Acasă Economie PCC – un acţionar ostil, căruia nu-i place concurenţa

PCC – un acţionar ostil, căruia nu-i place concurenţa

209
0

Managementul Oltchim constată cu îngrijorare faptul că acţionarul minoritar PCC SE duce mai departe războiul mediatic purtat prin intermediul articolelor plătite şi a comunicatelor în mass-media. De asemenea, asaltează cu reclamaţii Comisia Europeană, acţionând doar pentru a bloca activitatea societăţii Oltchim.

PCC acţionează cu disperare, neştiind ce să mai inventeze pentru a opri activitatea Oltchim şi pentru a-i reduce valoarea la zero, putând, astfel, s-o achiziţioneze pe nimic.
Ultima reclamaţie depusă de PCC la Comisia Europeană, prin care cere investigarea unei închipuite încălcări a reglementarilor de mediu de către Oltchim, arată disperarea foştilor securişti polonezi, care le reprezintă interesele în lupta de distrugere a unei proprietăţi a statului român.
În anul 2007, când PCC a preluat 1% din pachetul de acţiuni de pe Bursă, valoarea Oltchim depăşea un miliard de euro. Azi, ca urmare a acţiunilor duse în stilul metodelor securisto-comuniste ale fostei securităţi poloneze, au adus valoarea Oltchim sub 20 milioane euro.
După ce, în noiembrie 2008, au ajuns să-şi majoreze pachetul de acţiuni deţinut la Oltchim, de la 1% la 12,9%, aprobând în Adunarea Generală diminuarea capitalului social al companiei cu 100 milioane euro, în decembrie 2008 au blocat, tot în Adunarea Generală, creşterea capitalului social. Asta deşi şi-au dat acordul scris pentru majorare, înainte de diminuare. Au minţit în stil securisto-comunist, aşa cum au fost instruiţi de fosta securitate poloneză, solicitând în scris audituri şi verificări de cifre, culminând în martie 2009 cu depunerea unei reclamaţii la Comisia Europeană şi condamnând, în acest fel, SC Oltchim SA la distrugere.
Toate aceste acţiuni au fost continuate cu acţionarea în instanţă a Eximbank şi a Comisiei Interministeriale pentru a nu acorda credit Oltchim, cu reclamaţie la CE pentru a deschide investigaţie ca presupus ajutor de stat a creditului luat de Oltchim de la CEC Bank şi insistă acum la autorităţile române şi la Comisia Europeană ca Oltchim să fie amendată cu 14 milioane euro pentru nepredarea la timp a certificatelor de CO2 aferente anului 2009.
Ce acţionar procedează aşa cu societatea în care are acţiuni? Cel care doreşte distrugerea societăţii pentru a-i prelua controlul fără bani!
Mai au tupeul aceşti foşti securişti polonezi să solicite din nou convocarea Adunării Generale pentru a-şi baga un intrus în Consiliul de Administraţie al Oltchim.
Toate acţiunile acestor acţionari ostili (PCC SE) au ca ţintă distrugerea concurenţei, deoarece deţin în Polonia o societate numita Rokită, cu profil de producţie asemănător cu cel al Oltchim, au ca ţintă preluarea pachetului majoritar deţinut de statul român şi restructurarea anumitor activităţi şi închiderea acelor capacităţi de producţie, care deranjează concurenţa. Interesele cui le reprezintă aceşti foşti securişti polonezi? Cine îi finanţează ca să distrugă activitatea Oltchim?
Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, deşi din noiembrie 2008, funcţionează la 30% din capacitate, a reuşit să rămână în viaţă datorită competenţei şi abilităţii managementului societăţii.
Deşi funcţionează cu capacitatea redusă şi toată economia mondială trece printr-o criză economică acută, conducerea Oltchim a reuşit achiziţionarea activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim Piteşti, pentru a-şi asigura materiile prime de bază, necesare funcţionarii la capacitate a instalaţiilor.
Deşi foştii securişti polonezi au blocat finanţarea S.C. Oltchim S.A., managementul competent al societăţii a reuşit găsirea surselor financiare necesare pentru revizia instalaţiilor din Petrochimia de la Piteşti, urmând să finalizeze lucrările în a doua jumătate a lunii august 2010 şi să înceapă probele şi pornirea instalaţiilor în septembrie 2010.
Cu toată oponenţa PCC SE, managementul Oltchim va depune toate eforturile pentru găsirea surselor necesare finanţării capitalului de lucru necesar pentru repornirea activităţii din Petrochimia Piteşti şi implicit funcţionarea la capacitate a instalaţiilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea. Avem asigurate contracte pentru toate materiile prime necesare funcţionării instalaţiilor din Petrochimia Piteşti, şi de asemenea avem contractată toată producţia care se va obţine atât la Piteşti cât şi la Râmnicu Vâlcea. Acest lucru va duce la funcţionarea pe profit a Oltchim Râmnicu Vâlcea. Principalele bănci finanţatoare, toţi furnizorii de materii prime şi utilităţi, toţi beneficiarii produselor fabricate de Oltchim au încredere în managementul Oltchim, în strategia promovată de acesta şi vor sprijini prin finanţări şi contracte reintrarea în activitate la capacitate a instalaţiilor Oltchim. Le mulţumim tuturor.
În condiţiile în care economia românească este zguduită de criza economică iar numărul şomerilor creşte în toate zonele economice, managementul Oltchim va crea noi locuri de muncă prin repornirea tuturor instalaţiilor din Petrochimia Piteşti, şi va determina funcţionarea la capacitate şi mărirea numărului de locuri de munca la CET Govora, Societatea Naţională a Sării – filiala Râmnicu Vâlcea, exploatările de cărbune din judeţul Vâlcea şi, de ce nu?, într-un timp foarte scurt, repornirea CET Piteşti şi a rafinăriei Arpechim.
Azi, România împrumută bani din cauza crizei economice. Oltchim, în urma funcţionarii la capacitate a instalaţiilor, va exporta 75-80% din valoarea producţiei de la Râmnicu Vâlcea. Aceasta înseamnă că vor intra în România, anul viitor, peste 700 milioane Euro, ca urmare a efortului şi competenţei angajaţilor Oltchim din platformele Piteşti şi Râmnicu Vâlcea. Este necesar ca economia românească să înceapă să crească. Acest lucru este posibil numai prin funcţionarea societăţilor productive la capacitate. Este posibil în cadrul Oltchim, prin funcţionarea integrată a platformelor industriale Piteşti şi Râmnicu Vâlcea. Din sarea de la Râmnicu Vâlcea, apa, energia electrică şi prelucrarea gazelor bogate în etan din bazinul petrolifer al Olteniei, angajaţii Oltchim vor aduce valută în ţară.
Angajaţii Oltchim din Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, alături de managementul societăţii, apără proprietatea statului şi doresc privatizarea societăţii după repornirea şi integrarea activităţii de pe platformele industriale Piteşti şi Râmnicu Vâlcea, nu pe uşa din dos, la o valoare derizorie, cum vrea PCC SE.
Cu toţii facem apel la autorităţile specializate ale statului să supravegheze şi să intervină pentru apărarea proprietăţii statului şi eliminarea oricăror acţiuni duse de acţionarii ostili, care au doar interesul de a distruge societatea.

Constantin ROIBU
Director General Oltchim