Diverse

Generaţia de aur a fotbalului vâlcean a ajuns în bibliotecă! Iulian Meianu a lansat cartea dedicată legendarei Chimia Rm. Vâlcea

Săptămâna trecută, în sala Vip de la Polivalenta vâlceană a avut loc lansarea celor două cărţi dedicate echipei de legendă a Râmnicului, Chimia. ”1973 –Un an cât un veac pentru fotbalul vâlcean” cuprinde întreaga istorie a sportului-rege din judeţul nostru, din perioada anilor 40`-50` şi până în timpurile noastre. Iulian Meianu a realizat această ”biblie” a fotbalului vâlcean. La eveniment au fost prezente multe dintre fostele glorii ale Chimiei, din perioada în care a fost realizată cea mai mare performanţă, câştigarea Cupei României, dar şi a celei ce a urmat, 9 ani în Divizia A. Printre alţii, au fost prezenţi: Șutru, Gojgaru, Lepădatu, Crăciunescu, Ciobanu, Gheorghe Constantin, Nae Dinescu, Mircea Savu, Mangalagiu, Başno, Marin Nicolae, Teleşpan, Catargiu, Verigeanu, Treschin, Marin Nicolae, Giculeană (fiul antrenorului Nuţescu), ”Pericle” Zamfir (fost conducător în Zăvoi), soţia antrenorului Mitică Anescu, Cristi Lazăr, Laurenţiu Fier, Mihai Cîţu, Ion Crăciun şi alţii. În organizarea acestui eveniment, Iulian Meianu a fost ajutat de Cătălin Buşi, Jean Turmacu, Marius Ţuca, Adi Comănescu şi nu numai. Cărţile au fost tipărite în ediţie limitată, doar 100 de bucăţi, care s-au vândut ca pâinea caldă. Volumul costă 50 lei. Iulian Meianu a spus că dacă vor fi cereri suplimentare, va apela la editură pentru a tipări şi alte exemplare.

”Cartea conţine informaţii despre cei 95 de ani de fotbal vâlcean, de la înfiinţarea primei societăţi sportive, Vâlceana, până recent, când clubul CSM a fost desfiinţat”

Iulian Meianu, a amintit, pe scurt, ce conţin cele două cărţi dedicate fotbalului vâlcean. ”Cele două volume pe care le-am publicat anul acesta la editura Tehnomedia din Sibiu reprezintă de fapt viaţa dumneavoastră, transpusă într-un material de reconstituire istorică a fotbalului vâlcean. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi jucat fotbal şi aţi asudat pentru performanţele fotbalului vâlcean! Fără aportul dumneavoastră nu aş fi avut ce scrie şi nu ne-am fi întâlnit în situaţia de faţă. Cartea conţine date, informaţii despre cei 95 de ani de fotbal vâlcean de la înfiinţarea primei societăţi sportive, Vâlceana, până recent, când clubul CSM a fost desfiinţat. M-am bazat pe informaţii din perioada interbelică şi postbelică şi pe performaneţele Chimiei Rm. Vâlcea. Practic, 1973 reprezintă cea mai mare performanţă prin câştigarea Cupei României. Jucând în cupele europene, Rm. Vâlcea a ajuns pe harta sportivă a fotbalului european. A fost o muncă grea, am avut acces greu la anumite informaţii din anii `40, `50, `60. Până la urmă, am reuşit să indetific şi prima filieră a societăţii sportive Vâlceana, primul lot şi cu seriile legitimaţiilor. Îmi cer scuze celor care mai sunt în viaţă şi aţi jucat fotbal în perioada Diviziei A pentru anumite nemulţumiri ce le veţi constata. Analiza textului am făcut-o după cronicile de fotbal din ziarele de specialitate, Sportul şi Orizont. Acolo unde rezultatele au fost bune, am elogiat acest lucru. În momentul în care fotbalul vâlcean a decăzut, Vâlcea nu a mai avut fotbalişti, ci jucători de fotbal. Toţi sunt ai noştri, cu bune, cu rele. Ceea ce am găsit eu şi ştiţi şi dumneavoastră este faptul că membrii generaţiei de aur, cei care au ţinut Chimia 9 ani în Divizia A, chiar dacă nu au câştigat niciun trofeu, după trecerea pe banca «suspinelor» ca antrenori au lucrat cu destulă pricepere şi au şlefuit foarte mulţi juniori, deveniţi ulterior fotbalişti. Din păcate, aceştia au performat pentru alte cluburi. Ceea ce nu avusese Chimia până atunci, Vâlcea a dat după 1990 cel mai bun fotbalist al campionatului intern – Raul Rusescu, pe golgheterul Florin Costea şi mulţi internaţionali. Din nefericire, ne aflăm la ora amintirilor. Sper că autorităţile locale şi alţi întreprinzători vor ajunge la un numitor comun şi în viitorul apropiat vom avea din nou o echipă competitivă la Rm. Vâlcea, pentru că dacă aici nu mai au obiectul muncii, citim în ziarele de specialitate cum vâlcenii noştri joacă pentru Steaua, că un junior de aici s-a trasferat la Craiova şi este păcat. Vă mulţumesc celor care aţi venit, că m-aţi ajutat cu datele şi informaţiile necesare pentru a completa acest roman, cu toate că nu are naraţiune. Sper ca urmaşii dumneavoastră să fie la fel de comopetitivi în sport cum aţi fost şi dumneavoastră”, a fost mesajul autorului cărţilor ”1973 – Un an cât un veac pentru fotbalul vâlcean”, Iulian Meianu.

Articole Similare

Back to top button