Social

Biblioteca Publică Buneşti promovează altruismul şi faptele bune, esenţa voluntariatului

Luni, pe 10 mai, a început Săptămâna Naţională a Voluntariatului, o acţiune la care participă aproape 150 de organizaţii şi instituţii din România. Printre acestea, se numără şi două biblioteci publice din judeţul Vâlcea. Cea de la Buneşti, partener local ProVorbis, se implică în acest proiect, aflat la cea de-a 20-a ediţie, promovând ideea de voluntariat şi explicându-le oamenilor cât de important este să-şi ajute benevol semenii. Pentru că, în definitiv, altruismul şi faptele bune reprezintă esenţa voluntariatului.   


„Când vine vorba despre voluntariat, probabil te întrebi – „Cu ce mă ajută asta?” sau „Ce câstig dacă fac asta?”. Poți afla răspunsurile doar dacă încerci, pentru că, în viața de zi cu zi, noi, oamenii, nu realizăm care este situația din jurul nostru, mai ales dacă aceasta nu ne afectează personal. Voluntariatul te poate învăţa să lucrezi în echipă, îți dezvoltă stima de sine, descoperi și înveți lucruri noi, cunoști oameni noi, începi să contezi pentru cei din jurul tău și poți să te maândreşti că faci ceva important pentru comunitatea ta. Poți să înveți lucruri noi, să acumulezi cunoştinţe și aptitudini prețioase necesare în dezvoltarea personală, iar în același timp îți poți valorifica potențialul. Voluntarii bibliotecii – Mutu Alexandra, Vasile Iulia, Vîlcan Ana, Bălan Daria, Vulpe Gheorghe, Popescu Andrada, Ilie Alexia, Dabu Ştefania, Dabu Teodora, Şerban Georgian, Firescu Carmen şi Firescu Marius fac o treabă extraordinară şi, datorită lor, comuna Buneşti se află la loc de cinste pe HARTA SNV. Mulţumim ProVobis pentru oportunitatea de a participa, în calitate de partener local, la Săptămâna Naţională a Voluntariatului! La mulţi ani, SNV!”, a transmis bibliotecarul Iuliana Radi, încântată că oamenii de la Buneşti au reacţionat extraordinar de bine la acest proiect, deopotrivă tinerii şi vârstnicii din localitate manifestând interes şi dorinţa de a participa şi de a ajuta.

Cel mai tânăr voluntar de la Buneşti are mai puţin de 2 ani, iar cel mai în vârstă se apropie de 70. Mobilizarea, încrederea, entuziasmul şi succesul acţiunii de săptămâna aceasta se datorează, fără doar şi poate, bibliotecului Iuliana Radi şi grupului de tineri din jurul ei. De altfel, din 2011, de când Iuliana Radi a reuşit să redeschidă şi să reinventeze Biblioteca Publică Buneşti, au existat sute de proiecte şi acţiuni la fel de reuşite, prin care s-au urmărit apropierea comunităţii locale de carte, de cunoaştere, de principii şi valori cât mai sănătoase. La ora actuală, BPB are în jur de 250 de utilizatori şi aproape 6.000 de volume. Sigur că pandemia de COVID-19 i-a ţinut pe oameni departe inclusiv de biblioteci şi, din acest motiv, multe dintre activităţi s-au mutat în mediul online, pe diferite platforme şi reţele de socializare. Cu toţii sperăm însă ca pandemia să se încheie şi, cât mai curând, viaţa noastră să revină la normalitate.

Articole Similare

Back to top button