Diverse

Sindromul de tunel carpian – tu ești predispus la această afecțiune?

Sindromul de tunel carpian poate fi numit cu siguranță o boală a secolului 21. Este o afecțiune neuropatică cu o durere caracteristică în zona încheieturii mâinii. În aceste vremuri, petrecem tot mai mult timp pe dispozitivele mobile și în fața laptopului, momente în care mâinile se află într-o poziție nefirească.

Acest lucru determină supraîncărcarea mâinilor și a încheieturilor, care, la rândul lor, provoacă probleme de sănătate mai grave. Dacă dorești să afli cauzele, simptomele și tratamentele sindromului de tunel carpian, citește în continuare.

Cauzele apariției sindromului de tunel carpian

Nu este ușor ca un neurochirurg să determine fără echivoc cauza acestei boli. Poate avea o bază genetică. Persoanele predispuse la boli reumatice, cum ar fi scleroza sistemică sau artrita reumatoidă, au cu siguranță mai multe șanse de a dezvolta sindromul de tunel carpian. Cu toate acestea, cea mai frecventă cauză a acestei boli este, de obicei, repetarea acelorași mișcări din nou și din nou.

Prin urmare, afectează de foarte multe ori specialiștii IT, angajații de birou, medicii și frizerii. Sindromul de tunel carpian apare ca urmare a supraîncărcării tunelului carpian, care este un loc format din vase, tendoane, mușchi și nervi. Această supraîncărcare provoacă umflarea și inflamația nervului median, ceea ce duce la blocarea fluxului și perturbarea nutriției acestuia. Rezultatele acestui proces sunt durere, tremur și chiar slăbiciune persistentă a mâinii.

Cum se recunosc simptomele acestei afecțiuni?

Simptomele sindromului de tunel carpian apar lent și treptat. La început, se simt doar în timpul activităților solicitante, dar cu timpul se înrăutățesc și pot fi simțite chiar în timpul somnului.

Cele mai frecvente simptome ale acestei afecțiuni sunt durerea, furnicături intense și amorțeală în jurul degetului mare, arătător și inelar. Este însoțită de o senzație neplăcută de inerție. Este posibilă pierderea preciziei mișcărilor, precum și slăbiciune musculară pe termen lung, care duce la scăparea repetată a lucrurilor din mână.

Dacă crezi că te confrunți cu sindromul de tunel carpian, ar trebui să consulți un medic pentru diagnostic cât mai curând posibil.

Cum se tratează această afecțiune?

La pacienții care au simptome de o intensitate nu foarte mare, există multe opțiuni pentru a evita intervenția chirurgicală: se poate folosi o orteză care ameliorează simptomele, medicamente care ajută la eliminarea disconforturilor, limitând efectuarea mișcărilor grele. Cu toate acestea, cel mai important lucru este cu siguranță kinetoterapia. Aceasta este necesară pentru relaxarea țesuturilor blocate și regenerarea acestora.

Dacă simptomele pacientului nu se ameliorează, după efectuarea măsurilor de mai sus, este necesar să se supună unei proceduri chirurgicale constând în incizia țesuturilor peste încheietura mâinii. Datorită acestui lucru, canalul încheieturii mâinii va fi lărgit și structurile nervoase vor fi eliberate. După o astfel de intervenție chirurgicală, este necesară și kinetoterapie. Datorită acesteia, dexteritatea completă a mâinii va reveni și riscul de reapariție a bolii va fi minimizat.

 

Articole Similare

Back to top button