Diverse

Reguli și trucuri pentru întreținerea corectă a unui plug

Plugul este una dintre cele mai vechi unelte agricole, fiind folosit în scopul pregătirii solului pentru cultivare. Primele variante de pluguri erau rudimentare, evoluând apoi către plugurile trase ce cai sau de boi, care mai sunt folosite și azi de unii fermieri. Cea mai modernă și eficientă variantă de plug o reprezintă în prezent plugul mecanizat, care se atașează unui tractor și poate prelucra eficient suprafețe întinse de teren, într-un timp scurt.

Majoritatea fermierilor folosesc în prezent pluguri mecanizate, așa că ne-am gândit să ar fi util să-și prezentăm câteva reguli care trebuie respectate pentru întreținerea corectă a acestora.

Curăță utilajul după fiecare utilizare

Resturile vegetale, noroiul și praful pot afecta plugul, astfel să trebuie îndepărtate de fiecare dată când termini treaba în câmp cu utilajul. În cazul unui plug nou, nu este recomandat să fie curățat cu jet de abur în primele șase săptămâni, iar după acest interval poți folosi un aparat cu o distanță dintre duze de cel puțin 50 de centimetri. De asemenea, producătorii spun că presiunea maximă a aburului trebuie să nu depășească 100 de bari, iar temperatura nu trebuie să treacă de 50 de grade Celsius. În caz contrar, presiunea mai mare a aburului sau temperatura mai ridicată vor duce la deteriorarea vopselei, iar astfel apare riscul ruginei.

Verifică brăzdarele și piesele de uzură

Ca orice utilaj, plugul conține o serie de piese care sunt supuse procesului de uzură, iar brăzdarele sunt cele mai expuse acestui risc. De aceea, este necesar să verifici de fiecare dată brăzdarele înainte de a intra cu plugul în câmp, dar și după fiecare lucrare. Totodată, se recomandă și verificarea periodică a pieselor de uzură și înlocuirea acestora atunci când starea acestora o impune. În acest caz, poți să apelezi la serviciile  Rul-grup, importator direct de piese de schimb, unde poți găsi o gamă completă de piese pentru plug și nu numai.

Respectă planul de întreținere

Fiecare utilaj vine însoțit de un plan de întreținere și îngrijire, recomandat de producător. În acest plan sunt menționate anumite intervale la care plugul trebuie verificat și lucrările de întreținere recomandate la momentul respectiv. Astfel, o primă verificare trebuie făcută după prima utilizare, vizând instalația hidraulică și toate îmbinările cu șuruburi. Programul mai prevede verificări zilnice, după fiecare utilizare, concentrate, după cum spuneam, pe brăzdare și piesele de uzură precum  și pe șuruburile de forfecare. Săptămânal sau la 50 de ore de utilizare se verifică instalația hidraulică, roata de sprijin și îmbinările cu șurub, iar anual sau la 1.000 de ore de utilizare, se reglează presiunea uleiului în acumulatorul hidraulic.

Protejează utilajul pe timpul iernii

La finalul fiecărui sezon agricol, plugul se curăță foarte bine cu jet de apă, având grijă să fie eliminate toate impuritățile, care atrag umezeala și favorizează apariția ruginei. După uscare, examinează utilajul pentru a depista locurile în care vopseaua s-a deteriorat. Acestea reprezintă puncte în care poate apărea rugina, de aceea vopseaua trebuie refăcută înainte de a lăsa plugul la iernat. Apoi, după ce ai refăcut vopseaua, se aplică un strat proaspăt de vaselină în toate locurile de ungere, având grijă să înlături lubrifiantul în exces. Părțile metalice expuse riscului de coroziune trebuie protejate cu o soluție anticorozivă, fără a folosi însă soluții agresive cu un conținut ridicat de ulei.

Peste iarnă, plugul se depozitează într-un spațiu închis, în care să fie protejat de intemperii, având grijă însă ca în apropiere să nu se afle îngrășăminte sau săruri. Pentru un grad mai ridicat de protecție, poți acoperi utilajul cu o prelată.

Ținând cont de aceste recomandări, vei putea folosi utilajul timp de mai mulți ani fără probleme majore, care să-ți dea bătăi de cap în plin sezon agricol.   

 

 

 

  

 

 

Articole Similare

Back to top button