Fără categorieSocial

Vârlan: CET Govora are pierderi de zeci de milioane de euro, birourile sunt pline de piloşi, iar reţelele din Râmnic sunt praf!

Edi VarlanRecent, Eduard Vârlan a participat la o reuniune a reprezentanţilor municipiilor din România la care au participat miniştri, secretari de stat, parlamentari, specialişti în energie, construcţii şi nu numai. Din discuţiile purtat, viceprimarul de la Rm. Vâlcea a rămas cu o idee care l-a îngrijorat. “La nivel de ţară, din 55 de oraşe care mai folosesc sisteme centralizate de încălzire, deja 9 nu mai sunt viabile din punct de vedere economic. Printre cele 9, se număra şi Râmnicu Vâlcea. Specialiştii au spus şi câteva lucruri care trebuie făcute. Eu le-am transmis şi la Primărie, şi la Consiliul Judeţean şi la CET Govora. Ca peste tot, la un moment dat, vine scadenţa şi la CET Govora. Găurile nu vor dispărea! Cineva va plăti pentru aburul dat gratis, cu datoriile Oltchim-ului, cu angajările pe bandă rulantă, făcute de partide şi nu numai.

Eu am mai spus-o: la CET, nu mai e posibilă protecţia socială, fără să se muncească!”, a declarat, zilele trecute, Edi Vârlan, care prevesteşte pentru CET Govora un viitor mai brutal decât al Oltchim-ului. Din punctul său de vedere, CET-ul trebuie să păstreze personalul care munceşte şi să golească cât mai mult birourile, pline în acest moment de plimbători de hârtii. “Acolo, nu mai trebuie ţinuţi oameni pentru că sunt din partidul X sau Y. Trebuie raşi toţi consilierii de la partide! Eu şi Victor Giosan am fost împotriva preluării minelor din zona Berbeşti, care au pus şi mai multă presiune pe CET Govora. Dacă CEO ni le dădea gratis, OK, puteam să le luăm, dar nu aşa, pe foarte mulţi bani, în condiţiile în care sunt pe pierdere, n-au dotări corespunzătoare etc..”, a adăugat viceprimarul Râmnicului. Amintindu-i-se că preluarea efectivă s-a produs în mandatul lui Gică Păsat (PNL), nu pe vremea lui Cîlea, care doar începuse demersurile, iar liberalii au ţinut mereu să sublinieze acest lucru şi să prezinte preluarea minelor ca pe o mare reuşită liberală, Vârlan a ridicat din umeri: “Eu le-am spus colegilor că e o greşeală. În decursul a 10 ani, noi, primăria, statul român, am dat nişte subvenţii pentru căldură. Aceşti bani trebuiau investiţi în retehnologizare, ceea ce CET-ul n-a făcut. Instalaţiile de producere a energiei termice şi reţelele de transport sunt praf. La ora actuală, în Rm. Vâlcea, pierderile din sistem sunt de 40 %, adică imense. S-au făcut proiecte europene, dar puţine. S-a reabilitat 30 % din reţeaua de transport şi 25 % din reţeaua de distribuţie. De 10 ani, CET-ul este ca o fată frumoasă pe care toată lumea a coafat-o, i-a pupat mâinile, iar acum, brusc, s-a spart buba şi toată lumea o vede aşa cum e: urâtă şi bolnavă. Mie îmi pare rău, dar colegii mei liberali sunt acum la scadenţă! Sunt la Putere când nu trebuie şi trag ponoasele. Am înţeles că se vorbeşte deja de disponibilizări, 500 de salariaţi în primă fază, mă rog, nu ştiu detalii. Mie mi-e tare teamă că, după CET, urmează şi APAVIL-ul! La CET, sunt pierderi de 29 de milioane de euro”,  a completat viceprimarul PNL de la Rm. Vâlcea.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button