Acasă Volei Au uitat să câştige

Au uitat să câştige

82
0

BC Rm. Vâlcea – CS Otopeni 93-99
• echipa pregătită de Cristi Achim a ajuns pe locul 13 în Divizia A

BC Rm. Vâlcea nu a reuşit să-şi revină din perioada nefastă pe care-o traversează nici în meciul cu CS Otopeni. Odată în plus însă, trupa lui Cristian Achim a dorit să arate publicului vâlcean că înfrângerile din primele două runde ale turului (de fiecare dată la limită, în ultimul sfert), nu au fost decât simple accidente şi că adevărata faţă a echipei este cu totul alta.

Vâlcenii au avut 16 puncte avans

La început, lucrurile păreau a merge conform planurilor. Cu sârbii Voljslav Ilic şi Marko Kijac în zi de graţie, BC Rm. Vâlcea a controlat primul sfert, la finele căruia a şi condus pe tabela de marcaj (21-14). Mai mult decât atât, în debutul sfertului secund, vâlcenii s-au dezlănţuit pur şi simplu, iar oaspeţii au fost incapabili să ofere o replică pe măsură. Coşurile de 3 puncte semnate de Kijac, Ilic şi Andrei au făcut deliciul publicului vâlcean din tribune.

Astfel s-a ajuns ca scorul să urce până la 34-18 în minutul 13. Simţind degringolada din echipa sa, antrenorul celor din Otopeni, Dan Niculescu – care l-a înlocuit după prima etapă din retur pe consacratul Costel Cernat – a cerut time-out. Imediat după reluarea meciului, Silviu Lupusavei a reuşit şi el o aruncare de 3 puncte, însă din acel moment ilfovenii s-au trezit la viaţă. Americanul Nixon (printr-o aruncare de 3 puncte şi-un slam-dunk spectaculos) a readus speranţele în tabăra adversă, aşa că la 37-27 a fost rândul lui Achim să ceară time-out. Pe val, oaspeţii s-au apropiat totuşi până la 37-33 (în minutul 17), dar finalul sfertului a aparţinut echipei noastre, care-a intrat la cabine cu un avantaj oarecum liniştitor (45-37).

La cinci minute de victorie

Începutul celui de-al treilea sfert a fost extrem de echilibrat, fiecare echipă încercând să-şi fructifice atacul propriu şi să nu mai cedeze atât de uşor mingile. Pe acest fond, CS Otopeni a  redus însă handicapul la doar un punct (49-48, 54-53), pentru ca-n minutul 27 să preia pentru prima oară conducerea pe tabela de marcaj (54-55). La 56-57, Achim a cerut time-out, încercând să redea elevilor săi încrederea în forţele proprii. Fără efect însă, iar oaspeţii s-au desprins la 59-62. Totuşi, BC Rm. Vâlcea şi-a revenit miraculos în ultimul minut al sfertului, a întors scorul (65-62), însă o aruncare de 3 puncte a americanului Hickman a stabilit egalitatea după 3 sferturi (65-65).
Cu sabia lui Damocles deasupra capului, un nou eşec putând să-i coste scump pe baschetbaliştii lui Achim (ne referim în primul rând la câteva sancţiuni pecuniare), vâlcenii au început mai bine ultimul sfert şi s-au desprins la 70-65. Totul părea că merge din ce în ce mai bine, iar la jumătatea sfertului, diferenţa crescuse la 79-69, scor la care Dan Niculescu a cerut time-out. Jocul a curs altfel din acel moment, în favoarea oaspeţilor. Achim a încercat să repare lucrurile prin time-out-ul din minutul 36 (când scorul era 79-74), dar tot oaspeţii au fost mai eficienţi şi-au întors iarăşi rezultatul (79-80). Finalul a fost electrizant. Un coş de 3 puncte al lui Silviu Lupusavei după două fente consecutive a încins tribunele (82-80), dar adversarii n-au stat nici ei pe gânduri şi-au preluat din nou conducerea (82-84). Sârbul Zoran Cica avea să fie protagonistul ultimului minut de joc. A egalat (84-84), însă a ratat apoi aruncarea suplimentară de care-a beneficiat. Ulterior, după ce baschetbaliştii din Otopeni au marcat pentru 84-86, acelaşi Cica a fost faultat şi-a avut alte două aruncări libere de executat. Le-a transformat pe amândouă cu sânge rece, iar scorul a devenit egal (86-86). Mai erau însă 25 de secunde de joc, suficient pentru un atac complet al oaspeţilor, care nu a mai fost însă fructificat. S-a intrat astfel în prelungiri.

Prelungiri cu ghinion

BC Rm. Vâlcea a dat impresia că poate tranşa meciul în favoarea sa în prelungiri, a condus cu 88-86 şi apoi cu 91-98 după un coş de 3 puncte al lui Dragoş Andrei, dar de aici a apărut colapsul. Oaspeţii au fost mai proaspeţi, au trecut la cârma meciului (91-93), dar vâlcenii au egalat rapid (93-93). Avea să fie însă ultima zvâcnire a băieţilor lui Achim pentru că oaspeţii au preluat ulterior conducerea şi nu au mai cedat-o până la final. La 93-96, cu 58 de secunde înainte de final, Achim a cerut time-out, inutil însă. Ilic, iar apoi Kijac au încercat să puncteze din aruncări de 3 puncte, dar n-au avut noroc. De partea cealaltă, cei de la CS Otopeni s-au mulţumit să prelungească la maxim atacurile şi-au mai punctat doar din aruncări libere, aşa că diferenţa a crescut la 93-99, scor cu care avea să se şi încheie meciul.
Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Voljslav Ilic – 28 (3×3, 5/6), Dragoş Andrei – 22 (6×3), Zoran Cica – 14 (2×3, 2/3), Silviu Lupusavei – 13 (4×3, 1/2), Marko Kijac – 11 (3×3), Eugeniu Melnic – 2, Dejan Mladenovic – 2 şi Işleam Şenai – 1 (1/2).

„Ne lipseşte mentalitatea de învingători”

Păstrat pe banca tehnică deşi după meciul pierdut în Sala Traian împotriva echipei Cuadripol Braşov şi-a dat prezentat demisia din funcţia de antrenor principal, Cristian Achim a avut iarăşi surpriza să constate că elevii săi sunt practic incapabili să câştige un meci. Un meci pe care l-au avut iarăşi în mână. Împăcat cu situaţia şi cu ghinioanele care se ţin lanţ, Achim a declarat la finele partidei cu CS Otopeni: „A fost un meci spectaculos, care-a plăcut fără îndoială publicului din tribune. Nouă ne-a lipsit un jucător foarte important (Belanovic), care-a făcut o entorsă la meciul cu Dinamo din etapa precedentă, dar cred că totuşi puteam să câştigăm şi fără el. Din păcate, întâlnirea a avut un final nefericit pentru noi. Echipa se pare că şi-a pierdut încrederea în forţele proprii. Jucăm bine, dar nu câştigăm. Este al treilea meci când se întâmplă asta. Pe toate le-am pierdut la diferenţe mici, în ultimul sfert şi acum în prelungiri. Nu am ce să le reproşez băieţilor, însă ceva nu e în regulă. Probabil că ne lipseşte mentalitatea de învingători. Îmi pare rău pentru acest nou eşec, însă sincer nu ştiu ce să mai fac şi ce să mai cred. Poate că până la urmă o să chemăm pe cineva, un preot, să alunge spiritele rele din jurul echipei, ghinionul incredibil care ne urmăreşte în fiecare meci”.

Ilfovenii, „naşi” pentru BC Rm. Vâlcea

CS Otopeni şi BC Rm. Vâlcea au promovat împreună în Divizia A de baschet masculin la finele sezonului 2005-2006. Nici în perioada când au evoluat în eşalonul secund, dar nici în elită, trupa noastră nu a reuşit să obţină vreo victorie împotriva grupări din apropierea Capitalei. Eşecul de sâmbăta trecută a confirmat această regulă. Din păcate, această nouă înfrângere suferită în campionat, a treisprezecea din întregul sezon (şi a treia din retur) a aruncat echipa vâlceană pe locul 13 în clasamentul Diviziei A. Echipa pregătită de Cristian Achim a fost devansată şi de BC Târgovişte, care-a obţinut o victorie importantă în faţa grupării CS Oradea. Vâlcea şi Târgovişte se află la egalitate de puncte (19), dar dâmboviţenii au avantajul victoriei directe din campionat (acel 82-81 din ultima etapă a turului).

Eficacitate sporită la „3 puncte” pentru echipa lui Achim

Având în lot câţiva specialişti la aruncările de la distanţă, gruparea vâlceană a încercat să dea lovitura şi să triumfe în faţa celor de la CS Otopeni şi graţie unor aruncări de 3 puncte. În mod deosebit, la acest capitol, în meciul cu gruparea ilfoveană s-au remarcat românii Dragoş Andrei şi Silviu Lupusavei (care-a evoluat în sezonul trecut chiar pentru CS Otopeni), precum şi sârbii Voljslav Ilic şi Marko Kijac. Pe durata celor 45 de minute de joc, vâlcenii au izbutit să fructifice nu mai puţin decât 18 aruncări de 3 puncte, campionul absolut fiind tânărul jucător Dragoş Andrei – 6 reuşite. L-au urmat Silviu Lupsavei – 4, Voljslav Ilic şi Marko Kijac – fiecare câte 3, Zoran Cica – 2.

Misiunea imposibilă cu Asesoft

În următoarea etapă din cadrul Diviziei A de baschet masculin, BC Rm. Vâlcea va întâlni în deplasare Asesoft Ploieşti. Meciul va avea loc sâmbătă, 16 februarie, echipa pregătită de Cristian Achim fiind lipsită de orice şansă în campioanei en-titre a ţării. Pentru Ilic şi compania, este mai importantă partida care se va disputa pe 23 februarie, în Sala Traian. Atunci, vâlcenii vor primi replica baschetbaliştilor de la BCM US Piteşti.

BC Rm. Vâlcea, eliminată din Cupa României
• Elba Timişoara s-a impus şi-n meciul retur (76-68)

Prezentă pentru a doua oară consecutiv în sferturile de finală a Cupei României, BC Rm. Vâlcea a părăsit până la urmă această competiţie. Ca şi anul trecut, echipa lui Cristi Achim a fost eliminată de Elba Timişoara, după două meciuri care-au fost câştigate lejer de gruparea antrenată de Dragan Petricevic. Fără a mai spera la calificare, după eşecul suferit în manşa tur chiar pe teren propriu (64-75), BC Rm. Vâlcea a evoluat deschis, fără mari veleităţi, în returul de pe Bega, disputat la jumătatea săptămânii trecute.
Aşa cum era de aşteptat, victoria a revenit gazdelor (cu 76-68). A fost un meci în care antrenorul Cristian Achim a putut să ruleze toţi jucătorii pe care-i are la dispoziţie în lot (inclusiv pe cei mai puţin folosiţi în meciurile dure din campionat (precum e cazul lui Rareş Paşca sau Gabriel Hallai). De partea cealaltă, nici elevii lui Dragan Petricevic nu s-au prea arătat dispuşi să forţeze prea mult nota, mai ales că la finele săptămânii au avut de jucat în deplasare un derbi important în lupta pentru play-off (pe care aveau să-l şi câştige până la urmă: 77-71 la Gaz Metan Mediaş).
Nicolae CIUCESCU