Diverse

EDITORIAL / Fenomenul DDB

Dinamo Bucureşti este una dintre cele mai iubite echipe de fotbal din România, deţinătoarea unui palmares impresionant cu 18 titluri de Campioană a României, 13 Cupe ale României, 2 Supercupe şi o Cupă a ligii, dar şi a unor performanţe care nu pot fi uitate: prima semifinalistă din România a Cupei Campionilor Europeni (1984) şi singura semifinalistă din România a Cupei Cupelor (1990).


Din păcate pentru numeroşii suporteri dinamovişti, în ultima perioadă echipa traversează cea mai mare criză din istoria de aproape 73 de ani a clubului, criză datorată managementului defectuos din ultimii 13-14 ani. Totul a plecat după câştigarea ultimului titlu (în sezonul 2006- 2007), de la meciul „cu cântec” cu Lazio Roma din septembrie 2007 din play-off ul Champions League, atunci când la pauză Dinamo conducea cu 1-0, dar la final a capotat cu 1-3, ratând prezenţa în grupele C.L şi milioanele de euro care ar fi venit de acolo…

Echipa a luat-o pe topogan, o parte dintre acţionari au ajuns la închisoare datorită ” dosarului transferurilor”, a intrat în insolvenţă, a scăpat de insolvenţă, a fost aproape să câştige titlul în 2016, iar în ultimii doi ani şi jumătate se chinuie în mediocritate datorită lipsei acute de finanţare. Pentru că „nu i-au ieşit ploile” cu concesionarea/ cumpărarea Parcului sporiv Dinamo, Ionuţ Negoiţă a sub-finanţat clubul în ultimii doi ani, anunţând mereu că acesta este de vânzare. Lipsa performanţelor a făcut ca posibilii cumpărători să nu se înghesuie, iar atunci când în sfârşit a vândut pachetul majoritar de acţiuni în august anul trecut, cei care au cumpărat- reprezentanţii fondul de investiţii spaniol „Benel International” condus de Pablo Cortacero pentru 3.000.000 de euro ( plătiţi în… 20 de rate a 150.000 de euro)- s-au dovedit a fi investitori „de paie”, care probabil au dorit să facă profit, revânzând pachetul majoritar. Socoteala de acasă niciodată nu se potriveşte cu cea din târg, jucătorii aduşi pe contracte uriaşe în august şi septembrie nu au dat randamentul aşteptat şi echipa a înotat din nou în subsolul clasamentului. Neplătiţi de 3-4 luni, opt dintre jucătorii spanioli sau de sorginte spaniolă, dar şi antrenorul român Cosmin Contra au părăsit clubul, majoritatea depunând memorii la FRF pentru recuperarea salariilor restante.

Fenomenul „socios” (suporteri acţionari) plecat din Spania de la marile cluburi Real Madrid şi FC Barcelona a făcut prozeliţi şi în România, iar deschizătorii de drum au fost suporterii dinamovişti grupaţi în „Asociaţia Peluza Cătălin Hîldan” care administrează programul socios „Doar Dinamo Bucureşti” (DDB). Treptat, treptat aceştia au achiziţionat procente din club ajungând să deţină în acest moment 20,061% acţiuni ale lui FC Dinamo Bucureşti. Dacă Real şi Barca au fiecare peste 100.000 de socios, Dinamo Bucureşti avea în dimineaţa zilei de ieri, 01.02.2021 – 13.492 de suporteri acţionari cu 48 de euro sau cu 1948 de euro fiecare.

Nebunii frumoşi ai fotbalului românesc încearcă să salveze clubul de la faliment şi o fac cu voinţă, inteligenţă şi dragoste faţă de culorile alb-roşu ale clubului. Aproape un milion de euro au strâns din abonamente, donaţii, sponsorizări şi bilete virtuale la meciurile de acasă cu care au reuşit să achite din datoriile mai vechi, au reuşit să renegocieze contracte cu jucătorii care nu au plecat (Puljic, Sorescu, I.Gol, Anton, Nemec, Gueye, Achim, Fabrinni, Răuţă) şi să le plătească cel puţin un salariu din cele 4-5 restante.

Împreună cu noul director sportiv Nicolae au reuşit să convingă şi trei jucători buni care au semnat cu Dinamo în această perioadă grea pentru club: Blejdea, Nepomuceno şi internaţionalul S. Filip.
Greul însă abia acum începe căci în următoarele 2 luni trebuiesc strânşi un milion şi jumătate de euro pentru achitarea tuturor datoriilor restante la finalul lui 2020 pentru a putea obţine licenţa de funcţionare pentru sezonul următor.
Nicolae Badea, deţinător încă a 7,031% din acţiunile clubului a ajutat la greu clubul în această perioadă, fiind tentat să revină ca şi acţionar important (eventual majoritar) în club.

Jerry Gane, antrenor cu care am colaborat la CSM Rm.Vâlcea în toamna anului 2016, nu l-a urmat pe Contra atunci când a plecat, s-a transformat din din secund în principal şi munceşte împreună cu cei rămaşi şi cu noii veniţi la salvarea clubului. Cinci victorii un egal şi trei înfrângeri este linia de clasament a lui Dinamo cu Gane antrenor, plus o calificare spectaculoasă în optimile Cupei după un neverosimil 3-0 cu Viitorul lui Hagi.
Golgota suporterilor, a jucătorilor, a antrenorului şi a celor din conducerea actuală a lui Dinamo (contestată de… Cortazero) este mare, dar se urcă cu voinţă, dragoste şi speranţă!
# Aveţi grijă de voi! # Purtaţi mască! # Eu mă vaccinez atunci când îmi va veni rândul!
• Dan-Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button