Diverse

Psihologia culorilor în designul interior

În designul interior culorile sunt folosite cu mare atenție deoarece au o importantă deosebită. La prima vedere poate părea un lucru simplu să alegi culori dintr-o camera într-altă, mai ales dacă îți cunoști preferințele. Însă, un rezultat profesionist are la bază o cunoaștere detaliată a imbinarii culorilor, dar și a efectelor psihologice produse de acestea. Astfel, în funcție de culorile alese îți poți schimba starea de spirit și poți face ca o camera spațioasă și luminoasă să aibă o atmosfera intimă. Culoarea are un rol central pentru că ne influențează emoțiile și poate transforma spațiul radical. În istoria design-ului interior s-a tot vorbit și dezbătut rolul estetic și funcțional al culorilor.

Despre ele vom vorbi și noi astăzi și îți vom arată cum poți utiliza culorile în dormitor astfel încât elementele alese să se potrivească între ele și să-ți ofere un grad de confort sporit.

Așa cum spuneam și mai sus, folosirea culorilor în designul interior are la bază câteva principii de baza care pornesc de la celebra roată a culorilor. Astfel, culorile de clasifică astfel:

  • culori complementare – sunt culorile aflate opus pe roată de culoare, iar combinațiile sunt: roșu- verde, galben- violet și albastru- oranj.
  • culorile triadice – sunt culorile care formează un triunghi pe roată culorilor, precum galben, albastru și roșu sau verde, violet și portocaliu.
  • culorile analoage – sunt culorile așezate una lângă alta, precum galben, galben-oranj și oranj.
  • culorile monocromatice – sunt nuanțele unei singure culori, dar mai închisă sau mai deschisă.
  • culorile calde sau reci – culorile reci sunt albastru, violet și verde, iar cele calde roșu, galben și oranj.
  • nonculorile – nu sunt prezente pe cercul culorilor, însă au un rol important în designul interior. Acestea sunt alb și negru.

Psihologia culorilor

Culorile determină stări diverse, emoții, pasiuni, seninătate sau mister. Iată ce stări provoacă principalele culori folosite în designul interior:

Culoarea alb

Culoarea alb are un efect revigorant și curat pe care îl oferă camera. Albul este folosit extrem de des pentru că are puterea de a crea un spațiu mai aerisit și mai pur, chiar dacă dimensiunile camerei sunt relativ mici. Efectele psihologice sunt:

  • crearea senzației de pace, lumina și liniște.
  • fac încăperile să pară mai mari și mai luminoase
  • oferă un aspect de curățenie și prospețime camerei.

Culoarea roșu

Roșul este culoarea pasiunii, a entuziasmului și a energiei, astfel dacă vrei să alegi o lenjerie de pat roșie pentru dormitor află că faci o alegere perfectă.

Efectele acesteia sunt:

  • pasiune, forță și energie
  • dacă este folosit în cantitate dominantă, roșul oferă o senzație de camera mai mică

Culoarea galben

Culoarea galben se află în tendințele amenajărilor interioare de câțiva ani și face ca dormitorul sau orice altă încăpere să arate vesel, prietenos și aerisit. Această culoare este asociată cu bucuria, energia și fericirea. În dormitor nu este recomandat ca galbenul să fie culoarea cu rol dominant, ci este ideală să fie folosită pe post de accent. Astfel, galbenul denotă:

  • Bucurie, energie și optimism
  • În combinație cu gri, galbenul oferă un aspect sofisticat și modern camerei.
  • De cele mai multe ori, galbenul este potrivit pentru a fi folosit ca și culoare de accent, fiind regăsită în accesorii, piese de mobilier și decorațiuni.

Psihologia culorilor are un rol esențial în designul interior. Astfel, dacă urmează să îți renovezi casa sau te-ai mutat într-un loc nu pe care trebuie să-l amenjezi, este esențial să te gândești la atmosfera pe care ți-o dorești și să alegi culorile în perfect acord cu ea.

Articole Similare

Back to top button