Administratie

Primarul de la Valea Mare doreşte să facă un muzeu în cinstea lui Ioan V. Totu

Briceag Constantin aug09Constantin Briceag, primarul comunei Valea Mare, intenţionează să ridice un monument în cinstea lui Ioan V. Totu, considerat drept cel mai mare specializat în macroeconomie pe care l-a avut vreodată România. „Ioan Totu s-a născut la Valea Mare, în satul Otetelişul, cătunul Toteşti, pe 14 mai 1931. A fost viceprim-ministru al Guvernului (1982-1986), ministru al afacerilor externe (1986-1989), preşedintele Comitetului de Stat al Planificării (1989) şi profesor universitar în cadrul Universităţii Bucureşti”, a amintit alesul PSD.
Primarul din Valea Mare a mai precizat că cei mai în vârstă ştiu că ideile lui Ioan V. Totu au accelerat motoarele economiei româneşti, iar lucrurile începuseră să meargă foarte bine în ţară, în perioada respectivă. „Trebuie să-i oferim recunoaşterea cuvenită acestui om de mare valoare. Sper să găsesc soluţii chiar pentru amenajarea unui muzeu în cinstea sa. Cochetez de mai multă vreme cu această idee, dar încă nu am găsit resursele necesare. Sper însă ca, anul acesta, să găsesc o soluţie”, a adăugat primarul Constantin Briceag. (O.D.)

Repere biografice

Ioan V. Totu s-a născut la 14 mai 1931, în cătunul Toteşti, satul Otetelişu, comuna Valea Mare. A rămas orfan de ambii părinţi încă de la o vârstă foarte fragedă. Cursurile primare şi liceale le-a urmat la Craiova iar cele universitare la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Ioan Totu a fost şi a rămas un om de ştiinţă de o mare modestie şi nobleţe, un patriot care, la schimbătoarele vremuri a ştiut să-şi păstreze verticalitatea morală şi intelectuală. În constelaţia marilor valori, el este considerat un pedagog desărvârşit al învăţământului economic românesc, lăsând în conştiinţa generaţiilor de studenţi, apoi specialişti, o operă însemnată şi un model demn de urmat. Ioan Totu şi-a dedicat întreaga viaţă cunoaşterii. S-a ocupat de studiul matematicilor pentru a servi mai bine ştiinţa economică, dar şi cu studierea limbilor de circulaţie internaţională. În paralel cu activitatea didactică şi ştiinţifică, Ioan Totu a avut responsabilităţi în domeniul conducerii învăţământului, ca inspector ministerial şi mai apoi, ca şef de sector în cadrul Consiliului de Miniştri. A fost director general al Institutului Central de Cercetări Economice, unde lucrau circa 2000 de cercetători şi cadre didactice din învăţământul superior. Legăturile lui Ioan Totu cu judeţul Vâlcea au fost multiple, permanente şi de substanţă. A coordonat mai multe activităţi de cercetare economică şi sociologică, la nivel de judeţ, cu specialişti şi studenţi vâlceni: a participat la numeroase acţiuni cultural-ştiinţifice sub auspiciile Laboratorului de Cercetare şi Documentare Ştiinţifică al Judeţului Vâlcea, înfiinţat cu sprijinul său. În aprilie 1972, şi-a adus o contribuţie însemnată la proiectarea şi elaborarea programelor şi planurilor de dezvoltare economico-socială şi culturală a judeţului Vâlcea. Interesantele intervenţii publice tratând problemele spinoase din relaţiile internaţionale, erau apreciate şi savurate de asistenţa vâlceană, datorită ideilor sale curajoase, neconformiste. Între noiembrie 1982 şi august 1986, i s-a încredinţat funcţia de viceprim-ministru al Guvernului României, însărcinat cu coordonarea activităţilor financiar-bancare şi monetare. Apoi, din august 1986 şi până la începutul lui noiembrie 1989, profesorul universitar Ioan Totu a fost ministrul de externe al României. În noiembrie 1989, Ioan Totu a fost numit preşedinte al Consiliului de Stat al Planificării şi Aprovizionării Tehnico-Materiale. Evenimentele din decembrie 1989 l-au găsit în plin proces de definitivare a planului de stat pentru anul 1990. Prin inteligenţa sa, în anii când a condus diplomaţia românească (ministru de externe), a făcut ca numele României să prindă mai mult contur şi să fie chiar de rezonanţă în circuitul valoric internaţional. Poate din aceste motive s-a încercat să fie uitat prea devreme. S-a stins din viaţă la 22 aprilie 1992 în condiţii „misterioase” ce n-au fost încă elucidate în totalitate.

Gheorghe DUMITRAŞCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button