Liga Nationala

Tot Vâlcea e fruncea!

• Oltchim a cucerit al 14-lea titlu naţional

La mai puţin de 48 de ore după ce a eşuat în tentativa de a câştiga Cupa Cupelor (trofeu pe care, în treacăt fie spus, Oltchim Rm. Vâlcea şi l-a adjudecat fără probleme în 2007), Rulmentul Braşov a descins în Sala Traian din postura echipei aflată în fruntea ierarhiei Ligii Naţionale. Umilite de Larvik, grupare care-a cam fost ciuca bătăilor prin grupele Ligii Campionilor, braşovencele au venit la Vâlcea cu gândul de a răsturna calculele hârtiei, dar planurile de acasă nu s-au potrivit deloc cu cele din târg.

Derbiul a adus în Sala Traian peste 3000 de spectatori, care n-au ezitat să plătească preţul de Liga Campionilor fixat de conducerea clubului vâlcean pentru acest meci (20 lei noi), iar presiunea exercitată de aceştia din primul şi până în ultimul minut de joc a turnat plumb în ghetele jucătoarelor pregătite de Mariana Târcă. Dornici să vadă cât mai repede răpusă rivala din Braşov, care-a încercat în acest sezon să atenteze la supremaţia în handbalul feminin românesc a echipei favorite, suporterii din „Brigada Zăvoi” şi-au adus de asemenea contribuţia la un succes pe deplin meritat.

Luminiţa Dinu a făcut diferenţa

Desfăşurarea partidei nu a lăsat loc de interpretări. Aşa cum era de aşteptat, încă din primul minut, Oltchim Rm. Vâlcea s-a instalat la conducerea partidei şi s-a distanţat treptat pe tabela de marcaj, nelânsând nici o speranţă de revenire adversarelor. După 3-0 în minutul 4, braşovencele au redus rapid din handicap (3-2), însă imediat a urmat desprinderea. În scurt timp s-a făcut 6-2, iar apoi chiar 11-5 (în minutul 21). La acest scor, Mariana Târcă a cerut time-out, care-a părut a fi unul de bun augur, elevele sale reuşind să înscrie rapid două goluri pe contraatac şi să spere iarăşi la o răsturnare de situaţie. Din fericire, în minutul 25, după patru goluri consecutive marcate de vâlcence, Oltchim-ul avea deja un avantaj concludent (15-7). Însă, până la urmă, la pauză, pe tabela de marcaj s-a consemnat o diferenţă de şase goluri (16-10), pentru că de la 16-8, ultimele două goluri înainte de intrarea la vestiare au fost marcate de braşovence.
În repriza secundă, după 18-10 în minutul 32, jucătoarele de la poalele Tâmpei s-au apropiat la 19-14, însă în continuare Oltchim-ul a fost echipa care-a controlat jocul, iar acest lucru s-a văzut din plin şi-n evoluţia scorului. În plus, între buturi Luminiţa Dinu a avut intervenţii de-a dreptul senzaţionale, parând în câteva rânduri mingi pe care toată lumea le şi vedea în plasa porţii. Astfel s-a ajuns ca în minutul 50 scorul să devină 28-18, diferenţă maximă pentru acest derbi, pe care vâlcencele au dorit să-l câştige cât mai categoric, pentru a spulbera orice îndoială legată de echipa care deţine supremaţia pe plan intern. Oltchim a trecut cu brio în minutul 54 şi peste o dublă eliminare, una de joc şi alta ca urmare a unor proteste ale lui Gheorghe Tadici. Aceeaşi Luminiţa Dinu a fost de-a dreptul senzaţională, respingând miraculos mingea în două rânduri, când pe teren nu se mai aflau decât patru vâlcene. Din păcate, diferenţa de 10 goluri nu s-a păstrat până la final, braşovencele reuşind să înscrie în ultimele secunde de joc, iar meciul s-a terminat cu 31-22. Victorie fără dubii a Oltchim-ului, care şi-a trecut astfel în palmares cel de-al 14-lea titlu de campioană naţională şi al doilea consecutiv.
Golurile echipei vâlcene au fost marcate de Ramona Maier (8), Valentina Ardean (5), Ionela Stanca (5), Adriana Ţăcălie (4), Adriana Nechita (4), Steluţa Luca (2), Adina Meiroşu (2) şi Valera Beşe (1). De la braşovence s-a remarcat în principal Cristina Neagu, care-a marcat opt dintre golurile echipei Rulmentul. Sub aşteptări a fost evoluţia Simonei Gogârlă, blocată perfect de apărarea vâlceană.
Altfel, de la Oltchim, admirabilă a fost evoluţia extremei Valentina Ardean, care i-a făcut numai clipe grele adversarei directe de pe partea sa, Nicoleta Gâscă, trecută cândva pe la Vâlcea. Absentă şase luni din echipă, Ardean şi-a adus din plin aportul la succesul Oltchim-ului de luni. Aşa cum a sperat şi Tadici, revenirea Valentinei Ardean pe teren a reprezentat în mod cert principalul câştig pentru echipă în acest final de sezon.

Fetele lui Tadici au acces direct în grupele Ligii Campionilor

Prin victoria repurtată luni seara în faţa rivalei de la poalele Tâmpei, Oltchim Rm. Vâlcea şi-a păstrat astfel titlul de campioană cucerit anul trecut, atunci când elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa şi-au trecut în cont 26 de victorii din 26 de meciuri disputate. Anul acesta n-au fost decât 23 de succese din totalul de 24 de partide jucate, singurul eşec fiind consemnat în tur, în derbiul controversat de la Braşov.
Oltchim şi Rulmentul vor merge împreună în Liga Campionilor însă în timp ce vâlcencele vor intra direct în grupele principale, braşovencele vor avea nevoie de a trece de o grupă preliminară. Poate şi prin prisma acestui lucru victoria vâlcencelor a făcut într-un fel dreptate, pentru că ar fi fost oarecum ciudat ca Oltchim-ul, echipa care-a condus – prin rezultatele obţinute în sezonul trecut – la acordarea a două locuri pentru ţara noastră în cea mai puternică inter-cluburi de pe continent, să rateze calificarea directă în grupele Ligii Campionilor.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button