Volei

Au spart gheaţa!

CET Govora – „U” TCRE Cluj-Napoca 75-64
• elevele lui Mihai Toma au obţinut prima victorie pe teren propriu în faţa clujencelor şi speră încă la un miracol în partida decisivă din această săptămână

Elevele lui Mihai Toma au confirmat aşteptările conducerii clubului şi-ale băncii tehnice, şi au jucat la victorie meciul al doilea cu „U” Cluj-Napoca, amânând pentru această săptămână deznodământul acestui duel pentru locul 5 în Divizia A. Ardelencele au avut un debut de meci mai bun şi-au condus încă din primul minut. La 2-8, simţind o uşoară degringoladă în rândul elevelor sale, Mihai Toma a cerut time-out, dar efectul nu a fost unul de lungă durată. S-a făcut 7-8 în scurt timp, dar apoi clujencele au început să marcheze din ce în ce mai des, distanţându-se treptat pe tabela de marcaj, iar la capătul primelor 10 minute de joc scorul le era favorabil cu 20-12.

Situaţia părea că nu s-a schimbat, mai ales că în minutul 12 elevele Simonei Muşat au mărit diferenţa chiar la 10 puncte (23-13). Încet-încet însă, la CET Govora lucrurile au început să se aşeze pe făgaşul normal, pasele au început să funcţioneze mai bine, faza de apărare a fost tratată cu o mai mare concentrare, iar la capitolul eficacitate s-a consemnat de asemenea o creştere. În aceste condiţii, vâlcencele au reuşit chiar să şi egaleze în minutul 19 (28-28), dar tot echipa oaspete a intrat la vestiare în avantaj (30-28), graţie unui coş înscris în ultimele secunde.

Coşurile de 3 puncte marcate de Luiza Voinea au făcut diferenţa

Pauza a fost un sfetnic bun pentru CET Govora, care-a reuşit să menţină echilibrul pe tabela de marcaj în primele minute ale sfertului al treilea. Ulterior, vâlcencele au trecut chiar la conducerea meciului. Prima oară s-a întâmplat asta în minutul 24, atunci când Luiza Voinea a înscris un coş de 3 puncte, primul al meciului, care-a făcut ca scorul să devină 37-34 pentru echipa noastră. Mai mult decât atât, în minutul 27, baschetbalistele vâlcene aveau deja opt puncte în plus peste adversare (47-39). Două coşuri de trei puncte ale americancei Tasha Phillips le-au readus însă cât se poate de rapid pe ardelence în joc (47-45). Chiar dacă au pierdut-o în minutul 29 pe Andreea Huţanu (eliminată pentru cinci greşeli personale), clujencele au reuşit să preia conducerea pe tabela de marcaj, graţie aceleiaşi jucătoare venită în România din patria baschetului, care-a transformat mai întâi o aruncare liberă din cele două de care-a beneficiat, iar ulterior a reuşit să înscrie şi un coş de 2 puncte (47-48). O fază genială a Cristinei Duma, finalizată cu coş şi fault au salvat sfertul, iar CET Govora a încheiat mini-repriza în avantaj pe tabela de marcaj (50-48).
În ultimul sfert, CET Govora a încercat să se desprindă, dar aceeaşi Phillips a reuşit să le menţină aproape pe ardelence, prin coşurile de 3 puncte. Unul dintre acestea au ajutat „U” Cluj-Napoca să egaleze în minutul 34 (54-54). Replica a fost dată de Luiza Voinea, care-a marcat imediat tot 3 puncte pentru 57-54. Nici Phillips nu s-a lăsat mai prejos şi-a reuşit să puncteze de asemenea de la distanţă pentru 57-59. Duelul dintre Voinea şi Phillips avea să fie însă câştigat de vâlceanca noastră, care-a marcat alte două coşuri de la distanţă în următoarele două minute, iar scorul a devenit 63-59 pentru CET Govora. Peste un minut, vâlcencele avea să se desprindă chiar la 67-59. Florentina Ardelean a încercat să-şi trezească colegele cu o aruncare de 3 puncte, dar era prea târziu (68-64). CET Govora a avut maturitatea necesară să gestioneze corect ultimele două minute de joc şi să se impună. Într-o inutilă zbatere în gol, „U” a mai pierdut două jucătoare importante, pe Claudia Pop (eliminată în minutul 39) şi pe Florentina Ardelean (în minutul 40), iar meciul s-a încheiat cu victoria clară a fetelor de la CET Govora, care-au înscris ultimele puncte din aruncări libere, iar de la 68-64 scorul a urcat până la 75-64.
Au marcat pentru echipa vâlceană: Luiza Voinea – 16 puncte (4×3, 2/2), Florina Diaconu – 16 (6/8), Cristina Duma – 14 (4/9), Janina Simionca – 11 (3/4), Laura Bocoş – 8 (4/6) şi Ana Maria Chirilă – 10 (2/2).

Bagiu – rezervă de lux, Ungureanu – ieşită din formă

După rezultatele negative consemnate în timpul sezonului regulat, antrenorul Mihai Toma a decis să nu mai acorde credit unora dintre jucătoarele aduse vara trecută la Vâlcea cu surle şi trâmbiţe. În partida câştigată în faţa echipei „U” Cluj-Napoca, greul a fost dus ca de obicei de Florina Diaconu, însă merită apreciată şi evoluţia Luizei Voinea, ale cărei aruncări de 3 puncte din ultimul sfert s-au dovedit a fi decisive pentru soarta meciului. Din vechea gardă s-a remarcat Crsitina Duma. Altfel, dintre consacrate, Toma nu a contat deloc în acest joc pe serviciile jucătoarelor Carmen Bagiu şi Ana Maria Mezaroş, în timp ce Raluca Ungureanu a evoluat foarte puţin şi fără a da randamentul scontat.

Locul 5 se decide în Ardeal
• meciul decisiv se dispută marţi, 20 mai,  la Cluj-Napoca

Succesul dobândit vinerea trecută de fetele de la CET Govora în Sala Traian a fost primul pe teren propriu în acest sezon în faţa echipei „U” Cluj-Napoca. În precedentele două confruntări, vâlcencele au fost de fiecare dată învinse (în campionat cu 46-67, iar în cupă cu 80-85). Altfel, în acest moment, bilanţul întâlnirilor directe dintre cele două grupări, este favorabil ardelencelor, cu 4-2.
Cum după două meciuri scorul întâlnirilor directe dintre „U” TCRE Cluj-Napoca şi CET Govora este egal (fiecare grupare valorificându-şi până acum avantajul terenului propriu) va urma şi o a treia confruntare. Aceasta este programată a se disputa marţi, 20 mai, în Ardeal. Chiar dacă evoluează în deplasare, vâlcencele În meciurile disputate între cele două echipe la Cluj-Napoca, fetele de la CET Govora au reuşit o victorie (cu 74-72 în Cupa României) şi două eşecuri (53-69, în returul sezonului regulat, şi respectiv 68-71, în primul meci din această finală pentru locurile 5-6).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button