Diverse

O nouă stea în handbalul feminin răsare la Rm. Vâlcea: Ştefania Dinu

Luminiţa Huţupan Dinu e mândră de fetiţa ei. A învăţat-o să fie curajoasă, să dea frâu liber imaginaţiei, să muncească pentru a obţine ce îşi doreşte. Nu a forţat-o către nimic, nici către sport. Iniţiativa a venit din partea Ştefaniei, care a început deja să joace handbal în mod organizat. La 5 ani şi jumătate a intrat pe terenul de handbal.

”Fiica Luminiţei Dinu, Ştefania, poate fi oricând portar, dar şi ca jucătoare de câmp se descurcă minunat”, spune, despre viitoare stea din handbalul feminin românesc, Maria Ciulei, prima antrenoare a Ştefaniei. ”Ştefi nu face nimic din obligaţie. Bineînţeles că am dus-o de mică la sală, la meciuri şi a îndrăgit handbalul. A început să-l descopere mai bine la cinci ani şi jumătate. Când a înfiinţat Mori Torok clubul, mergeam împreună cu ea, cu doamna Ciulei, cu Mia Rădoi prin judeţ, să căutăm copii. Apoi eu m-am retras şi am zis să o las pe Ştefi să facă mişcare, în ideea în care se forma o grupă pentru categoria ei, 2010. S-a pregătit cu doamna Ciulei, cu grupa de 2008-2009. Am descoperit că are calităţi. La 8 ani, am mers cu ea la Nicoleta Lazăr, la Chimia, să o întreb dacă are junioare de vârsta ei. A rămas acolo. S-a pregătit cu grupa de 2010, iar apoi a luat-o Dana Joiţa la grupa de 2008-2009. A jucat în trei etape ale Turneului Prieteniei, dedicat junioarelor 4, la Craiova, la cel de la Rm. Vâlcea şi la cel de la Tr. Severin. În paralel, s-a desfăşurat, la Rm. Vâlcea, şi turneul zonal din campionat, cu CSŞ, Chimia, Energetic şi Torok. Toate echipele au mers mai departe. Ştefi, împreună cu echipa de la Chimia, ar mai fi trebuit să meargă şi la Herculane, da s-a întrerupt totul, odată cu pandemia.

I-am spus Danei că acolo unde sunt echipe mai puternice, de gabarit, să o menajeze, ca să nu se rupă, ţinând cont de faptul că ea e mai mică, e născută în 2010. Nu vreau să o forţez. Se descurcă bine. Dana o bagă şi centru. Angajează pivotul, face şi depăşiri, se infiltrează, se aruncă, se bate pentru minge. Nu se menajează deloc şi nu se plânge că o doare, că se loveşte. Când sunt jucătoare cu gabarit mai mare, o bagă pe extremă stânga. Dă foarte bine în lung, ridică braţul, pleacă din extremă în circulaţie. Sunt idei pe care i le împărtăşim toate, şi Nico, şi Dana, dar şi eu. Ascultă şi pune în aplicare. Asta mă bucură foarte mult. O duce bibilica. Acum, ştiţi cum se spune: orice cioară îşi vede puiul lebădă. Normal că îmi doresc să o văd bine, dar e mică, de-abia a făcut 10 ani. Nu poţi să ştii ce o să fie mai târziu. Şi ea crede la fel. Doamna învăţătoare, când a terminat orele din online, i-a întrebat pe copii ce se văd făcând peste 10 ani. Toţi au spus: inginer, doctor şi alte meserii bune. Ştefi a zis, stai să ajungem mai întâi la facultate, apoi să câştigăm bani. Are dreptate. Îmi place că are personalitate”, a precizat fostul mare portar al României referitor la activitatea sportivă a fiicei sale, Ştefania. Mai trebuie spus că Ştefi a putut să se pregătească şi pe perioada pandemiei. Are în curte un miniteren de handbal şi poate exersa alături de mama sa. (S.S.)

Articole Similare

Back to top button