Diverse

„Galacticele”, aurul şi Naţionala

neagu* „Tricolorele” au câştigat Cupa Mondială! Din nou!

Selecţionerul Radu Voina a precizat la reunirea lotului României că succesul obţinut anul trecut la întrecerea din Danemarca nu le obligă pe „tricolore” la obţinerea unui nou trofeu. „E vorba de pregătire. Câştigarea Cupei Mondiale de anul trecut nu ne obligă la nimic. Am câştigat atunci şi conform a ceea ce se întâmplă în România, n-a fost bine. Trebuie doar ca echipa asta, relativ nouă, să joace”, a spus Voina. Şi a jucat! Naţionala, formată în principal din jucătoare de la Oltchim, a avut la Cupa Mondială din Danemerca, desfăşurată la Aarhus, în perioada 21-26 septembrie, evoluţii de excepţie. N-a pierdut nici un meci din cele cinci pe care le-a disputat, a reuşit să o învingă de două ori pe campioana olimpică şi europeană, Norvegia şi s-a impus în faţa campioanei mondiale, Rusia. În faza grupelor doar Suedia i-a pus ceva probleme, echipă care a obţinut o remiză în faţa româncelor. Tricolorele au acces însă în semifinale, iar apoi şi-au asigurat prezenţa în ultimul act după ce au învins Franţa. România s-a impus în finală, în faţa Norvegiei, la limită, cu scorul de 24-23 şi astfel a cucerit pentru a doua oară consecutiv trofeul dedicat Cupei Mondiale din Danemarca, cea mai importantă competiţie amicală de dinaintea Campionatului European din decembrie. Din lotul deplasat în Danemarca de selecţionerul Radu Voina au făcut parte „vâlcencele” Paula Ungureanu, Talida Tolnai, Adriana Nechita, Patricia Vizitiu, Oana Manea, Cristina Neagu, Adriana Ţăcălie, Iulia Puşcaşu, Valentina Ardean (jucătoare provenite de la CS Oltchim), dar şi Melinda Geiger, Aurelia Brădeanu, Carmen Amariei, Florina Bîrsan, Mihaela Tivadar, Ada Moldovan.

Rezultate faza grupelor:

Grupa A
Danemarca – Franţa        32-29
Ungaria – Germania        22-19
Germania – Franţa        29-39
Danemarca – Ungaria    28-24
Franţa – Ungaria        29-26
Danemarca – Germania 19-26

Clasament:
1. Danemarca     4 p (  -1)
2. Franţa     4 p (+10)
3. Ungaria    2 p (  -4)
4. Germania    2 p (  -5)

Grupa B
România – Norvegia    21-20
Rusia – România    24-32
România – Suedia     27-27
Rusia – Suedia     24-25
Suedia – Norvegia     23-31
Rusia – Norvegia     20-31

Clasament:
1. România    5 p (  +9)
2. Norvegia    4 p (+16)
3. Suedia    3 p (  -7)
4. Suedia    0 p (-18)

Semifinale:
România – Franţa        23-21
Danemarca – Norvegia 19-24

Finala mică:
Franţa – Danemarca     28-26

Finală:
România – Norvegia     24-23

Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a turneului din Danemarca
* „tunarul” Oltchim-ului a plătit preţul succesului printr-o accidentare

Deşi a evoluat cu dureri la nivelul umărului drept, interul CS Oltchim şi al naţionalei României, Cristina Neagu, a reuşit să se evidenţieze din nou. La Cupa Mondială din Danemarca a tras echipa după ea, a avut evoluţii de excepţie în meciurile din faza grupelor, însă a ratat finala. În debutul ultimului meci de la Aarhus, cu Norvegia, Neagu s-a accidentat tot la umăr în urma unui duel cu o adversară şi a urmărit partida de pe banca de rezerve, fiind menajată de Radu Voina. La final, însă, s-a bucurat alături de colegele sale de câştigarea trofeului pus în joc, dar şi pentru faptul că a fost desemnată cea mai bună jucătoare a turneului. „Tunarul” Oltchim-ului a marcat pentru prima reprezentativă la această competiţie 27 de goluri.

Valentina Ardean, în echipa ideală a competiţiei

Alături de Cristina Neagu, desemnată cel mai bun inter, dar şi cea mai completă jucătoare a Cupei Mondiale, în echipa ideală a turneului din Danemarca a fost inclusă şi o altă „galactică”, extrema stângă Valentina Ardean Elisei. Portarul Paula Ungureanu s-a remarcat, de asemenea, pe parcursul întrecerii de la Aarhus, la fel şi pivotul Oana Manea, însă cele două handbaliste ale campioanei României nu s-au regăsit în echipa Cupei Mondiale. Din All Star Team au făcut parte jucătoarele: Katrine Lunde – portar (Norvegia), Valentina Ardean – extremă stânga, Cristina Neagu – inter stânga, Anita Gorbicz – centru (Ungaria), Camilla Dalby – inter dreapta (Danemarca), Linn Kristin Riegelhuth – extremă dreapta (Norvegia) şi Marit Malm Frafjord – pivot (Norvegia).

Succesul din Danemarca, răsplătit cu 25 de mii de euro

Pentru rezultatele obţinute în Danemarca, naţionala României a primit din partea organizatorilor şi un premiu în bani. Câştigarea Cupei Mondiale a echivalat cu un cec în valoare de 25 de mii de euro.

Luminiţa Dinu, primul trofeu ca antrenor

În calitate de jucătoare, Luminiţa Dinu a strâns de-a lungul carierei multe trofee importante. A fost campioană naţională, campioană europeană (cu echipele de club) şi vicecampioană mondială (cu Naţionala). Acum a pornit, însă, pe un alt drum. Încearcă să obţină aceleaşi rezultate şi în calitate de antrenor. Iar şansa pare să fie de partea sa. Proaspăt cooptată în staff-ul tehnic al echipei naţionale a României, în calitate de antrenor secund, Luminiţa Dinu a obţinut alături de tricolore primul trofeu. Naţionala s-a impus în întrecerea amicală din Danemarca, a câştigat Cupa Mondială, competiţie la care au participat cele mai bune echipe din handbalul feminin mondial.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button