Minerii i-au îngropat pe „câini”

Dinamo Rm. Vâlcea – Minerul Berbeşti 0-2 (0-1)

O nouă ediţie a Cupei României, faza judeţeană, a luat sfârşit. La capătul celor 90 de minute de joc, Minerul Berbeşti, echipa antrenată de Vasile Ilinca, a fost desemnată ca noua câştigătoare a aceste competiţii. Aceasta urmează echipe ca Chimia Rm. Vâlcea, Inter Steaua Olanu, Lotru Brezoi, Flacăra Horezu sau Sportul Rm. Vâlcea, ultimele grupări care-au obţinut trofeul. La capătul unui sezon mai mult sau mai puţin reuşit, câştigarea Cupei poate fi primul semn că lucrurile încep să se contureze, în sfârşit, la Berbeşti. De câţiva ani se încearcă reconstrucţia echipei, s-a format un grup de jucători tineri şi iată că acum încep să se vadă roadele. Minerul Berbeşti revine în atenţie după aproximativ patru ani.

A fost cândva în Liga a III-a, însă au apus demult acele vremuri, astfel că un trofeu le era necesar minerilor, pentru a le reîmprospăta memoria şi a le da încredere că pot ajunge într-un târziu şi acolo, în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării. Deşi nu echivalează cu câştigarea campionatului, fiind de o mai mică importanţă, Cupa României la nivel de judeţ naşte ambiţii în rândul oamenilor de fotbal. O echipă considerată a fi mică, are şansa, cu doar câteva victorii obţinute pe plan judeţean, să se afirme şi să ajungă să joace cu o divizionară C, captând astfel atenţia tuturor. De fapt, aceasta este şi miză pentru că, în fond, Cupa României e greu de crezut că va ajunge la o echipă mică. Tot în vitrina marilor cluburi va sta. La fel a gândit şi Minerul Berbeşti, mai ales că şansa i-a surâs şi până la finala nu a avut de disputat decât două meciuri, cu echipe dintr-un eşalon inferior, de la Liga a V-a. Elevii lui Ilinca au învins pe Montana Izvorul Rece, iar apoi pe AS Mihăeşti, celelalte două adversare decise de sorţi, alegând să nu joace meciul. Dinamo Horezu nu a asigurat asistenţa medicală, iar Olteţul Zătreni nu s-a prezentat, astfel că „minerii” au ajuns să joace finala cu Dinamo Rm. Vâlcea. Echipa lui Laurenţiu Mustăţea spera să încheie primul an de Liga a IV-a cu un trofeu, însă nu a reuşit să se impună în faţa unei echipe pragmatice a Minerului Berbeşti. De altfel, sponsorul „câinilor” s-a arătat, încă dinaintea partidei, neîncrezător în şansele grupării sale. A avut gura aurită şi ce-a prezis, s-a întâmplat.

Gol în ultimul minut al reprizei

Ne aşteptam ca Minerul Berbeşti să se simtă ca peştele în apă pe un teren ca masa de biliard cum este cel de pe „Municipal”. Însă preconizam o replică bună şi din partea dinamoviştilor ţinând cont că în campionat aceştia au terminat înaintea „minerilor”, pe locul 4, şi doar pentru că n-au vrut nu s-au clasat pe podium. În plus, Mustăţea a avut la dispoziţie, cu excepţia lui Tîrş, cel mai bun „11” pe care-l putea alinia. Cu toate acestea, „cânii” au intrat mai greu în joc. Jumătatea primei reprize a aparţinut băieţilor lui Ilinca. „Minerii” au „desenat” frumos, s-au găsit pe teren, creându-şi şi câteva faze de gol. Au reuşit să depăşească apărarea dinamovistă, dar s-au dovedit ceva mai stângaci la finalizare. Nica a stat la baza celor mai periculoase acţiuni ale echipei din Berbeşti. De partea cealaltă, Buga şi Văcaru au avut şansa de a-l învinge pe Vicenţiu Marinescu, însă acţiunile acestora s-au încheiat fără a fi avut efectul dorit. Finalul reprizei a fost la fel de antrenant. Meilă şi din nou Nica au ratat două ocazii mari de gol pentru Minerul, dar scorul putea fi 1-0 pentru Dinamo dacă balonul trimis surprinzător de Bănescu l-ar fi prins pe picior greşit pe Marinescu sau dacă Buga era ceva mai atent în faţa porţii adverse. Până la urmă repriza s-a încheiat cu echipa din Berbeşti în avantaj: 0-1. Gherghe a înscris un gol de excepţie, demn de o finală de Cupa României. În urma unui corner contestat de dinamovişti, aparent executat greşit, a reuşit, din centrul careului, să reia decisiv balonul din cădere, fiind cu spatele la poartă. 

 „Să vină Cupa la Berbeşti”

În repriza a doua spectacolul a lipsit. S-a jucat până prin minutul 60, partida transformându-se întruna ceva mai puţin atrăgătoare. Băieţii lui Ilinca au încercat să-şi conserve avantajul, au atacat mai puţin, însă au şi fost surprinşi în câteva rânduri. Pătularu, Buga şi Văcaru au avut câteva oportunităţi de a restabili egalitatea, însă o ocazie importantă a fost ratată şi de juniorul Olaru, portarul Marinescu reuşind să respingă în afara terenului. Apoi Nica s-a aflat din nou în prim plan. În minutul 80 a luat la ţintă transversala. S-ar fi putut încheia finala încă de atunci dacă şutul violent al acestuia îşi găsea ţinta. De altfel, Bogdan Nica a fost jucătorul finalului de meci. A mai ratat două ocazii bune, însă în minutul 90 efortul i-a fost răsplătit. A reuşit să preia balonul din faţa adversarului şi a şutat pe lângă portarul Armeanu stabilind scorul finalei Cupei României, de 2-0 în favoarea Minerului Berbeşti. Astfel s-a declanşat bucuria: „Să vină Cupa la Berbeşti….!”. 
Au arbitrat: Cătălin Buşi – la centru, ajutat la cele două linii de asistenţii Florin Păunescu şi Daniel Demetrescu. Rezervă: Alin Voicescu. Observatori: Viorel Neacşu şi Emil Râmniceanu.
Au evoluat echipele:
Dinamo Rm. Vâlcea: Armeanu – Cl. Bogoslov, Ghenţăr, Temerel, T. Popescu, Văcaru, Stoica, Pătularu, Bănescu, Buga, Ninciuleanu. Au mai jucat: Olaru, Ghe. Bogoslov, Nicolae Mihai şi Oprea. 
Minerul Berbeşti: Marinescu – Vladu, P. Grigore, Buliman, Radu, Roşia, Vlaicu, Gîrlă, Meilă, Nica, Gherghe. A mai jucat Milosteanu.

„Am uitat de toate necazurile”
* Mihai Manea, fericit pentru trofeul obţinut

Preşedintele Minerului Berbeşti, Mihai Manea, a crezut tot timpul în echipa sa, fiind convins că trofeul decernat pentru Cupa României la nivel de judeţ va ajunge la jucătorii săi. Încrederea pe care le-a acordat-o i-a fost răsplătită de „mineri”, astfel că la sfârşit s-a putut bucura pentru câştigarea unei competiţii, lucru cu care s-a întâlnit mai rar în ultimii ani. „Am uitat de toate necazurile acum. După toate problemele pe care le-am avut, am ajuns să fiu premiat de AJF. Mă bucur că am încheiat acest sezon cu un trofeu, chiar dacă nu e cel mai important. Nu am mai luat un trofeu de când am promovat în Divizia C”, ne-a mărturisit Manea, care-a scuzat oarecum şi lipsa spectacolului din acest meci. „S-a jucat cu multă dăruire. Însă, pentru rezultat, a cam fost sacrificat spectacolul”, crede preşedintele „minerilor” din Berbeşti.

„Pe un alt stadion, lucrurile ar fi stat diferit”
* Vasile Ilinca, convins că terenul a făcut diferenţa

Aflat la primul trofeul cu Minerul Berbeşti ca antrenor, Vasile Ilinca ne-a spus că diferenţa în acest meci a făcut-o terenul foarte bun pe care-au jucat, convins fiind că în alte condiţii lucrurile ar fi putut sta diferit. „Pe terenul acesta, mă aşteptam la un rezultat favorabil nouă. Asta în ciuda faptului că nu am jucat aşa cum ar fi trebuit. N-am avut ca obiectiv Cupa, însă e bine când câştigi un trofeu. Pe un alt teren ne-ar fi fost mult mai greu să ne impunem. E posibil ca lucrurile să fi stat diferit. De fapt, acest lucru e dovedit şi de meciurile din campionat unde n-am putut să ne impunem în faţa dinamoviştilor care ne-au învins o dată, iar apoi, pe terenul nostru, am remizat. Dar, cum le-am spus şi jucătorilor mei, e diferenţă mare dintre terenurile de la noi şi cel de pe «Municipal»”. Aici suntem deja în altă lume. Să ajungi să joci aici, de la Liga a IV-a…, e diferenţă ca de la cer la pământ”, ne-a spus mai exact antrenorul echipei din Berbeşti. Totodată, Ilinca a ţinut să-şi felicite jucătorii, evidenţiind faptul că în teren, cu excepţia a trei fotbalişti, au fost numai tineri, jucători sub 23 de ani: „N-aş putea să evidenţiez un anume jucător în urma acestui meci. Toată echipa a muncit. Le-am şi spus înaintea meciului că aici au şansa să se remarce, că va veni la meci toată «spuma» fotbalului judeţean. Cu excepţia lui Grigore, Buliman şi a portarului Marinescu, toţi ceilalţi jucători au sub 23 de ani. Sunt la vârsta în care încă se mai pot afirma”.

„Anul viitor o să fim mai puternici”
* Laurenţiu Mustăţea, dezamăgit că i s-a îndeplinit pronosticul

Sponsorul dinamoviştilor, Laurenţiu Mustăţea, nu a dat nici o şansă echipei sale de la început. Încă dinaintea partidei a prevăzut că jucătorii săi vor pierde finala. Până la urmă pronosticul i s-a adeverit, însă faptul că se aştepta la un rezultat negativ nu l-a împiedicat să nu fie supărat pentru ratarea primului trofeu din istoria „clubului”. „V-am spus că se va încheia prost pentru noi! Cu oameni care te vând, nu ai ce să faci. Acum au venit la meci pentru bani, pentru că le-am promis că joacă pe o primă importantă. Nu ştiu unde au fost până acum aceştia jucători, pentru că la ultimele meciuri nu i-am văzut”, a „muşcat” Mustăţea din proprii jucători. Până la urmă i-a mai trecut supărarea şi ne-a promis că „anul viitor vom fi mult mai puternici. Am căpătat experienţă şi vom putea emite pretenţii mai mari”.

„Câinii” au avut galerie

Aşa cum ne-au obişnuit, dinamoviştii au fost însoţiţi şi la acest meci de galerie. Suporterii „câinilor” au întâmpinat cum se cuvine începutul partidei şi n-au obosit deloc pe parcursul celor 90 de minute de joc. Au scandat pe toată durata meciului, atât pro Dinamo, cât şi împotriva adversarilor de la Minerul Berbeşti. Însă, din păcate pentru ei, cupa a ajuns la „mineri”.

Au fost premiate campioanele

În pauza meciului din Zăvoi au fost premiate toate echipele care s-au detaşat deja în campioane ale acestui sezon. Este vorba despre grupa de juniori 1995 de la CSM, pregătită de Cristi Lazăr şi Emil Ciulei, dar şi de cea de 1995 de la Triumf Drăgăşani, antrenată de Narcis Enăchescu şi Adi Lupu. De asemenea, au primit felicitări, cupa şi medaliile de campioni şi jucătorii Hidroelectricii, adică Bâzgan, Blejan, Bunescu, Cârstina, Glăvan, Grecu, Harapu, Ilie, Ioniţă, Jugăstreanu, Lăcraru, Nicolăescu, Perţa, L. Pufu, Stoican, Tiron, Ţoanţă şi Udeanu pentru performanţa de a fi câştigat în acest sezon campionatul Ligii a IV-a. Totodată, deşi nu s-a încheiat campionatul, s-a profitat de disputarea finalei Cupei României, eveniment care-a reunit o bună parte din oamenii de fotbal din judeţ, pentru a fi premiate şi două echipe de la Liga a V-a. AS Mihăeşti din seria I de la „Onoare” şi ALX Port Vale Mateeşti, din seria a IV-a, au fost declarate campioane cu câteva etape înainte de final, fiind deja promovate şi din punct de vedere matematic în eşalonul de elită judeţean.

Câştigătorii au petrecut separat

Aşa cum a anunţat încă dinaintea disputării finalei Cupei României, echipa din Berbeşti nu a dat curs invitaţiei de a petrece împreună cu AJF-ul la banchetul organizat de conducătorii acestui for cu ocazia finalei Cupei României. Manea şi compania stabiliseră deja că vor merge pentru a se bucura separat pentru încheierea unui nou sezon de Liga a IV-a. Banchetul urma să le fie oferit jucătorilor şi conducerii tehnice şi administrative indiferent de deznodământul finalei. S-a întâmplat, însă, ca lucrurile să se termine bine pentru „mineri”, care s-au putut bucura astfel de câştigarea Cupei României la nivel de judeţ la restaurantul Rom Auto Serv (RAS), situat vizavi de Hidroserv. 

A arbitrat Buşi până la urmă

La fel ca în ultimele două finale ale Cupei României de pe plan judeţean, şi ediţia din acest an a fost condusă de Cătălin Buşi, un arbitru experimentat, remarcat şi pe plan naţional de Comisia  Centrală a Arbitrilor. Ar fi trebuit ca acum Buşi să fie fost doar rezervă, însă directorul DSJ, Adi Comănescu, arbitrul anunţat iniţial, nu a mai putut onora invitaţia de a conduce acest meci, astfel că a fost ales Buşi. Diferenţa faţă de precedenta finală a Cupei României a constat în alegerea asistenţilor, aceeaşi din 2005, când câştigătoare a fost Lotru Brezoi. Daniel Demetrescu şi Florin Păunescu, doi arbitri divizionari A, „i-au făcut tuşa” lui Buşi, spre deosebire de anul trecut când la una dintre linii, în locul lui Păunescu s-a aflat Bogdan Medrea. Ca rezervă a fost ales un „cavaler al fluierului” considerat de perspectivă, Alin Voicescu. Arbitrajul nu a stricat finala nici de această dată, astfel că Buşi şi colegii săi sunt recomandaţi şi pe viitor.  

FC Oltchim, următorul adversar pentru „mineri”?

Importanţa dată fazei judeţene a Cupei României este dată şi de faptul că echipa câştigătoare îşi rezervă dreptul de a întâlni în primul tur al fazei naţionale o divizionară C. Nu este neapărat obligatoriu acest lucru, însă în ultimii ani, pentru campioana Vâlcii s-a întâmplat să fie aşa. Pentru a evita costurile mari, Federaţia grupează echipele în aşa fel încât cheltuielile să nu fie prea mari. Astfel s-a întâmplat ca echipa câştigătoare a fazei judeţene să întâlnească Oltchim-ul, o echipă de Liga a III-a, dar tot vâlceană. Anul trecut Sportul a fost învinsă fără drept de apel de „chimişti”, aceştia urmând ca în acest sezon, spre sfârşitul verii, să dea probabil piept cu „minerii” din Berbeşti. „Dacă tot am ajuns aici, ar fi bine să jucăm vreo două meciuri cu echipe de Liga a III-a. Însă, sunt convins că va fi greu să trecem de următoarea fază dacă vom întâlni Oltchim-ul, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Formează o echipă bună şi nu ştiu cât de mari vor fi şansele noastre de a ne impune”, a comentat Ilinca, antrenorul Minerului Berbeşti despre un eventual duel cu divizionara C vâlceană, FC Oltchim.
Nicolae CIUCESCU
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button