Administratie

Parteneriat între Prefectură şi Kogayon pentru geoparcul “Oltenia de sub munte”

Miercuri, prefectul Sebastian Fârtat a semnat un parteneriat de colaborare cu Asociaţia Kogayon pentru înfiinţarea în partea central-nordică a judeţului Vâlcea a geoparcului „Oltenia de sub Munte” ca parte a Reţelei Globale a Geoparcurilor UNESCO.

Prin acest parteneriat, Instituţia Prefectului se angajează să sprijine, în măsura posibilităţilor şi a competenţelor legale, derularea studiilor, demersurilor şi activităţilor necesare obţinerii statutului de sit internaţional UNESCO pentru această zonă. Asociaţia Kogayon a demarat încă de anul trecut procedura de înscriere a zonei în reţeaua de geoparcuri UNESCO, în luna noiembrie a acestui an urmând să fie iniţiat procesul propriu-zis de aplicare pentru recunoaşterea acesteia ca teritoriu de dezvoltare durabilă, cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională. Încheierea acestui proces este preconizată pentru primăvara anului 2023, după vizita de evaluare a specialiştilor din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), aşteptaţi să sosească în Vâlcea în vara anului viitor. Protocolul de colaborare încheiat între Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea şi Asociaţia Kogayon este valabil pe toată durata proiectului de înfiinţare a geoparcului, cu posibilitatea de a fi prelungit, prin acordul părţilor, pe o perioadă de încă un an.

“Respectul faţă de natură reprezintă grija noastră faţă de noi înşine şi faţă de copiii noştri. Să o ocrotim ca pe ceva nepreţuit care ne hrăneşte dar nu ne aparţine!”, a transmis prefectul Sebastian Fârtat la finalul întâlnirii cu Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei Kogayon. Geoparcul „Oltenia de sub Munte” are o suprafaţă de peste 635 de kilometri pătraţi şi se întinde pe teritoriul localităţilor Vaideeni, Horezu, Costeşti, Bărbăteşti, Stoeneşti şi Băile Olăneşti, cu Parcul Naţional Buila-Vânturariţa în centru.

Articole Similare

Back to top button