Ancheta

Primarul Gîngu: nu e normal ca Bujoreniul să achite despăgubiri la infinit pentru ceva ce nu a avut

La Bujoreni, primarul Gheorghe Gîngu are misiunea de a găsi soluţii pentru foarte multe probleme acutizate, însă una dintre cele mai complicate este situaţia despăgubilor pe care comunitatea locală a fost pusă să le plătească din cauză că o parte din terenul staţiunii pomicole nu a fost retrocedat la timpul potrivit.

Asta în condiţiile în care, în 2005, terenul staţiunii pomicole, unitate care acum funcţionează în cadrul Universităţii din Craiova, a trecut doar cu numele în proprietatea comunei Bujoreni. Neexistând un document oficial şi clar în acest sens, Comisia Locală de Aplicare a Legilor Fondului Funciar nu a putut retroceda suprafeţele solicitate de 8 persoane care ar fi fost cumva îndreptăţite, aşa că, într-un final, acestea au făcut plângeri în instanţă şi au câştigat, obligând primăria la despăgubiri de zeci de miliarde, care şi astăzi cresc colosal. Rugat să ne explice cum stau lucrurile şi ce este de făcut, primarul Gheorghe Gîngu a amintit, înainte de toate, că “predarea terenului staţiunii nu s-a făcut niciodată”.

“Terenul nu este la noi. La noi, sunt doar problemele. Am fost puşi să plătim despăgubiri anual. Unele sunt şi de 15 milioane pe zi. Imaginaţi-vă, se strâng zeci de miliarde, pentru 8 hotărâri judecătoreşti care n-au fost atacate la vremea lor şi care, din punctul meu de vedere, n-au fost OK. Din 2005 până în 2007, a fost ca un vid legislativ, dar nu s-au pus în posesie cei 30 de proprietari pe cele 29 de hectare. În schimb, puţin mai târziu, a fost inventariată în domeniul public prin Legea 165/2009 şi apoi staţiunea a apărut din nou cu tot terenul. Proprietarii, mergând pe acest moden cu vechea conducere a primăriei, au continuat să meargă pe acest “model” şi au dat în judecată comuna. Primăria nu s-a prea apărat şi, iarăşi, îmi pare ciudat că cea care deţine de fapt terenul, nu este deloc parte în aceste procese. Hotărârile au rămas definitive şi irevocabile. Este un act de Justiţie foarte greu de contestat. Am dat în judecată statul român pentru a-l obliga să găsească o soluţie şi să punem în aplicare cele 8 hotărâri, dar după 3 ani, acum, recent, ni s-a comunicat faptul că cererea noastră a fost respinsă. Nu este normal ca localitatea Bujoreni să plătească despăgubiri la infinit pentru că este imposibil să pună în aplicare acele hotărâri judecătoreşti”, a detaliat Gheorghe Gîngu. Primarul comunei a adăugat că, până în prezent, s-au achitat despăgubiri de peste 7 miliarde de lei vechi, dar “acum, vin altele”. (va urma)

Articole Similare

Back to top button