Administratie

„Oraşul hackerilor”, ţinut în viaţă de un inginer informatician

nedelcu cristianCristian Nedelcu, primarul municipiului Drăgăşani, a intrat cu dreptul în al patrulea an de mandat. Cu foarte multă muncă şi o gestionare foarte eficientă a banilor publici, social-democratul reuşeşte în 2011 să menţină destul de alert ritmul investiţiilor în infrastructura locală, dând peste cap previziunile apocaliptice ale unor specialişti care, în al treilea an de criză românească, prevesteau falimentul oraşelor mici din ţară, neindustrializate, fără un sistem eficient de apărare împotriva şomajului, locuite de foarte mulţi pensionari şi asistaţi sociali.

Unul dintre argumentele lor era legat de faptul că, în localităţile cum este şi Drăgăşaniul, unde, după Revoluţie, a murit aproape totul, de la industrie până la speranţă, nici măcar valuta adusă de localnicii plecaţi peste hotare nu va mai putea face minuni.

În 2008, puţini credeau că Nedelcu va reuşi

Cristian Nedelcu parcă şi-a pus ambiţia să demonstreze că, deşi multe forţe îi sunt potrivnice, poate face ca oraşul său nu numai să nu moară, ci chiar să se dezvolte şi să urmeze un parcurs european.
În campania din 2008, nu se ştia mare lucru despre actualul primar din Drăgăşani. Se auzise că este un bun manager în zona privată şi că se pricepe să facă proiecte. Pe la colţuri, se mai comenta oarecum ironic şi pe seama faptului că ar fi primul inginer informatician care ar ajunge primar într-o localitate etichetată până în Statele Unite drept „oraşul hackerilor”. Însă, puţini îi dădeau şanse de reuşită. Printre sceptici, trebuie să recunoaştem, ne-am aflat şi noi, chiar dacă deputatul Vasile Bleotu ne atrăgea mereu atenţia că a avut mână bună în alegerea candidatului PSD pentru funcţia de primar al municipiului Drăgăşani.

În doar 3 ani, a făcut proiecte europene de zeci de milioane de euro

După ce a câştigat alegerile, Nedelcu nu a plecat urechea în stânga sau în dreapta şi şi-a concentrat toată atenţia către ceea ce avea de făcut. Modest, onest, consecvent, dornic să lase ceva în urmă şi să demonstreze că cei care l-au votat au făcut o alegere bună, Cristian Nedelcu şi-a făcut o strategie care, cel puţin până acum, a funcţionat, lăsându-i cu gurile căscate chiar şi pe unii dintre primarii cu o vastă experienţă în administraţie. Astfel, în ciuda crizei, a bugetului de austeritate pe care Consiliul Local l-a avut la dispoziţie şi a datoriilor la bănci moştenite de la administraţiile precedente, social-democratul a reuşit să realizeze ceea ce toţi primarii dinaintea sa n-au reuşit laolaltă. În doar 3 ani, Cristian Nedelcu a pus în funcţiune investiţii de zeci de milioane de euro, îmbunătăţind nivelul de trai al populaţiei şi, în acelaşi timp, punând în mişcare mica economie locală. Cu sprijinul colegilor săi din CL, a rezolvat şi problema deşeurilor menajere, finalizând prima staţie de selecţie şi transfer al gunoiului. În acest fel, au dispărut munţii de gunoi de la marginea oraşului.

„Robinetul”, strâns la maxim

Strângând la maxim „robinetul” prin care se mai scurgeau aiurea bani din visteria locală, Nedelcu a reuşit să găsească soluţii financiare şi pentru construcţia unui nou palat de cultură, după ce, în mandatul fostului primar, imobilul care deservea această importantă instituţie a fost retrocedat. A modernizat şi extins infrastructura de drumuri, reţelele de aducţiune cu apă şi canalizare, inclusiv în zonele periferice. De asemenea, în mandatul său, s-a făcut prima centură ocolitoare a oraşului şi s-au început studiile pentru cea de-a doua, care va fi construită în zona estică a oraşului. Pentru copii şi tineri, a amenajat un cinematograf, un ştrand, un parc cu lac şi debarcader. Nu în ultimul rând, a investit masiv în modernizarea şcolilor, dar şi a unităţilor sanitare, atât prin crearea ambulatoriului de specialitate de la spitalul municipal şi a centrului de recuperare neuromotorie, cât şi prin alte proiecte notabile. A făcut un masterplan de dezvoltare armonioasă şi durabilă a oraşului, pentru anii care urmează, fără a altera tradiţiile şi specificul local, ba din contră, punând în valoare aceste elemente. Şi lista ar putea continua…

În primele luni din 2011, primarul din Drăgăşani a găsit resurse să continue investiţiile

În 2011, Cristian Nedelcu continuă în acelaşi ritm, iar acest lucru se vede foarte bine doar consultând Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, unde, în ultimele luni, municipiul Drăgăşani figurează cu foarte multe investiţii importante pentru comunitate. Vorbim, spre exemplu, despre lucrări care vizează modernizarea Şcolii Tudor Vladimirescu, reparaţia asfaltică a drumurilor DN 64 şi DN 67 B, amenajarea parcului de agrement cu patinoar şi teren de baschet, asfaltarea mai multor străzi, reabilitarea învelitorii policlinicii, reabilitarea corpului „psihiatrie” de la spitalul municipal, dezvoltarea infrastructurii pentru o educaţie de calitate la Colegiul Naţional Gib Mihăescu, înlocuirea sistemului clasic de încălzire cu centrală termică, panouri fotovoltaice şi solare atât la Primăria Drăgăşani, cât şi la Şcoala Tudor Vladimirescu.

Nedelcu încearcă să atragă de la UE alte 6 mil. euro, pentru modernizarea centrului

Şi asta nu e tot. Cristian Nedelcu are toate şansele să obţină în acest an cele 6 milioane de euro pentru implementarea proiectului conceput şi depus anul trecut. Acesta are în vedere modernizarea zonei centrale a oraşului şi cuprinde recondiţionarea străzilor, aleilor, trotuarelor, recondiţionarea Muzeului Vinului, construcţia unui pasaj subteran în zona barierei de cale ferată dinspre Suteşti, sistematizarea sistemului de iluminat, inclusiv prin montarea unor lămpi speciale în pavele.

16,7 milioane de euro pentru reţelele de apă şi canalizare

Cu toate că a realizat neaşteptat de multe lucruri, având în vedere condiţiile vitrege în care îşi exercită mandatul, că a moştenit, cum spuneam, datorii colosale la bănci, că oraşul său se zbătea între viaţă şi moarte, că a mai venit şi criza, iar la guvernare se află un alt partid decât cel din care face parte, Cristian Nedelcu nu se simte deloc în al nouălea cer şi spune că „în Drăgăşani, mai sunt enorm de multe lucruri de făcut”. „Evident că, dacă era PSD la guvernare, dacă nu era criză, dacă nu eram nevoit să plătesc dobânzi la bănci pentru creditele contractate înainte de a fi eu primar, puteam face mult mai multe lucruri. Este o perioadă grea şi mai sunt foarte multe lucruri de făcut la Drăgăşani. Din fericire, cu infrastructura de drumuri, apă şi canalizare, am început să facem paşi importanţi în direcţia cea bună şi eu sper să o ţinem tot aşa. Dacă vom prinde finanţare şi pentru proiectul de 6 milioane de euro, municipiul Drăgăşani va începe să capete uşor-uşor înfăţişarea pe care mi-o doresc pentru acest oraş. Sper să găsesc soluţii financiare, foarte rapid, şi pentru refacerea trotuarelor, în zonele în care acestea sunt distruse. Anul acesta, vom continua să amenajăm parcările, să extindem parcurile, să modernizăm cât mai multe zone. Pentru apă şi canalizare, comunitatea va beneficia de circa 16,7 milioane de euro, nu din bugetul local, ar fi şi imposibil de asigurat o asemenea sumă. Investiţiile în reţele vor foarte mari şi se vor derula pe o durată de câţiva ani, începând din 2011. Mă preocupă, deopotrivă, învăţământul şi încercăm să direcţionăm fonduri, cât ne ţin curelele, către această zonă.

Nedelcu: în 3 ani, n-am reuşit să fac minuni; transformarea de care are nevoie oraşul nostru este abia la început

Educaţia este foarte importantă, trebuie să creăm condiţii cât mai bune pentru elevi şi, din fericire, avem şi profesori foarte buni care să se ocupe de pregătirea generaţiilor care vin după noi. De asemenea, mă preocupă foarte mult problema locurilor de muncă. Poate cel mai mult. Sper ca, în scurtă vreme, să găsim o soluţie pentru cât mai mulţi cetăţeni aflaţi în căutarea unui loc de muncă. În acest sens, am demarat câteva proiecte, cu finanţare europeană, suntem parteneri cu AJOFM, dar simt că trebuie făcut mult mai mult. Din păcate, puterile mele sunt limitate şi, în 3 ani, n-am putut face minuni. Caut, însă, de câteva luni, câteva variante viabile, realizabile, prin care am putea reînvia industria, agricultura. Sunt multe alte lucruri care necesită o rezolvare. Deci, după cum vedeţi, transformarea de care are nevoie oraşul nostru este abia la început”, a explicat Cristian Nedelcu.

Noul Palat de cultură trebuie finalizat anul acesta

Referindu-se la obiectivele sale pe termen scurt, edilul PSD a adăugat: „În primul rând, îmi doresc ca, anul acesta, să finalizăm Palatul de Cultură. Este vorba despre încă 30 de miliarde de lei vechi, bani pe care trebuie să-i asigurăm de la Guvern, de la Consiliul Judeţean, de la bugetul local, de unde vom putea. Cinematograful este finalizat, dar acolo mai trebuie să găsim o soluţie pentru achiziţia aparaturii, astfel încât să poată fi difuzate filme. Aş mai aminti şi de continuarea asfaltării străzilor. În Drăgăşani, mai sunt străzi neasfaltate, însă, sper eu, că nu pentru multă vreme. De asemenea, vom continua să amenajăm parcările, trotuarele. În acest sens, anul punem la bătaie în jur de 10 miliarde de lei, adică la fel ca şi anul trecut. Tot de la bugetul local, asigurăm bani şi pentru şcoli şi grădiniţe, continuăm să le recondiţionăm, să le modernizăm. De exemplu, la Grădiniţa I. C. Brătianu, e o mansardă începută din mandatul trecut. În 2011, i-a venit rândul şi o finalizăm. La Grupul Şcolar I. C. Brătianu mai e o problemă cu acoperişul, cantina, care trebuie reabilitate, modernizate. La Colegiul Naţional Gib Mihăescu, recondiţionăm terenul de sport. La Şcoala Nicolae Bălcescu, modernizăm sala de sport”, a explicat edilul PSD. Primarul Cristian Nedelcu ne-a mai făcut cunoscut că, în momentul de faţă, are în derulare proiecte europene în valoare de peste 4,5 milioane de euro, care presupun o cofinanţare de 8,5 miliarde de lei”.
Tot în 2011, primarul Nedelcu şi-a propus să semneze cel puţin 8-10 noi contracte cu finanţare europeană. Valoarea acestora este de peste 15 milioane de euro şi nu include suma pentru Masterplanul pentru apă şi canalizare, unde municipiul Drăgăşani este prins cu 16,7 milioane de euro.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button