentanţii PSD mai spun că din proiectul de hotărâre de guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii „reiese că acesta intenţionează să nu respecte aplicarea celor stabilite de Senat, propunând acordarea unui ajutor de 200 de lei/ha pentru suprafeţe de până la 120 de hectare, ceea ce înseamnă finanţarea doar a 1,2 milioane de hectare din cele 2,7 milioane prevăzute a fi înfiinţate în aceasta toamnă”. Ei consideră că şefii Ministerului Agriculturii ar trebui să ştie că în Uniunea Europeană subvenţiile nu sunt limitate la o anumită suprafaţă. În plus, aceştia ar trebui să încurajeze agricultorul român, prin solicitarea acordării de subvenţii cât mai apropiate de nivelul celor practicate în celelalte state ale Uniunii Europene. „Atitudinea dispreţuitoare a Ministerului faţă de agricultorii români este revoltătoare, deoarece în loc să îi sprijine, acesta stabileşte subvenţiile în defavoarea lor, menţinând decalajul faţă de agricultorii europeni. În aceste condiţii, revolta şi dezamăgirea producătorilor agricoli nu poate surprinde pe nimeni, având în vedere că suma de 200 de lei/ha, prevăzută de minister, nu acoperă nici măcar necesarul de sămânţă pentru înfiinţarea culturilor de toamnă”, au semnalat candidaţii PSD, care anunţă că după revenirea social-democraţilor la putere vor participa la elaborarea unei strategii menită să elimine decalajele dintre agricultorii români şi cei europeni. Ei au dorit să readucă în atenţia opiniei publice şi situaţia staţiunilor de cercetare – dezvoltare din judeţul nostru, de la Râmnicu Vâlcea şi Drăgăşani, care au în administrare şi folosinţă suprafeţe de teren de 424 ha şi, respectiv, 308 ha. Candidaţii PSD consideră că acestea trebuie să fie situate în afara poftelor funciare ale unor indivizi cocoţaţi în fotolii cu putere de decizie.

Ion Cîlea, deranjat de „mercenarii” de la Prefectură

Mai puţin diplomat, colegul lor, preşedintele Ion Cîlea a afirmat că, în cadrul Instituţiei Prefectului de Vâlcea, s-a constituit „un grup de mercenari fără scrupule şi minimă moralitate” care acţionează la îndemnul şi în folosul unora care „urmăresc să decapiteze cerectarea agricolă şi să smulgă terenurile aflate în administrarea celor două staţiuni în favoarea unor construcţii rezidenţiale”. „Dezastrul a început deja să dea roade prin hăcuirea terenurilor şi distrugerea unor plantaţii. La ora actuală sunt în pericol iminent colecţiile naţionale de nuc şi alun, laolaltă cu loturile experimentale, de imensă valoare ştiinţifică, ale Staţiunii de cercetare şi dezvoltare pomicolă Rm.Vâlcea. Simţind că funia s-a apropiat de par şi că guvernarea dezastrului naţional este pe sfârşite, însuşi Ministerul Agriculturii, cu acordul tacit al Executivului, şi cu sprijinul deşănţat al Prefecturilor, lucrează de zor la întocmirea unei mascarade de act normativ, adică a unei Hotărâri de Guvern, pe baza căreia să sugrume nu mai puţin de 25 de institute şi staţiuni de cercetare, între ele fiind nominalizată şi Staţiunea din Rm.Vâlcea. Intenţia geambaşilor guvernamentali de a distruge cercetarea agricolă românească este pe deasupra şi vicleană. Ei nu vorbesc despre desfiinţare, ci despre o aşa-zisă strămutare a unităţilor de cercetare aflate în intravilanul oraşelor, prin schimburi de terenuri cu Agenţia Domeniilor Statului, care se oferă, printr-o filantropie ciudată şi, probabil, foarte interesată să pună la dispoziţia strămutaţilor – citez: locuri neatractive şi nedorite de alţii. Este evident că, prin acest proiect de H.G. se doreşte împărţirea terenurilor jecmănite de la cercetare pentru vile şi alte construcţii rezidenţiale. O astfel de strămutare durează între 3 – 5 ani, iar costurile ar depăşi 15 – 20 milioane euro pentru fiecare unitate. De unde atâţia bani? Şi-apoi, să nu uităm că, în perioada respectivă, zeci de mii de fermieri nu vor mai putea fi sprijiniţi cu soiuri noi, material săditor şi consultaţii de specialitate. Se mai pune o întrebare: de ce atâta grabă în a culca la pământ cercetarea agricolă românească? Oamenii, opinia publică trebuie să afle adevărul. Cu câteva zile în urmă, mai precis în data de 23 septembrie a.c., Parlamentul a aprobat o nouă lege a cercetării agricole, care urmează să fie promulgată de preşedintele României şi să intre în vigoare după publicarea ei în Monitorul Oficial. Aşa că timpul e foarte scurt şi tocmai de aceea pofticioşii de rezidenţe ascut cu mare grabă securile pentru decapitarea cercetării ştiinţifice din agricultura românească!”, acuză Ion Cîlea liderul PSD Vâlcea.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button