Diverse

Nicolae Bugheanu – cel mai prolific slefuitor de talente al Vâlcii

Nicolae Bugheanu – cel mai prolific şlefuitor de talente al Vâlcii

 

În fotbalul vâlcean nu sunt mulţi antrenori de copii şi juniori a căror activitate să poată fi evidenţiată prin prisma rezultatelor avute de sportivii pe care i-au pregătit. În mod cert, profesorul Nicolae Bugheanu nu face parte din această categorie, el fiind unul dintre cei mai eficienţi şlefuitori de talente din judeţul nostru. Pentru a cunoaşte mai îndeaproape activitatea depusă de Bugheanu în slujba sportului şi-a fotbalului în special, am considerat necesar să facem o trecere în revistă a performanţelor sale ca sportiv şi mai apoi ca antrenor.

 

În tinereţe, a făcut atletism

 

Nicolae Bugheanu s-a născut pe 24 noiembrie 1951 în comuna Bughia de Sus din judeţul Argeş. Este căsătorit cu Tanţa, educatoare în Râmnic, are un fiu, Silviu Adrian, student la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, care a făcut la rândul său baschet de performanţă la Clubul Sportiv Şcolar. Activitatea sportivă şi-a început-o încă din copilărie, când a optat pentru atletism. A fost sportivul celui mai puternic centru de atletism din România, cel de la Câmpulung-Muscel. După terminarea Liceului „Dinicu Golescu” din acelaşi oraş, a reprezentat şi clubul Steaua Bucureşti. A avut propuneri pentru a rămâne încadrat ca ofiţer la CS Steaua, însă a respins oferta. A fost apoi admis la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, care a alcătuit unul dintre cele mai puternice centre de atletism de fond din ţară. De acei ani, profesorul Bugheanu îşi aminteşte cu plăcere: „Am făcut atletism de mare performanţă, de fond şi mare fond, începând cu 3000 metri obstacole şi terminând cu clasica probă de maraton pe distanţa de 42,195 km. Am fost component al lotului naţional, am participat la foarte multe competiţii interne şi internaţionale. În decursul celor peste 15 ani cât am practicat atletismul am alergat peste 100.000 de km. Am mai fost component şi al echipei CAU (Clubul Atletic Universitar) Bucureşti, al Clubului de Atletism Piteşti, iar în ultimii ani am activat la CS Chimia Rm. Vâlcea, unde am fost repartizat ca profesor de educaţie fizică cu dublă specializare, atletism şi fotbal”.

 

Rivalul lui George Copos

 

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Oradea, Bugheanu l-a avut coleg, printre alţii şi pe George Copos, nimeni altul decât patronul de astăzi al Rapidului. Între cei doi s-a iscat de altfel şi o rivalitate, legată de funcţia de preşedinte al Uniunii Asociaţilor Studenţilor Comunişti din România (UASCR): „Am fost admis primul la facultate în anul 1975. În acelaşi an, printre colegii mei s-a numărat şi ex-vicepremierul George Copos, care nu mi-a lăsat o impresie plăcută. Era un student de «mijlocul clasamentului». Copos îşi dorea funcţia de preşedinte al UASCR, pentru care eu eram considerat favorit. La insistenţele acestuia, am făcut un pas înapoi şi nu am acceptat funcţia de preşedinte pe facultate al UASCR, iar Copos a fost numit atunci în locul meu”.

 

„Un sport fără atletism e zero”

 

Graţie perioadei desfăşurate în atletism, profesorul Nicolae Bugheanu a înţeles mai bine decât oricine că atletismul „reprezintă baza de plecare a tuturor disciplinelor sportive”. Teorie pe care-a aplicat-o şi-n sportul rege, fiind prezent la întreceri atletice chiar şi cu fotbaliştii pe care-i pregătea. „Tot timpul am considerat că un sport fără atletism e zero. Rezultatele n-au întârziat să apară. Am obţinut cu fotbaliştii mei medalia de bronz la Campionatul Naţional de cros din anul 1997. Astfel, Florin Rizea a ocupat locul 3, în timp ce Mario Cocleţ a terminat pe 4”, mărturiseşte Bugheanu. (Va urma)

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button