Diverse

Dobrin Ionescu: „Revenirea la campionatul de juniori, nu cred că e chiar benefică”

Recunoscut a fi unul dintre antrenorii care trudesc de ani buni în sectorul juvenil, acolo unde-a format o grămadă de tinere talente, Dobrin Ionescu se arată sceptic în privinţa obligativităţii ca echipele din Liga a IV-a să aibă şi o trupă de juniori, care să evolueze într-un campionat separat. „Revenirea la echipele de juniori, per total, atunci când se va trage linie, eu zic că nu e chiar benefică. O să vedeţi, o să fie un campionat cu multe neprezentări, cu multe jocuri încheiate la diferenţe foarte mari de scor (10-0, 15-0, poate chiar 20-0). Pentru că o să vedeţi meciuri între juniori de 18 ani şi juniori de 14 ani, între care e clar că nu poate exista nivel de comparaţie, pentru că nu e ca şi cum ar fi jucători de 28 de ani împotriva altora de 24”, explică Dobrin Ionescu.

Antrenorul echipei Viitorul Rm. Vâlcea (retrogradată recent din Liga a IV-a) a prezentat apoi, în compensaţie, una dintre variantele care ar fi putut ajuta la creşterea mai cu succes a unor tinere talente: „Am fost printre primii oameni de fotbal din Vâlcea pe care fostul preşedinte al AJF, Gheorghe Constantin, i-a chemat în biroul său pentru a găsi o soluţie optimă în privinţa acestui campionat de juniori. Şi m-a bucurat că până la urmă varianta pe care şi eu am susţinut-o a fost aplicată. A fost de altfel cea pe care o agrea şi Constantin când s-a decis să se renunţe la echipele de juniori. Am ales la vremea respectivă varianta cu doi juniori la Liga a IV-a, însă pe parcurs eu aş fi mers mai departe şi pe lângă cei doi juniori, aş mai fi introdus obligativitatea folosirii a încă trei jucători sub 21 de ani. Atunci randamentul acestor tineri fotbalişti era mult mai mare. Spuneţi-mi şi mie, în anii când a existat campionatul de juniori, câţi dintre ei erau folosiţi la echipa mare? Poate niciunul. În plus, una e să creşti cinci sau şase copii talentaţi pe lângă o echipă de seniori şi alta e să investeşti în nişte jucători anonimi. Pentru ce acest lucru, ca să dăm activitate unor oameni? Pentru a angrena aceşti copii într-un campionat diluat valoric, în loc de a-i ajuta să ia cât mai repede contact cu fotbalul mare, aşa cum de regulă se întâmplă în toate ţările europene, unde tinerele talente ajung să evolueze de la o vârstă fragedă în echipele de seniori?”.

Părerile pro şi contra sunt împărţite

„Din păcate, astea sunt metodele Daciadei şi sunt aplicate pentru că atât fotbalul românesc, cât şi cel vâlcean, este condus de oameni din vechiul sistem, care alimentează ideea sportului de masă. Cred că mai bine ar fi dacă fiecare grupare şi-ar face o echipă «satelit». Desigur o variantă mult mai rentabilă. Că asta e ideea. Cine vrea să crească copii, oricum o face dacă are posibilităţi materiale. Păi dacă te interesează, oricum poţi să descoperi talentele. Personal, îi ştiam pe toţi copiii talentaţi de la Şirineasa şi până la Horezu. Şi mai sunt şi alţii ca mine (cum ar fi de exemplu Vasile Ilinca din zona Berbeşti), care cunosc foarte bine acest sector, aşa că nu era o problemă din acest punct de vedere”, a mai precizat Dobrin Ionescu.
Pentru că a încercat să se opună sistemului, Ionescu a fost nevoit să facă faţă şi unor oameni de fotbal care-au aprobat acest sistem competiţional rezervat juniorilor. „Am avut divergenţe chiar şi cu Dan Săraru, cu care de altfel am colaborat poate cel mai bine până acum. Dar la acest capitol am fost pe o altă lungime de undă. Dumnealui îi e uşor să vorbească din postura de primar, pentru că are la dispoziţie două microbuze, iar transportul juniorilor este aşadar asigurat. Nu e om de afaceri ca să ţină echipa numai din propriul buzunar. Că el se numără printre cei care apelează adesea şi la fonduri personale e altceva, însă alta e când trebuia să susţii în totalitate toate aceste activităţi. Aici e marea problemă. Pe cei care au o mină sau o societate puternică în spate, care au microbuze, care beneficiază de sprijinul întreg al unei localităţi, nu poţi să-i compari cu alţi 7-8 oameni care susţin o echipă din propriul buzunar”. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button