Volei

Performantele din baschetul masculin vâlcean

 Cristi Achim ne vorbeşte despre

Performanţele din baschetul masculin vâlcean

Echipa de baschet masculin SCB CSŞ Rm. Vâlcea, pregătită de profesorul Cristian Achim, a avut un sezon 2005-2006 de excepţie şi s-a aflat la doar un pas de prima divizie a ţării. Deşi nu au izbutit să promoveze direct, jucătorii noştri au atras atenţia tuturor iubitorilor de sport din România, iar acest lucru nu a rămas fără urmări. După îndelungi discuţii, antrenorul Cristian Achim a ajuns la lotul naţional de juniori, iar câţiva jucători au intrat deja în atenţia cluburilor din Divizia A. Dialogul purtat cu tehnicianul vâlcean continuă în această săptămână, iar discuţia s-a purtat acum şi-n jurul lotului naţional de juniori.
* Aţi făcut front comun cu echipa din Tg. Mureş, pentru a-i convinge pe membrii federaţiei să menţină 14 echipe în Divizia A?
– Într-adevăr, echipa din Tg. Mureş a făcut un memoriu, dar şi noi am trimis unul asemănător pe adresa federaţiei. Aşa că dacă decizia va fi favorabilă, vom intra şi noi în Divizia A. Avem foarte multe argumente pentru a juca în prima ligă. Unul ar fi publicul şi toată lumea şi-a dat seama de asta la turneul final al Diviziei B şi apoi la barajul cu Rapid, când aţi văzut ce atmosferă a fost în Sala „Traian”. Al doilea argument al nostru ar fi că s-ar mai câştigat încă un oraş în circuitul baschetului masculin românesc, iar în al treilea rând pentru că vom avea totuşi o forţă financiară în spate. Acum sunt doar promisiuni, dar eu am încredere în ce mi s-a spus, că vom fi sprijiniţi în Divizia A!

* Dacă veţi juca în elită, cum vedeţi concurenţa cu echipa de baschet feminin de Divizia A, CET Govora?
– Eu cred că între noi se va crea o concurenţă benefică pentru sportul vâlcean. Nu cred că ar trebui să deranjeze pe nimeni dacă ar fi două echipe din oraş în Divizia A, atât la fete, cât şi la băieţi. Sunt şi alte localităţi din ţară aflate în aceeaşi situaţie. Cum ar fi Aradul, Clujul, şi le merge destul de bine.
* Echipa de juniori pe care-o pregătiţi a ajuns până la turneul final. Există şanse ca Vâlcea să producă în continuare talente, cum sunt de exemplu fraţii Andrei?
– Eu sunt convins de lucru acesta, vor mai apărea talente. Însă o muncă de juniori necesită o răbdare fantastică, pentru că practic e o muncă de Sisif. Se ştie că cea mai grea muncă pentru un antrenor e la juniori, nu la seniori. Acolo se dovedeşte cine e antrenor adevărat şi cine nu e! Sigur că e un alt nivel, dar profesional, repet, acolo dovedeşti că eşti antrenor. Mereu am spus asta şi nu numai eu. Antrenorul adevărat trebuie să o ia de la zero. De aceea, în paranteză fie spus, de exemplu, în fotbal, Hagi nu poate avea un succes imediat. Jucătorii trebuie crescuţi de mici, trebuie formaţi, trebuie să ştii ce să le spui din primul moment când vin să facă sport. E foarte simplu să iei un jucător gata format, să-i spui să joace cum vrei tu, dar e foarte greu să-l pui să joace într-un anumit fel, să reuşeşti asta din prima clipă, ca primul antrenor al lui.
* În afara echipei de juniori pe care-o pregătiţi urmăriţi atent tot ce vine din urmă pe plan local?
– Sigur că da şi pot să vă spun că eu personal chiar am o grupă de copii născuţi în anii 1994-1995, care se comportă binişor, cu ei am luat locul 5 pe ţară acum doi ani, dar la vârsta aceasta locurile nu prea au importanţă. Despre aşa ceva se poate vorbi doar de la juniori II în sus. În baby-baschet, mini-baschet, juniori III, acestea sunt doar nişte stagii făcute pentru a creşte copiii.
* Deci există perspective ca Vâlcea să poată produce în continuare talente?
– Există, dar va trebui să avem o grijă mare faţă de ei. Problema este însă următoarea: dacă echipa va fi în Divizia A, îmi va capta tot timpul şi e clar că nu voi mai putea face treabă şi la juniori. Pentru că nu mai am cum. Divizia A este prea importantă şi trebuie să-i acordăm maximă atenţie şi concentrare. Şi aşa anul acesta multă lume a zis că m-am băgat în prea multe, şi la juniori şi la Divizia B. Nu te poţi concentra de regulă prea bine, când eşti angrenat pe două fronturi. Cu toate acestea am demonstrat că s-a putut, însă numai eu ştiu cu cât stres, cu câtă muncă. Gândiţi-vă că nu am mai avut o zi liberă de un an de zile! De luni până vineri erau antrenamente, sâmbătă aveam meci la Divizia B, duminică la juniori. Eu zic că va fi o mare problemă din acest punct de vedere al creşterii de tinere talente în Vâlcea, dacă echipa noastră va ajunge în Divizia A.
* Căror jucători din această echipă le prevedeţi o carieră deosebită în baschetul românesc?
– În primul rând este foarte clar că lui Dragoş Andrei, pe care-l ştie toată lumea cât e de talentat. Însă eu mizez foarte mult şi pe aceşti tineri, Vasile Ştefan, Rareş Paşca, Lucian Călin, Gabriel Hallai, despre care cred că vor fi peste câţiva ani nişte foarte buni jucători de Divizia A. De asemenea, mă gândesc şi la Radu Andrei. Pot să ajungă cu toţii foarte departe, dar cu condiţia să muncească enorm de mult.
* De ce ar mai avea nevoie aceşti tineri jucători pentru a face faţă în Divizia A? Ce le lipseşte în fond?
– La momentul acesta, la vârsta lor, nu le trebuie decât muncă şi jocuri multe. Deocamdată trebuie să joace, să prindă experienţă. Vi-l dau exemplu pe acest Rareş Paşca, un jucător foarte bun, dar care, cu regrete, şi i-am spus-o şi lui, nu a dat randamentul scontat în meciurile de baraj cu Rapid. Din ce motiv? Pentru că până a veni la Vâlcea nu a jucat deloc opt luni de zile. După terminarea junioratului a fost numai la echipe de Divizia A, dar nu a jucat. La fel cum s-a întâmplat şi cu Lucian Călin anul trecut. El a venit de la Piteşti, din Divizia A, în iarna anului trecut, însă acolo nu juca deloc. A avut o perioadă în care a fost „zero”, la pământ, pentru că asta înseamnă ca un jucător să nu joace ceva timp.  Numai în momentul în care aceştia intră pe teren pot să crească în valoare. Acesta a fost atuul nostru faţă de ei, că au venit la Vâlcea şi au jucat mereu. Şi de aceea ar trebui să se bucure foarte mult că la Vâlcea le-am redat încrederea în forţele proprii!
* Credeţi că pentru aceşti tineri ar fi esenţial ca echipa să fie în Divizia A, ca ei să joace aici la Vâlcea, decât să plece în altă parte, să se formeze la alte echipe, unde poate nu ar mai avea un rol principal?
– În primul rând, ei sunt formaţi deja, din punct de vedere tehnico-tactic, au toate cunoştinţele necesare. Mai există factorul de forţă şi de maturitate fizică, dar acesta va veni o dată cu vârsta. Şi mai sunt jocurile, pe care aceştia nu le prea au în picioare. Este clar ca lumina zilei că dacă un jucător al nostru se duce la o echipă din Divizia A, în mod sigur nu va mai fi titular. Ori, ce şanse au ei să mai crească într-o echipă în care nu joacă? Să intre doar pe final de meci, asta nu înseamnă nimic. Ei ar avea numai de câştigat dacă ar rămâne la Vâlcea. Eu le-aş acorda în continuare încredere, cum le-am şi acordat de altfel şi până acum. Chiar cu riscul ca la un moment dat să pierdem nişte meciuri. Însă câştigul pe termen lung ar fi mult mai mare. Şi pentru noi, şi pentru ei! Pe acest Dragoş Andrei eu vreau să-l ţin aici, să joace şi să-l forţez în meciuri din acestea grele. Nu îmi e teamă că va da greş. Dragoş însă termină acum clasa a 12-a şi e-n mare pericol ca-n cazul în care noi nu promovăm să plece de la Vâlcea. E singurul în situaţia asta. De aceea, au fost mulţi oameni de la alte echipe la meciurile cu Rapid care l-au urmărit!
* Unii cresc jucători, iar alţii îi iau gata formaţi. Vi se pare corect asta?
– Sigur că nici mie nu-mi convine şi nici oamenilor care ne ajută cu bani să fie aşa! Nu ne convine ca noi să creştem jucători, să muncim extraordinar de mult cu ei, să-i aducem la un nivel foarte ridicat pentru ca după aceea, să plece la Dinamo, la Rapid, cluburi care de asemenea grupe de juniori, dar nu produc nimic. Nu mi se pare corect ca noi să fim cu munca, iar ei cu beneficiile. Şi din acest motiv eu o să mă opun categoric plecării vreunui jucător de aici! Pentru că dacă până acum noi le-am dat credit, e bine ca şi aceştia, când vor ajunge jucători buni şi vă spun că nu e departe clipa aceea, vor trebui să ajute echipa noastră. E un lucru lesne de înţeles. Când au avut nevoie echipa a fost alături de ei, aşa că mi se pare normal ca-n momentul în care vor creşte din punct de vedere sportiv să ajute la rândul lor şi echipa, şi oraşul. S-au investit bani în cariera lor, şi la juniori, şi la seniori, deci mi se pare normal ca şi aceştia să ofere o bucurie oraşului!
* Reuşitele din sezonul trecut v-au recomandat la lotul naţional de juniori. Ce presupune munca de antrenor de acolo?
– Pentru mine este o mare onoare şi o mare mândrie să fiu acolo, mai ales că pentru aceste două locuri de antrenor s-au bătut foarte mulţi tehnicieni, inclusiv străini, sârbi de exemplu, care-au vrut să preia acest lot! Vreau să vă spun în acest sens că eu nu m-am bătut deloc pentru o asemenea funcţie. Pe mine m-au sunat încă de acum un an de zile, inclusiv şefa federaţiei, să mă cheme la lot. Nu am vrut iniţial, pentru că nu am dorit să-mi bat joc de aceste două echipe pe care le-am pregătit la Vâlcea! Şi nici de banii care s-au băgat aici! S-au numit atunci alţi antrenori, cu care nu ştiu ce s-a întâmplat, dar mi se pare că unul dintre cei doi a renunţat! La turneul final de la Vâlcea am avut o altă discuţie de principiu cu oficialii federaţiei. Aşa că nu mai dădea bine pentru mine să-i refuz în permanenţă, pentru că n-oi fi eu cine ştie ce antrenor să fac mereu asta! Nu puteam s-o fac la nesfârşit! Recent, după meciurile de baraj cu Rapid, la telefon, mi s-a spus că m-au numit şi că s-a votat deja în Biroul Federal să pregătesc acest lot naţional de juniori! De obicei, antrenorii se bat să fie numiţi la aceste loturi, la mine însă a fost altfel, federaţia a venit după mine!
* Alături de acest lot naţional veţi participa în această vară la Campionatul European de juniori, care se va desfăşura la Sibiu, între 26 iulie şi 8 august, deci veţi avea o responsabilitate imensă. Cum priviţi această întrecere?
– Sincer să vă spun, deocamdată nici nu ştiu prea multe despre acest Campionat European. Dar vă daţi seama că e într-adevăr o responsabilitate imensă la mijloc, de care nu pot să-mi bat joc. Mai sus de juniori nu mai e nimic la nivel de loturi naţionale, deşi ar trebui să fie cel de tineret. Acesta lipseşte aşa că juniorii sunt nivelul maxim pentru viitoarele generaţii. Şi vă daţi seama că e o mare treabă să fie Campionatul European în România. Toţi ochii o să fie aţintiţi asupra noastră. Vor veni o groază de naţionale puternice din Europa, vreo 18 ţări dacă nu mă înşel, mulţi antrenori, presa nu va lipsi, nici oamenii cu vechi ştate de serviciu în baschet, care ne vor urmări munca!
* Cum se va desfăşura pregătirea acestui lot naţional?
– Prima perioadă de pregătire la lotul naţional e de antrenamente, de punere la punct a tacticilor, de formare a echipei. După aceea vor urma turneele de afară, vreo patru la număr, cu multe jocuri. Începem aşadar pregătirea cu un stagiu de pregătire la Bazna, în judeţul Sibiu, de vreo două săptămâni, apoi avem o serie de meciuri de verificare peste hotare.
* Nu vă e teamă de consecinţe, de faptul că n-o să reuşiţi să obţineţi rezultatele scontate?
– Nu mă tem de consecinţe dacă nu vom avea rezultate. Pentru că eu mă duc acolo să muncesc, nu să stau degeaba. Dacă va fi nevoie să fiu în sală zece ore o voi face. Nu merg să trag mâţa de coadă! Această echipă naţională de juniori nu a prea avut rezultate bune la ultimele competiţii oficiale, însă vrem să fie altfel acum, deşi din câte am aflat, grupa în care am fost repartizaţi este foarte grea. Toţi au spus că nu avem nici o şansă.

– Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button