Volei

Presedinte nou la BC Rm. Vâlcea

Preşedinte nou la BC Rm. Vâlcea

 

* format la şcoala de handbal Chimistul, Mircea Biţă a preluat destinele unui echipe în derivă

 

Lucrurile se schimbă din mers la echipa de baschet masculin BC Rm. Vâlcea. După accederea istorică în Divizia A, care s-a petrecut în vara anului trecut, gruparea a traversat o perioadă deloc fastă. Pentru a redresa corabia, s-au adus doi jucători americani, iar din noiembrie 2006 s-a apelat şi la serviciile reputatului profesor Gogu Manolescu, un apropiat al baschetului. Iată că 2007 aduce o modificare de anvergură şi la nivelul conducerii clubului, preşedintele Marius Iancu despărţindu-se în condiţii amiabile de echipa pe care a dus-o până pe prima scenă a ţării. Locul său a fost luat de Mircea Biţă (59 de ani), un vechi om de sport de care puţini vâlceni îşi mai aduc aminte. Biţă a fost, alături de Ioan Gavrilescu, unul dintre cei care-au pus bazele clubului de handbal feminin Chimistul Rm. Vâlcea (actualul Oltchim) la finele anilor ’70. Ulterior, după Revoluţia din 1989, s-a retras însă din lumea sportului.

„Mi-a plăcut întotdeauna sportul, îmi place şi acum şi vreau să-mi folosesc experienţa la acest club. Am fost alături de echipa de handbal Chimistul vreo 15 ani. Chiar şi după ce m-am retras, am rămas un iubitor al sportului, chiar dacă n-am mai fost implicat la vreun club. În tinereţe am făcut judo, ca şi primarul Râmnicului, Mircia Gutău”, s-a caracterizat succint Mircea Biţă.

 

Planul de bătaie

 

În funcţia pe care o ocupă acum la BC Rm. Vâlcea, Mircea Biţă porneşte la drum cu gânduri mari şi dovedeşte că nu este deloc străin de acest sport, deşi a fost cândva specializat în handbal. Cunoaşte foarte bine situaţia dramatică a echipei pregătite de Cristi Achim şi are încredere că în curând, împreună cu toţi cei implicaţi în fenomen, jucători, antrenori şi alţi oficiali, va reuşi să salveze echipa de la retrogradare.

„Vreau să punem echipa pe linia de plutire cât mai repede. Pentru că, se ştie, obiectivul nostru este rămânerea în Divizia A. Că intrăm sau nu în play-out, noi trebuie să ne salvăm de la retrogradare. Sincer, ar fi bine să nu intrăm în play-out, să ne clasăm deasupra locului 11, dar ne va fi foarte greu. După cum s-a văzut, echipa încă nu s-a închegat. Am urmărit traseul echipei în tur, au fost tot felul de necazuri, când se accidenta un jucător, când un altul, aşa că nici nu s-a putut găsi o formulă de echipă ideală. În retur, avem de câştigat 5-6 meciuri, pentru ca, împreună cu cele două victorii pe care le avem deja la activ, să ajungem la 7-8 succese. Cu acestea putem urca până pe locul 12, ba chiar şi pe 11, dacă ne ajută jocul rezultatelor”, spune proaspătul preşedinte.

 

Arbitrajul, problema echipelor mici

 

În acelaşi ton cu ceilalţi oficiali ai grupării, Mircea Biţă consideră că arbitrajul a fost în tur un obstacol important în calea echipei vâlcene: „Toate aceste probleme legate de arbitraj apar pentru că abia suntem promovaţi în Divizia A. A fost la fel şi la Chimistul, când am început crearea acelei echipe împreună cu domnul Gavrilescu şi cu alte persoane din combinat. Când intri cu o echipă din B în A, toată lumea zice: „Au venit şi ăştia, stau un an de zile, n-au posibilităţi financiare, o să plece!”. Aşa că nimeni nu te cam ia în serios. Iar noi, practic, nu putem să jucăm de două ori bine, ca să compensăm şi un arbitraj slab. Din retur, poate că nu vom mai întâmpina şi greutăţi de acest gen”.

 

10-15 ani în Divizia A

 

Planurile de viitor ale noului preşedinte sunt clare: „Sperăm să trecem peste toate necazurile de acum. Iar din campionatul următor să nu ne mai zbatem în mocirla din coada clasamentului, ci să fim o echipă constantă, care ocupă un loc liniştit pe prima scenă a ţării. Sper ca în timp să încheg aici un colectiv unit, ca să putem rezista ani buni în Divizia A. De ce nu chiar 10-15 ani?”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button