Liga III

„La FC Oltchim s-au format mulţi tineri fotbalişti valoroşi!”

Lazar Ion* antrenorul Ion Lazăr a făcut o scurtă analiză a activităţii derulate de-a lungul ultimilor ani în cadrul clubului din Liga a III-a

Ion Lazăr a preluat frâiele echipei FC Oltchim cu patru etape înainte de finele turului, atunci când l-a înlocuit pe Lucian Catargiu. În aceste condiţii, nu a avut posibilitatea să-şi impună stilul de joc, aşa cum speră să nu se mai întâmple însă în retur. Poate tocmai de aceea, pauza competiţională va fi cel mai bun prilej pentru a pune lucrurile la punct. În interviul care urmează, „Mara” analizează atât potenţialul real al echipei pe care o pregăteşte, cât şi activitatea depusă în ultimii ani la centrul de copii şi juniori al clubului Oltchim, acolo unde s-au format o serie de jucători valoroşi, ultimul dintre aceştia fiind Ionuţ Stoica.

• Cum apreciaţi finalul de sezon, mai precis cele trei etape în care v-aţi aflat pe banca tehnică?

– Cred că finalul a fost foarte slab, deoarece n-am câştigat nicio partidă. Deşi am avut parte de trei meciuri extrem de grele, ar fi trebuit să ne impunem măcar într-unul, şi anume cel de la Caracal, acolo unde am avut o evoluţie bună. Chiar şi cu CSM Slatina puteam să obţinem un rezultat pozitiv, adică măcar un egal, dacă am fi avut însă puţină şansă. Din păcate, în acest ultim meci, arbitrajul ne-a defavorizat clar. Atunci când începeam să ne facem jocul şi să presăm careul lor, arbitrii îi scoteau imediat din defensivă cu lovituri libere acordate aiurea.

• Ce speraţi pentru retur în ceea ce priveşte rezultatele?

– Vreau să avem un început bun, chiar e obligatoriu acest lucru, deoarece punctele sigure le putem face mai uşor în primele etape din retur decât spre final. La început întâlnim adversare mai accesibile, în timp ce în ultimele runde vom avea parte de echipe foarte puternice. , dificile, precum Jiul Rovinari, Pandurii Tg. Jiu, iar în ultimele patru etape acasă cu FC Drobeta, Rapid Piatra Olt, FC Caracal, iar în deplasare la CSM Slatina. Prin prisma programului mai lejer din primele etape putem să şi rodăm puţin noile noastre achiziţii. Oricum, va fi o perioadă foarte lungă de pregătire, de aproximativ două luni, în prima etapă urmând a sta.

• Ce v-aţi propus din punct de vedere al lotului de jucători?

– În această iarnă, sper să întărim considerabil lotul de jucători, dar vom aduce la FC Oltchim numai fotbalişti tineri, al căror nume nu putem să-l divulgăm până ce transferurile nu se vor perfecta cu siguranţă. În afara fotbaliştilor pe care i-am achziţionat deja de la Hidroelectra, vreau să mai aducem încă 2-3, astfel încât să avem un lot cu măcar 18 jucători buni pentru a fi trecuţi pe raportul de arbitraj. Posturile deficitare în turul campionatului au fost cele de fundaş stânga, de atacant, iar acum, după plecarea lui Stoica, trebuie să-l acoperim şi pe cel de fundaş central. Vreau să nu mai avem probleme de efectiv în retur. Cred că această jumătate de an în care vom putea rula jucătorii tineri e numai bună pentru FC Oltchim în perspectiva sezonului viitor, când probabil va fi un campionat mult mai dificil, date fiind modificările competiţionale pe care federaţia le-a anunţat.

• Câţi alţi jucători de la FC Oltchim sunt cedaţi sau împrumutaţi la alte echipe din Liga a IV-a şi câţi ar putea reveni la „matcă” în următoarea perioadă?

– Sunt peste 20, deci practic o întreagă echipă. Jucătorii care n-au făcut faţă, la un moment dat, în Liga a III-a, la FC Oltchim, i-am împrumutat unor echipe din eşalonul inferior. Dintre aceştia, doar vreo 2-3 pe care îi avem deja în vedere au deocamdată posibilitatea şi valoarea de a reveni la „matcă”, ceilalţi sunt încă prea tineri şi e nevoie să se mai rodeze acolo unde sunt acum.

• Nu era bine ca FC Oltchim să aibă un „satelit” în Liga a IV-a, unde să poată fi rulaţi tinerii jucători de valoare, decât să-i cedaţi altor echipe?

– A existat o asemenea echipă până în sezonul trecut. AS Mihăeşti era de fapt Oltchim II, dar din păcate cei de la FRF au modificat regulamentul, astfel că fotbaliştii nu mai puteau fi rulaţi ca jucători comuni, ci trebuiau transferaţi obligatoriu. Sau trebuia ca echipa din Mihăeşti să se numească Oltchim II Mihăeşti, lucru care desigur că nu a convenit autorităţilor locale din această comună, mai ales pentru că acestea asigurau banii pentru arbitraje şi transporturi. În aceste condiţii, imediat după promovarea echipei AS Mihăeşti în Liga a IV-a am transferat acolo toţi jucătorii de la Oltchim pe care mi i-am dorit, în acea perioadă chiar eu fiind antrenor acolo. Colaborarea cu cei din Mihăeşti continuă chiar şi acum, avem câţiva jucători cedaţi acolo, iar în plus, în această iarnă, intenţionăm să împrumutăm încă vreo 4 jucători născuţi în 1994, ca să se rodeze la un nivel valoric cât de cât mai ridicat decât campionatele juvenile. Tot timpul am avut o colaborare bună cu primarul Stănică, precum şi cu cei care au se ocupă în prezent de destinele echipei din Mihăeşti, mă refer la Tavi Păunescu şi Augustin Amati.

• În acest moment, câţi fotbalişti sunt plecaţi de la FC Oltchim şi joacă în Ligile I şi a II-a?

– În prima ligă nu cred că e nimeni, dar în al doilea eşalon avem deja trei reprezentanţi: Smedescu (la Gloria Buzău), Diaconescu (la FC Bihor) şi Vasile (la CSM Rm. Vâlcea). Din echipa noastră actuală, sunt mai mulţi jucători tineri care ar putea face saltul în curând în Liga a II-a. Avem o echipă tânără, doar trei jucători (Vlădoi, Marinescu şi Preda) sunt trecuţi de 22 de ani. Dacă punem la socoteală şi faptul că Radu Popescu îl poate suplini oricând cu brio între buturi pe veteranul Marius Vlădoi atunci nu mai rămân decât două posturi de titulari cu vârsta de peste 22 de ani, iar asta spune multe despre munca depusă cu jucătorii din pepiniera clubului nostru. Din acest punct de vedere, cred că suntem cea mai tânără echipă din Seria a IV-a, ca medie de vârstă. Îl aştept să crească şi pe Răcăreanu, care şi-a revenit complet după perioada în care a fost nevoit să stea pe tuşă. Cred că el va fi primul care va putea face pasul în Liga a II-a, e un jucător extrem de valoros, iar pe lângă talent mai are şi o ambiţie ieşită din comun.

• Cum comentaţi desfiinţarea grupelor de juniori-republicani în vara trecută?

– S-a întâmplat în principal din cauza crizei financiare, dar şi pentru că am cam dus lipsă de juniori la grupa mare. Am avut însă în continuare câte o echipă înscrisă în campionatele de juniori A1, C şi D, organizate sub egida AJF Vâlcea. Cred totuşi că e absolut necesar să reînscriem grupele de juniori-republicani în campionat din vara anului 2011, trebuie să reînodăm tradiţia şi la acest nivel. La FC Oltchim s-au format mulţi tineri jucători valoroşi! Prima grupă de juniori-republicani din care am scos fotbalişti importanţi a fost cea formată din jucători născuţi în 1988, pe care chiar eu am antrenat-o la vremea respectivă. De altfel, atunci când aceşti jucători au terminat junioratul, FC Oltchim a şi promovat în Liga a II-a, iar printre titulari se numărau Stoica, Smedescu, Nicorici sau Popa.

• În cazul în care combinatul Oltchim va funcţiona din nou la capacitate se va lua în calcul înfiinţarea unui centru puternic de copii şi juniori, demn de marile cluburi europene, unde tinerilor fotbalişti să le fie asigurată cazarea şi masa?

– Cred că nu, deoarece în opinia mea e un proiect mult prea costisitor pentru societatea Oltchim. Deocamdată, vom continua în această formulă. E bine însă că nu ne rezervăm să aducem doar jucători din Rm. Vâlcea. În acest sens, vreau să vă spun că şi până acum o parte din juniorii noştri, care se regăsesc ca titulari la echipa de seniori, i-am adus din afara oraşului.

• Ce se întâmplă cu Dumitru Stanca, rămâne la FC Oltchim?

– Până acum nu am discutat nimic în acest sens, vizavi de situaţia sa. Vom purta primele discuţii în zilele care vor urma. Din punctul meu de vedere, dacă poate să meargă la un nivel superior ar fi bine, deoarece este un jucător tânăr şi valoros. Dar dacă nu pleacă, atunci are în continuare locul asigurat la FC Oltchim. Şi-a revenit complet după accidentarea care l-a ţinut mai mult de un an pe tuşă, dar acum rămâne să recupereze şi handicapul legat de pregătirea fizică.

• Din Seria a IV-a, pe cine vedeţi favorită la promovarea în eşalonul superior?

– Fără îndoială, cred că CSM Slatina va promova, dacă vor fi arbitraţi în continuare cum s-a întâmplat în meciul cu noi, nu le va putea sta nimeni în cale. Ar mai fi şi alte echipe valoroase, precum e cazul celor de la Rapid Piatra Olt, acolo unde preşedinte este Gheorghe Constantin, însă au şanse infime la promovare, diferenţa de puncte de la finele turului fiind mult prea mare. În plus, la nivelul judeţului Olt, cred că se doreşte mai mult să promoveze CSM Slatina în Liga a II-a decât Rapid Piatra Olt.

• Până nu demult, judeţul Olt nu prea conta pe harta fotbalistică a ţării, însă în momentul de faţă are câteva echipe care au o valoare deosebită, peste ceea ce are Vâlcea, de exemplu. De ce credeţi că s-a ajuns la această creştere valorică în Olt, în timp ce Vâlcea a picat fantastic din acest punct de vedere?

– S-a întâmplat astfel pentru că la nivelul judeţului Olt se investeşte cu adevărat în fotbal, pe când la Vâlcea nu se prea întâmplă aşa ceva. Trebuie să fim mulţumiţi pentru că s-au găsit câţiva oameni care să ducă mai departe tradiţia fotbalistică şi la Vâlcea, pentru că altfel situaţia ar fi fost cu adevărat dramatică. Sperăm ca de la anul să mai apară încă o echipă vâlceană în Liga a III-a, Damila Măciuca. Merită să adresăm felicitări în acest sens omului de afaceri Dan Niţu pentru că a început să se ocupe serios de fotbal.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button