Diverse

„Numai un campionat valoros dă o echipă care poate să câştige meciuri de baraj”

* vicepreşedintele AJF, Dan Săraru, consideră că fotbalul vâlcean se află la un nivel bun

Campionatul trecut l-a prins pe primarul din Şirineasa, Dan Săraru, în două ipostaze diferite în fotbalul judeţean. În prima partea a sezonului s-a aflat în calitate de preşedinte al AS Şirineasa, iar în retur ca vicepreşedinte al AJF. La final de campionat, a făcut o analiză şi a ajuns la concluzia că, până la urmă, sezonul trecut a fost unul reuşit. „Din retur, prin act adiţional, pe care l-am semnat la notariat, funcţia de preşedinte la AS Şirineasa a fost preluată de domnul Constantin Codin. Eu am ieşit din structură, pentru că funcţia de vicepreşedinte la AJF pe care am dobândit-o în urma alegerilor din 4 decembrie, este incompatibilă cu funcţia de preşedinte de asociaţie. Cred că am început cu dreptul mandatul de vicepreşedinte pentru că Liga a IV-a a dat o campioană care a câştigat un meci de baraj. Sunt foarte bucuros că Damila Măciuca a reuşit să câştige barajul şi să promoveze în Liga a III-a. Cât priveşte calitatea campionatului, dacă echipa campioană a câştigat barajul, înseamnă că avem o Liga a IV-a de calitate, pentru că numai un campionat valoros dă o echipă care poate să câştige şi meciuri importante, cu reprezentante ale altor judeţe. Meciul de baraj este întotdeauna un meci cu o încărcătură psihică deosebită. Am asistat la foarte multe meciuri de baraj în ultimii zece ani. La toate am trăit cu emoţii şi la unele s-a întâmplat să fie bucurie, la altele supărare. Victoria Damilei a fost una obţinută greu, pe final de meci, dar meritată, după aspectul jocului. Scorul putea să fie, după părerea mea, liniştitor, dacă nu se ratau foarte multe ocazii. Meciul a fost însă decis de un penalti controversat, contestat de către adversari. Aşa a fost să fie la momentul desfăşurării jocului. Este greu să primeşti gol pe final de meci şi din 11 metri, dar manifestările adversarilor din final au fost unele care au demonstrat că sunt echipă mică şi cu comportament de echipă de Liga a V-a. Nu cred că este normal să reacţionezi aşa, să sari să baţi arbitrul sau arbitrii, să fii scos cu scutierii de pe teren”, a comentat Dan Săraru.

Damila va ataca primele cinci locuri în Liga a III-a

Primarul din Şirineasa îi prevede un viitor frumos Damilei în Liga a III-a: „Nu pot să fac previziuni, să spun care dintre cele trei echipe de Liga a III-a din judeţul nostru, va fi cea mai puternică. Eu ştiu însă destul de bine componenţa actuală a loturilor celor trei echipe, pentru că la Oltchim a jucat băiatul meu cel mic, Leonard, în tot campionatul 2010-2011, la Ghecon a jucat băiatul meu cel mare, iar pe Damila o ştiu pentru că am urmărit-o în mod deosebit în acest retur de campionat. Am fost alături de băieţi. Şi nu doar la meciul de baraj! Am fost alături de ei în multe momente şi poate am contribuit şi eu, acolo, cu 0,1 la sută, la acest succes. Mă bucur că poate şi prezenţa mea le-a insuflat un dram de optimism şi de curaj în meciul de baraj. Damila este o echipă care, cu actualul lot, zic eu, ar face faţă la Liga a III-a. Dar probabil că în vară, după cum îl ştiu pe patronul echipei, pe domnul Dan Niţu, lotul va suferi îmbunătăţiri şi echipa va fi una care va ataca primele cinci-şase locuri, dacă am înţeles eu bine din declaraţiile sponsorului. Concret, acum eu ştiu doar că încearcă să obţină licenţă în această vară pentru Liga a III-a. Acolo problema este una de proprietate a pământului din zona adiacentă terenului. În momentul în care va reuşi să cumpere, va fi bine pentru că astfel va putea construi tribuna şi amenaja parcarea. Acum este şi presat un pic de timp, dar cred că va reuşi să rezolve problema. Eu zic că sfârşitul de august, când se preconizează a începe Liga a III-a, o va găsi pe Damila, la Măciuca, pregătită să joace meciurile de acasă, la Măciuca. Cât priveşte construcţia unei baze care să primească într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat licenţă pentru Liga a II-a, nu pot să spun nimic, pentru că în acest moment nu ştiu ce presupune obţinerea unei licenţe pentru Liga a II-a. Iar despre posibilitatea ca această echipă să ajungă în Liga a II-a într-un viitor apropiat, nu pot să spun prea multe. Am asistat la nişte discuţii în care domnul Niţu a spus că încearcă să facă o echipă competitivă, care în doi-trei ani ar putea ataca promovarea în cel de-al doilea eşalon”.

„Măciuca va deveni un punct de acumulare al interesului fotbalistic din partea de sud a judeţului”

Damila a fost susţinută de un număr mare de microbişti vâlceni în meciul de baraj de la Craiova, în care a întâlnit Recolta Stoicăneşti. Acest lucru l-a încântat pe vicepreşedintele AJF, care anticipează că Măciuca va deveni centrul de atracţie penru microbiştii din sudul judeţului. „Am asistat la multe meciuri de baraj. Cred că am fost la cinci astfel de partide în ultimii zece ani şi pot să spun că la Craiova a fost prezenţa cea mai numeroasă a unei galerii vâlcene la meciurile de baraj. De departe, cea mai numeroasă prezenţă. A mai fost ceva similar la momentul Rarora Mateeşti 2002. Atunci echipa vâlceană a pierdut barajul cu 3-0 în faţa unei formaţii din judeţul Olt. A fost dureros, pentru că meciul s-a terminat extrem de repede. Era 3-0 încă din minutul 20. Apoi domnul Bobi Marin, a cumpărat loc şi Rarora a activat în Liga a III-a, dar nu în urma unui meci de baraj. Atunci au fost mulţi suporteri vâlceni la meci, dar nu atât de mulţi precum la Craiova, la meciul Damilei. Acum, la Craiova, estimez că au fost în jur de 550-600 de vâlceni, poate chiar mai mult. Lucrul acesta m-a bucurat şi sunt sigur că dacă se va face bază la Măciuca, aceasta va deveni un punct de acumulare al interesului fotbalistic din partea de sud a judeţului”, este de părere Dan Săraru.

„Sper ca toate echipele care au dreptul de a evolua în Liga a IV-a să obţină licenţa”

Vicepreşedintele AJF a vorbit şi despre componenţa Ligii a IV-a şi modificările care s-ar putea produce în următoarea perioadă. Consideră că obţinerea licenţei reprezintă o problemă destul de importantă pentru o parte din echipele din „Elită”. „Despre retrogradate nu putem vorbi în acest moment. Trebuie să aşteptăm momentul în care echipele îşi vor aduce dosarele de licenţiere, pentru că, prin hotărâre de Birou Executiv, echipele care doresc să joace în Liga a IV-a trebuie să îndeplinească anumite condiţii. O dată, să nu aibă datorii, apoi, să aibă antrenor cu licenţă C, cel puţin, iar cea de-a treia, să aibă stadion, printr-un act de proprietate sau printr-un contract de concesionare, închiriere sau de comodat. Eu m-aş bucura ca toate echipele rămase în Liga a IV-a, în urma stabilirii clasamentului final, să îndeplinească aceste condiţii. Adică cele situate de la locul 2 până la 15 inclusiv, pentru că prin câştigarea barajului de către Damila, s-a salvat de la retrogradare şi echipa de pe locul 15, în speţă Olteţul Zătreni. La fel şi echipele promovate din Liga a V-a. Dacă însă vreuna dintre acestea nu va îndeplini condiţiile de licenţiere, atunci regulamentul fotbalistic este foarte clar: se salvează, în ordine descrescătoare, echipele din Liga a IV-a, de la locul 16 în jos, în funcţie de numărul de locuri rămase «vacante». Nu am însă informaţii în acest moment că va suferi modificări componenţa Ligii a IV-a. Sunt foarte multe echipe de Liga a IV-a care au datorii destul de mari la AJF, dar sperăm că şi le vor rezolva. Trebuie ştiut, totuşi, că datorită acestor probleme financiare ale unor echipe, din nou, la fel ca în iarnă, au rămas baremuri de arbitraj neplătite în ultimele etape. Au fost situaţii în care anumite grupări s-au plâns de greşelile de arbitraj, dar eu spun că acestea pot surveni şi ca urmare a faptului că nu există corectitudine din partea anumitor echipe în privinţa relaţiilor de natură financiară cu reprezentanţii Comisiei Judeţene de Arbitri”, a mai spus primarul din Şirineasa.

„La Popeşti suprafaţa de joc este groaznică”

Dan Săraru a vorbit şi despre nou promovatele în Liga a IV-a: „În seria I, am văzut meciul decisiv dintre Minerul Ocnele Mari şi Conexin Runcu, care s-a jucat pe terenul echipei Conexin. Consider meritată victoria echipei din Ocnele Mari şi dacă la acel meci, care era decisiv, a fost o anumită diferenţă de valoare, consider că echipa din Ocnele Mari merită să joace în Liga a IV-a. În seria a II-a, AS Creţeni a mers cap la cap, până la un anumit moment, cu echipa din Şuşani, dar pe final, s-a detaşat şi de asemenea, consider meritată promovarea în Liga a V-a. Domnul primar Spîrleanu spune că va juca la Creţeni. Rămâne să vedem dacă va reuşi acest lucru. Ca alternativă, are terenul din Drăgăşani. În cealaltă serie, AS 2009 Popeşti a câştigat campionatul în urma unui duel dus până în ultima etapă, cu Flacăra 2005 Horezu. Am văzut că sunt foarte multe discuţii legate de corectitudinea anumitor meciuri de pe final de campionat. Este uşor să arunci cu vorbe şi să nu le probezi. Dacă cei de la Popeşti au terminat cu un punct înainte, înseamnă că au meritat să câştige acel campionat. În privinţa corectitudinii, echipele care lansează astfel de zvonuri trebuie să vină şi cu dovezi. Dacă într-adevăr au fost meciuri în care au existat semne de întrebare, era bine ca anumite discuţii să fie înregistrate, era bine să se organizeze flagrant, pentru că, vedeţi, să arunci cu noroi este foarte uşor, dar să dovedeşti este mult mai greu. Suntem într-un stat de drept, civilizat şi se pleacă de la prezumţia de nevinovăţie. În ceea ce priveşte echipa Experti Popeşti, dacă nu mă înşel, aceasta a fost câştigătoare de pe la mijlocul returului. A câştigat la pas campionatul. Îl felicit pe patronul Florescu, la fel cum îi felicit pe toţi ceilalţi care s-au ocupat de celelalte echipe. La Popeşti au însă o problemă, legată de calitatea suprafeţei de joc. După părerea mea, dacă nu se găsesc soluţii măcar de nivelare a suprafeţei de joc în această vară, nu ştiu dacă Comisia de Competiţii va omologa acel teren. Eu am asistat în trei etape din retur la meciuri desfăşurate în cuplaj acolo şi pot să spun că terenul este groaznic. Nu se poate juca. Nici în condiţii de ploaie nu e bine, pentru că am fost la prima etapă, la începutul lui martie, când pe o treime din teren era apă, iar în rest mocirlă sau zăpadă. Au fost atunci adevărate lupte în noroi. Apoi, pe final de campionat, când a venit seceta de sfârşit de mai, erau numai tranşee şi nu se putea pasa pe nicio zonă a terenului. Sper să rezolve această problemă. Eu doresc succes ambelor echipe din Popeşti. Rămân însă la ideea că, într-o localitate, când se fac două echipe, se diluează valoarea fiecăreia dintre acestea”.

„Măsura luată, de a renunţa la juniori, o să conducă spre o gravă criză de jucători la nivelul Ligii a IV-a”

„Decizia suspendării campionatului de juniori este una cu care eu, ca şi vicepreşedinte al AJF, nu am fost de acord. Eu am gândit că din cele patru variante care au fost propuse reprezentanţilor echipelor de Liga a IV-a era bine dacă s-ar fi optat măcar pentru cea în care se spune că este obligatorie existenţa unei echipe de juniori care să fie înscrisă într-unul dintre campionatele organizate de AJF. Acesta a fost preferată şi de echipa al cărui fost preşedinte am fost, AS Şirineasa. Consider că, neexistând nicio obligativitate de tineret, nici obligativitate de juniori, nici campionat de juniori, nici echipă obligatorie de juniori la cluburile de Liga a IV-a, uşor-uşor, fotbalul, la nivel de juniori, va «muri» la echipele de Liga a IV-a şi o să ne trezim peste patru, cinci sau şase ani, într-o gravă criză de jucători pentru echipa mare a clubului care va activa în Liga a IV-a. Dar delegaţii echipelor de Liga a IV-a au hotărât să nu mai existe nici un fel de restricţii şi trebuie să mă supun majorităţii. Se va juca fără juniori, fără tineret, fără echipe de juniori. După părerea mea este o mare greşeală. Ştiu că partea financiară reprezintă problema, dar ar fi trebuit să existe pe lângă un club sau o asociaţie de Liga a IV-a măcar o echipă de juniori, care să participe într-un campionat cu patru echipe, cinci sau şase echipe”, a spus vicepreşedintele AJF cu privire la măsura luată, de a elimina obligativitatea folosirii juniorilor sau a jucătorilor sub 21 de ani la Liga a IV-a.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button