Volei

Prea mici pentru un razboi atât de mare

BC Rm. Vâlcea – Elba Timişoara 77-86

 

Prea mici pentru un război atât de mare

 

BC Rm. Vâlcea nu a reuşit să spargă gheaţa nici în primul meci pe teren propriu din acest retur. Deşi au fost în majoritatea timpului de joc superiori celor de la Elba Timişoara, elevii lui Cristian Achim au trăit încă o dată o cruntă dezamăgire la finele partidei susţinute sâmbăta trecută în Sala „Traian”. Ceea ce trebuia să însemne începutul revirimentului pentru gruparea noastră s-a transformat doar într-un duel acerb mai degrabă cu arbitrii meciului, a căror prestaţie a fost de-a dreptul execrabilă.

 

Exasperaţi de prestaţia arbitrilor

 

Jucătorii de la BC Rm. Vâlcea au pus stăpânire pe joc încă din primele minute şi au arătat că încep să fie de la meci la meci tot mai puternici şi mai omogeni. După 21-20 în primul sfert, baschetbaliştii noştri au avut vreo câteva minute de-a dreptul unice, timp în care s-au detaşat până la 37-27, o diferenţă de scor care i-a pus pe gânduri pe timişoreni. Şansele ca echipa vâlceană să reuşească să-şi treacă în cont victoria în acest meci s-au risipit după minutul 18, atunci când şi-au intrat în rol cei trei arbitri. Într-un singur minut, graţie unor decizii anapoda, oaspeţii s-au apropiat până la 37-35, scor cu care s-a şi intrat de altfel la vestiare. Din păcate, calvarul echipei vâlcene nu s-a sfârşit aici, arbitrând înclinând definitiv balanţa în favoarea oaspeţilor după pauză. Al treilea sfert a început cu un fault tehnic acordat aiurea, pentru că antrenorul Cristian Achim a pătruns pe teren înainte de a se auzi gongul final al sfertului secund. Adversarii au beneficiat aşadar de două aruncări libere, au avut şi posesia, au egalat şi au preluat conducerea, iar de aici moralul jucătorilor vâlceni a avut numai de suferit. După 53-53, Elba s-a desprins treptat, chiar până la 65-54 la finele celui de-al treilea sfert.

 

Vâlcenii au vrut să se retragă de pe teren

 

În ultimele zece minute de joc oaspeţii au condus chiar cu 79-63 şi de aici a început scandalul! Când mai erau cinci minute până la final, arbitrii s-au dat iarăşi în stambă, iar după un clinci serios între Collins şi sârbii de la Elba (aplanat în mare grabă de oficialii vâlceni), l-au eliminat pentru a cinci greşeală personală pe… Mădălin Nicolae, pe motiv că acesta s-a ridicat nepermis de pe banca de rezerve. Simţindu-se frustraţi pe drept cuvânt, vâlcenii au ales soluţia retragerii echipei de pe teren. O retragere încuviinţată de altfel şi de către oficialii clubului, aflaţi în tribună. Cristi Achim a simţit pericolul care păştea echipa vâlceană şi a cerut un time-out, apoi încă unul, până ce lucrurile au revenit la normal. Iar meciul s-a reluat. Din acel moment însă, vâlcenii au fost altfel motivaţi, iar arbitrajul nu a mai judecat fals fazele de joc. BC Rm. Vâlcea a revenit pas cu pas, miraculos chiar, până la 81-77 în minutul 39. Mai proaspeţi, timişorenii au jucat altfel ultimul minut de joc şi au câştigat în final cu 86-77. Au marcat pentru echipa vâlceană: Jamaal Miller – 27 puncte, Mădălin Nicolae – 12, Vladimir Milosevic – 12, Barson Collins – 11, Rareş Paşca – 5, Viorel Nănescu – 5, Dragoş Andrei – 3, Nikola Radmanovac – 2 şi Vasile Ştefan – 2.

 

Ciprian Stoica, persona non-grata în Sala „Traian”

 

Aproape 500 de spectatori au luat loc în tribunele Sălii „Traian” la meciul pe care BC Rm. Vâlcea l-a disputat în compania formaţiei Elba Timişoara. Toţi cei prezenţi au creat o atmosferă incendiară în tribune, dar au plecat dezamăgiţi de prestaţia celor trei arbitri care şi-au bătut practic joc de echipa vâlceană. Atunci când a fost nevoie, dar mai ales la final, publicul i-a taxat fără menajamente pe aşa-zişii cavaleri ai fluierului, care-au privat fără drept de apel trupa lui Cristi Achim de o victorie preţioasă. Dintre toţi, sibianul Ciprian Stoica a dovedit încă o dată că are oroare de echipele vâlcene. Fie că a fost vorba de CET Govora, fie că e BC Rm. Vâlcea, sibianul face mai mereu din publicul Sălii „Traian”” un butoi de pulbere.

 

„Cu un arbitraj corect, am fi câştigat!”

 

Deşi era afectat de înfrângere, antrenorul Cristian Achim a apreciat la final prestaţia jucătorilor pe care-i pregăteşte. Ţinta sa principală a fost arbitrajul: „Sunt mulţumit de evoluţia echipei. Toţi băieţii au jucat cu o ambiţie extraordinară, şi-au dorit foarte mult să câştige şi nu cred că există vreun om din tribune care să spună contrariul, căruia să nu-i fi plăcut acest angajament, această dorinţă pe care-au avut-o din prima până în ultima secundă. La un moment dat chiar am crezut că victoria o să fie a noastră. Numai că, deşi mie nu-mi stă în caracter să fac asemenea aprecieri, arbitrii ne-au furat victoria. Cu un arbitraj corect, sunt absolut convins că meciul era câştigat de noi”. „Acest meci era vital pentru băieţi, le dădea un plus din punct de vedere moral, vedeau că pot bate orice echipă. Şi Timişoara chiar e o echipă bună, care vrea să se claseze pe primele patru locuri în Divizia A”, a spus şi profesorul Gogu Manolescu.

 

De ce retragere?

 

Suita de meciuri în care-au fost furaţi ca-n codru de arbitri i-a exasperat pe vâlceni. Nici cu Elba nu a fost altfel, dar de data aceasta, oficialii clubului au găsit o soluţie pentru a-şi exprima frustrarea: au încercat să retragă echipa de pe teren. „A fost o decizie venită din partea oficialilor, însă trebuie să înţelegem toţi că nu se mai poate, frustrarea e foarte mare. În momentul în care echipa joacă bine şi arbitrii ne dezavantajează pe faţă este clar că nu mai putem fi nepăsători. În principiu, nu sunt de acord cu retragerea echipei de pe teren, însă în acest meci au fost nişte momente în care nu am mai avut ce să facem din punct de vedere al arbitrajului. Retragerea echipei de pe teren presupune o amendă foarte mare, dar în nici un caz depunctare”, a spus antrenorul Cristian Achim. „Credem că acest arbitraj ostil a fost intenţionat. În momentul în care un arbitraj este prost, atunci se greşeşte de ambele părţi. Se întâmplă să-ţi dea câteva mingi împotrivă, dar şi unele contra adversarului. În toate meciurile pe care le-am avut acasă nu ne-a bătut nimeni să ne omoare, am pierdut mereu într-o tensiune foarte mare. A fost mereu la fel, aduceţi-vă aminte de Dinamo, de Piteşti, de Sibiu. Şi atunci când aceste lucruri se leagă, în 2-3-4 meciuri, deja nu se mai poate spune că e o întâmplare”, a mai declarat Achim.

 

Achim l-a lăudat pe Milosevic

 

După ce şi-a felicitat toţi jucătorii, Cristian Achim a ţinut să aprecieze în mod deosebit prestaţia sârbului Vladimir Milosevic. „A făcut un meci foarte bun şi-n atac şi-n apărare, a fost primul său joc în care ne-a mulţumit pe deplin. A făcut recuperări ofensive, s-a bătut foarte mult în defensivă, a fost un jucător care şi-a folosit calităţile pe care le are, forţa de pătrundere, şi a reuşit foarte multe lucruri bune”, a afirmat tehnicianul vâlcean.

 

Miller, sub 30 de puncte

 

Pentru prima oară de când joacă în echipa vâlceană, Jamaal Miller a coborât ştacheta eficacităţii sub 30 de puncte. Cristian Achim a explicat unul din motivele pentru care americanul s-a oprit doar la 27. „De data aceasta, Miller a avut şi sarcini defensive, trebuia să-l blocheze pe Marijanovic. Iar din această cauză, în atac nu i-a mai reuşit chiar tot. Însă risipa lui de efort a fost foarte mare, nu-i putem reproşa nimic, a muncit pentru echipă, s-a dăruit, s-a văzut că se aruncă şi-n cap pentru fiecare minge, este un exemplu pentru toată lumea”. În acelaşi sens, profesorul Gogu Manolescu a opinat: „Sunt sigur că antrenorul Petricevic şi-a luat şi nişte măsuri speciale pentru contracararea lui Miller. Un jucător care dă 30 de puncte pe meci pentru echipa lui înseamnă că e periculos. Fiecare antrenor când are un jucător aşa de bun în faţă îşi ia nişte măsuri de precauţie”.

 

Collins are potenţial

 

După prestaţia slabă din amicalul cu BCMUS Piteşti, jucat la jumătatea săptămânii trecute şi încheiat cu victoria la limită a argeşenilor (81-80), Barson Collins nu reuşise să convingă pe nimeni că are valoare. Lucrurile s-au schimbat radical în urma partidei cu Elba. Pivotul american a înscris 11 puncte şi a dat impresia că e doar o chestiune de timp până ce va începe să-şi arate clasa. „Deocamdată, trebuie să-l lăsăm să se adapteze, cu echipa, cu fusul orar, cu baschetul din România”, a spus profesorul Gogu Manolescu, iar Cristian Achim a întărit ideea: „Collins joacă după regulamentul din America, este puţin bulversat de atmosferă, are doar două săptămâni de când se află la Vâlcea şi îi este foarte greu să se acomodeze. Dar s-a văzut că se află în creştere şi sperăm la mai multe din partea lui”.

 

CS Otopeni – BC Rm. Vâlcea

O misiune imposibilă

Trupa pregătită de Cristian Achim va juca în deplasare la CS Otopeni în cea de-a treia rundă din retur. Pentru meciul de sâmbătă, 27 ianuarie, calculele hârtiei indică clar drept favorită formaţia de lângă Capitală, dar vâlcenii sunt hotărâţi să-şi vândă scump pielea. „Nu plecăm învinşi din start la Otopeni! Mergem să ne batem, să ne jucăm şansa, dacă se poate se poate bine, dacă nu, asta e! Toate meciurile acestea de afară ne ajută la creşterea nivelului valoric al echipei”, au afirmat tehnicienii formaţiei vâlcene.

Arbitrajele, în unele meciuri, au destabilizat jocul echipei

* spune Gogu Manolescu, directorul tehnic al divizionarei A de baschet masculin, BC Rm. Vâlcea

 

Ceea ce în urmă cu un an era doar vis, a devenit realitate în vara lui 2006: prima echipă de baschet masculin din Vâlcea, gruparea antrenată de Cristi Achim, a promovat în Divizia A. Chiar dacă s-au găsit destui „binevoitori” care au minimalizat performanţa grupării vâlcene, sugerând că aceasta a fost invitată de forul român să joace în prima ligă, Achim a continuat drumul, unul ce însemna o noutate, în „jungla” baschetului românesc de frunte. Ca la orice început, reuşitele s-au lăsat aşteptate, însă echipa a crescut de la meci la meci. De puţin timp, după ce a urmărit de pe margine evoluţia grupării BC Rm. Vâlcea, profesorul Gogu Manolescu s-a alăturat staff-ului tehnic, devenind director tehnic. Antrenor cu experienţă în baschet, Manolescu încearcă să găsească explicaţii vizavi de evoluţia mai puţin fericită a grupării vâlcene în turul primului său sezon de primă divizie: „Una dintre explicaţii ar fi faptul că în vreme ce alte echipe jucau cu baschetbalişti experimentaţi, noi aveam în teren nişte copii. Apoi, transferurile a doi jucători sârbi s-au dovedit a nu fi benefice. Sârbii nu au arătat deloc că au valoare. Acesta este şi motivul pentru care din patru sârbi veniţi în vară au mai rămas în lot doar doi”. Manolescu nu „iartă” nici prestaţia arbitrilor vizavi de echipa vâlceană: „Sigur că şi arbitri au avut «meritul» lor în unele partide. Vedeţi, sunt echipe precum cea din Sibiu, care e de 30 de ani în prima divizie. Acestora nu le cade deloc bine să vină o echipă ca a noastră şi să le strice «apele». Sper, însă, ca arbitrii să vadă, în retur, că ştim să jucăm baschet şi să nu mai poată să ne fluiere după bunul lor plac. Sper, de asemenea, ca prin modul în care vom juca în retur să fim noi invitaţi în sala de protocol a baschetului românesc de top, asta fără a mai fi nevoiţi să batem la uşă!”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button