Liga IV

Dan Săraru, primarul din Şirineasa, îşi atenţionează jucătorii:

Sararu Dan33-mic„În retur nu voi mai susţine financiar echipa la nivelul la care am făcut-o până acum”

Finalul unui alt tur de campionat al Ligii a IV-a l-a găsit pe primarul din Şirineasa, Dan Săraru, probabil unul dintre cei mai împătimiţi susţinători ai fotbalului judeţean, mai puţin fericit. Dezamăgirea pleacă de la lipsa fondurilor necesare pentru dezvoltarea unor proiecte de interes pentru comună şi chiar pentru fotbalul din Şirineasa, dar şi de la faptul că echipa sa nu a reuşit în această primă parte a campionatului să se ridice la nivelul aşteptărilor. AS Şirineasa a terminat campionatul pe locul 6 în clasament, fiind în afara obiectivului pe care şi-l propusese Dan Săraru. Mai multe despre situaţia echipei AS Şirineasa şi viitorul acesteia, ne-a povestit primarul Săraru în cadrul unui interviu. 

* Cum vi s-a părut acest tur de campionat pentru fotbalul vâlcean? 

În turul acesta de campionat, în Liga a IV-a, după cum am prevăzut în luna august, au fost opt echipe bune care au terminat în faţă: Oltul Ioneşti, Cozia Călimăneşti, Damila Măciuca, Posada Perişani, CSM Drăgăşani, AS Şirineasa, Dinamo Rm. Vâlcea şi Minerul Berbeşti. Credeam că restul de zece se vor lupta toate pentru evitarea retrogradării, dar există şi un grup de patru-cinci echipe în zona de mijloc şi doar restul de cinci-şase se luptă pentru evitarea retrogradării. Probabil că Oltul Ioneşti 2009 s-a desprins decisiv, având un lot bun, cu patru jucători mult peste media campionatului, doi mijlocaşi şi doi atacanţi (Pană, Olaru, Savu, Albinaru). A doua clasată, Cozia Călimăneşti, este singura care ar putea să îi mai pună ceva probleme în retur liderului, dar doar dacă se va întări puternic, cu jucători de divizie superioară, în pauza competiţională. 

Cea mai importantă pierdere, portarul! 

* AS Şirinesa s-a mai întărit, dar nu aţi reuşit totuşi să ajungeţi acolo unde vă doreaţi, între primele echipe. Cărui fapt s-a datorat acest lucru şi dacă locul şase vă mulţumeşte în acest moment? 

Lotul echipei AS Şirineasa din turul acestui campionat a fost net superior celui din primăvară, la echipă venind opt-nouă jucători noi, de o valoare pe care am apreciat-o în vară ca fiind bună spre foarte bună. Au şi plecat doi-trei jucători (doi, în străinătate, Mărăcine şi Iordache, iar unul, Marga, a renunţat după primele etape). Se pare că pierderea cea mai importantă a fost portarul, întrucât, deşi am adus doi portari în locul lui Mărăcine (Beldiman şi Stoica), niciunul nu s-a ridicat la valoarea aşteptată. Locul şase ocupat la sfârşitul turului, precum şi eliminarea prematură din Cupa României m-au dezamăgit profund. Având în vedere şi faptul că 2009 a fost un an extrem de delicat din punct de vedere financiar, consider că povara cheltuielilor din toamna acestui an nu o mai pot suporta şi în primăvara anului viitor şi probabil că în retur nu voi mai susţine financiar echipa la nivelul la care am făcut-o până acum. 

* Aţi început lucrările la baza sportivă şi totodată un proiect care implică mai multe lucruri. Aţi spus la un moment dat că veţi ajunge în Liga a III-a oricum, fie cu propria echipă, fie ca urmare a unei colaborări. Deocamdată, nici finalizarea stadionului nu pare a avea loc curând şi nici despre o echipă cu pretenţii de un eşalon superior nu se poate vorbi. Ce aşteptări aveţi de la anul 2010? 

Am fost foarte optimist la momentul la care am demarat lucrările pentru construcţia stadionului, crezând că proiectele cu finanţare guvernamentală vor fi susţinute corespunzător, conform contractelor încheiate. Apoi am fost, din păcate, foarte dezamăgit, întrucât pentru lucrarea de la stadion nici Guvernul României, nici Consiliul Judeţean, nu mi-au alocat vreun ban. Având în vedere nominalizarea făcută joia trecută pentru postul de prim-ministru, care este aceeaşi cu cea care a condus Guvernul în tot anul 2009, nu mă aştept la nimic bun nici pentru 2010. Cât priveşte promovarea propriei echipe, ţinând cont de comportarea acesteia în turul de campionat, acesta este un vis mult prea îndepărtat. Sper totuşi, ca după terminarea lucrărilor la stadion, o echipă de Liga a III-a din judeţul Vâlcea, oricare ar fi ea, să-şi desfăşoare meciurile de pe teren propriu la Şirineasa, într-un viitor pe care îl doresc apropiat.

„O hotărâre definitivă cu privire la prezenţa mea în Biroul Executiv o voi lua în februarie” 

* Sunteţi membru în Biroul Executiv al AJF. La un moment dat aţi izbucnit împotriva conducerii aceste instituţii, spunând chiar că intenţionaţi să renunţaţi la funcţia pe care o ocupaţi acolo. Ce v-a determinat să renunţaţi la această idee? 

Am fost foarte supărat după meciul pe care echipa mea l-a desfăşurat cu Oltul Ioneşti, întrucât meciul a fost arbitrat foarte slab la centru de către secretarul general al AJF Vâlcea, Daniel Demetrescu. La sfârşitul acelei partide, jucătorii echipei gazdă mi-au adus grave injurii, antrenorul liderului a avut, de asemenea, o comportare ulterioară surprinzătoare, prin declaraţiile pe care le-a făcut şi crezând că alegerile pentru organele de conducere ale AJF Vâlcea vor avea loc în februarie 2010, hotărâsem să mă retrag. Nu am fost prezent la următoarele două şedinţe de birou executiv, dar am fost prezent la ultima, cea care a creionat calendarul competiţional, pentru primăvara anului viitor, considerând că am responsabilităţi în acest sens. Hotărârea definitivă, cu privire la prezenţa mea în cadrul Biroului Executiv al AJF, o voi lua în februarie anul viitor. 

* Pregătiţi vreo surpriză pentru returul campionatului în privinţa echipei dumneavoastră? 

Probabil, prezenţa a trei-patru juniori în lotul echipei mari şi poate întoarcerea unor jucători care sunt plecaţi în străinătate. 

* Credeţi că fotbalul judeţean se îndreaptă într-o direcţie bună şi cum îl vedeţi în condiţii de criză accentuată? 

Au dispărut foarte multe echipe la nivelul ligilor superioare în fotbalul românesc în anul 2009 şi nu este exclus ca fenomenul acesta să continue şi în 2010. Terminarea construcţiilor la bazele sportive în localităţile care-au demarat proiecte în acest sens, ar putea constitui o emulaţie pentru fotbalul vâlcean. Din păcate, nu ştim câte dintre acestea vor fi finalizate, având în vedere criza financiară prelungită şi „competenţa” celor care conduc acum România.

„Pregătirea din această iarnă va fi decisivă pentru Leo în vederea saltului către fotbalul de performanţă” 

* A fost un an bun pentru copiii dumneavoastră, poate mai bun pentru fiul cel mic, Leonard, care-a prins lotul echipei de Liga a II-a a CSM-ului şi pe cel naţional. Vorbiţi-ne puţin despre realizările acestora! 

Aş dori să vorbesc de ambii băieţi ai mei, cel mare, Ionuţ-Cătălin, născut în 1990, şi cel mic, Leonard Constantin, născut în 1992, pe care i-am dus la fotbal în toamna anului 1997, la clubul privat, abia înfiinţat, FC Teleşpan. În decursul timpului, au evoluat la grupele de copii şi juniori ale lui FC Teleşpan, Oltchim Rm. Vâlcea, Sporting Rm. Vâlcea şi în ultimii trei ani la CSM Rm. Vâlcea. Cel mare a făcut parte dintr-o grupă (1990-1991) extrem de valoroasă, care a participat la două turnee finale consecutive ale campionatului naţional de juniori republicani A. Am crezut în vara acestui an că această echipă poate să rămână împreună, am făcut şi demersuri în acest sens către conducătorii clubului CSM Rm. Vâlcea dar, din păcate, grupa s-a destrămat, jucătorii mergând în multe locuri ale judeţului şi ale ţării (Lăpuşata, Călimăneşti, Corabia, Şirineasa). În acest moment băiatul meu cel mare este student la Universitatea Bucureşti şi în turul acesta de campionat a jucat pentru AS Şirineasa, urmând ca în retur, probabil, să activeze la o echipă de Liga a III-a din jurul Bucureştiului. Cel mic, Leo, a beneficiat de şansa uriaşă care a fost acordată juniorilor născuţi 1992-1993 de către antrenorul Alin Artimon, de a debuta la echipa mare în meciul de Cupa României, cu Dacia Mioveni. Atunci a reuşit să şi înscrie în prelungirile meciului un gol extrem de spectaculos, cu care CSM-ul a câştigat cu 3-1, iar în etapa următoare de Cupă, un grup şi mai numeros de copii din actuala grupă de juniori republicani A, a fost deplasat la Mediaş, pentru a disputa meciul cu divizionara de primă ligă, Gaz Metan, sub conducerea chiar a antrenorului lor, domnul Cristi Lazăr (de la echipa mare au fost prezenţi doar patru jucători). Şi aici juniorii au făcut un meci memorabil, fiind eliminaţi doar după executarea loviturilor de la 11 metri. Leo a avut o evoluţie foarte bună şi la acest meci, înscriind golul de 1-1 în minutul 90 şi transformând apoi şi una dintre cele cinci lovituri de departajare, în poartă fiind fostul portar de Liga Campionilor al Stelei, Vâtcă. După acest meci a fost oprit să se pregătească cu echipa mare, debutând în Liga a II-a la 17 ani, în meciul de la Cluj, cu Universitatea. Pe final de campionat, a jucat în trei meciuri, cu CS Otopeni, la Baia Mare şi cu FC Bihor Oradea. În urma evoluţiilor bune pe care le-a avut, în luna octombrie a fost chemat o săptămână la Mogoşoaia, în pregătiri cu lotul naţional Under 1992. Pregătirea din această iarnă va fi una decisivă pentru saltul către fotbalul de performanţă şi sperăm, toată familia, ca lucrul acesta să se întâmple. 

* Ce părere aveţi despre situaţia critică, considerată de unii, prin care trece în acest moment clubul-fanion al judeţului? 

Finalul de campionat a fost unul dificil pentru CSM, întrucât datorită problemelor de natură financiară, un grup masiv de jucători a refuzat să facă deplasarea pentru meciul de la Baia Mare, iar apoi şi-au reziliat contractele. Ultimul meci, cel de acasă cu FC Bihor, în care a fost folosită o echipă formată jumătate din seniori, jumătate din juniori, ne-a arătat că, dacă în această pauză competiţională echipa nu se întăreşte cu jucători de valoare, îi va fi foarte greu să îndeplinească obiectivul de salvare de la retrogradare. 

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button