Diverse

Fotbal juvenil de calitate la „Florile Govorei”

Atunci când organizezi o competiţie de copii şi juniori trebuie să te gândeşti că orice detaliu contează. Începând cu corectitudinea – şi aici mă refer la cei care confundă noţiunea de fairplay cu cea de înşelăciune (pentru că nu au fost puţine competiţiile când antrenorii au folosit copii mai mari de vârstă, numai şi numai pentru a-i mulţumi pe părinţi) – pentru că – vezi, Doamne! – investiţia lor s-ar regăsi în rezultate. Din fericire, altfel au stat lucrurile la „Florile Govorei” – o tradiţională sărbătoare organizată an de an în oraşul-staţiune.

Cu acest prilej s-a organizat şi un mic turneu de fotbal (rezervat copiilor născuţi în anii 1998-1999), găzduit de baza sportivă Aditen, cu participarea a patru echipe: CSM Rm. Vâlcea, Triumf Drăgăşani, FC Ciobanu şi CS Aditen. Antrenorii acestor grupări au înţeles că principalul scop al acestei competiţii a fost ca toţi copii să se bucure că vor juca fotbal într-un cadru organizatoric perfect şi aici mă refer la faptul că şi premiile i-au motivat enorm de mult pe copii. A fost vorba în acest caz de o cupă foarte frumoasă destinată echipei câştigătoare a turneului, de medalii şi diplome pentru primele trei formaţii clasate. În plus, atracţia în rândul tinerilor fotbalişti a fost şi mare deoarece semifinalele şi finalele s-au disputat în nocturnă. Toţi antrenorii au folosit copii exact la grupa de vârstă la care trebuiau să joace – şi aici s-a văzut foarte bine că aceşti oameni au pus înaintea orgoliului şi al rezultatelor cinstea şi corectitudinea. Profesorul Adi Lupu de la Drăgăşani, Iulică Dincă, Marius Pufu – toţi merită felicitări pentru modul în care au înţeles că orice competiţie trebuie tratată cu seriozitate.
Graţie acestui om care iubeşte nu numai tenisul de câmp, ci şi fotbalul – Adrian Ionescu, preşedintele Clubului Sportiv Aditen din Govora, copiii şi părinţii s-au putut bucura la sfârşitul turneului, iar nu puţini au fost cei care-au ţinut să remarce ţinuta deosebită a acestui turneu juvenil. O bilă neagră însă pentru 2-3 părinţi ai unei echipe finaliste (CSM Rm. Vâlcea), care îşi exprimau regretul într-un mod nu tocmai elegant că echipa lor a fost dezavantajată de arbitraj.

Echipa CS Aditen a câştigat marele trofeu

Din fericire, turneul a avut parte de o finală foarte frumoasă, cu răsturnări spectaculoase de scor (de la 2-0 pentru CSM Rm. Vâlcea s-a făcut 2-2 în ultimele 5-6 minute, iar pentru ca meciul să fie şi mai electrizant, câştigătoarea s-a decis în urma loviturilor de la 7 metri), plus o câştigătoare meritorie – CS Aditen, o grupare mică, formată din copii talentaţi (merită apreciată opinia profesorului Adi Lupu pentru faptul că a văzut în copiii clubului Aditen viitori fotbalişti de perspectivă), care nu fac cantonamente, care nu merg în străinătate şi care au început să cunoască tainele fotbalului de performanţă de doar 5-6 luni. Tocmai de aceea, eforturile micuţilor fotbalişti de la CS Aditen, câştigători ai ediţiei a III-a a turneului juvenil din cadrul manifestărilor denumite „Florile Govorei”, trebuie apreciate odată în plus. Pentru ei, o apariţie în paginile ziarului ARENA reprezintă o mândrie şi un motiv în plus ca aceste mici performanţe să se repete. Iată numele lor: Marinel Ciobanu (ales cel mai bun portar al turneului), Ştefan Pătru, Claudiu Mărăcine (născut în anul 2000), Valentin Bardac (căpitanul echipei), Adrian Mărtoiu, Florin Stanciu, Lorenzo Dinu, Andrei Vîlcan (născut în anul 2001), Cristian Vîlcan, Mădălin Viorel, Vlad Cîrneanu, Robert Murăruşi, Gabriel Câţu. Antrenor: Dănuţ Omeag.
Dacă aceşti copii reuşesc să formeze în continuare un grup unit vor constitui peste ani o echipă de temut pentru toate grupările cu posibilităţi materiale. Copii merită atenţia noastră, iar părinţii trebuie să înţeleagă că nu întotdeauna banii contează. Şi ca să-i facem să înţeleagă anumite lucruri vom prezenta într-un viitor articol unele lucruri nu tocmai plăcute – şi aici facem referire la cheltuielile pe care unii părinţi le suportă pentru cantonamentele din ţară şi din străinătate. Unele se justifică, altele nu! Din toate aceste deplasări peste hotare, copii nu se aleg decât cu „plimbărica” şi nu cu o experienţă în plus pe plan fotbalistic. Asta pentru că pentru unii fotbalul a devenit o adevărată afacere şi parcă nu este corect faţă de unii copii care, cu toate că sunt talentaţi, nu sunt privilegiaţi: rămân acasă când se fac aceste turnee, sunt marginalizaţi şi complexaţi faţă de colegii lor de bani gata. De aceea spunem că era bun sistemul acela centralizat de pregătire – gen Luceafărul, unde banul nu avea o aşa de mare importanţă, ci valoarea fiecărui fotbalist care era cooptat acolo.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button