Eficienţă în administraţie şi sport la Runcu
În urmă cu patru ani se putea spune că în judeţul Vâlcea comuna Runcu se numără printre localităţile cele mai rupte de civilizaţie. Pentru cineva care a văzut Runcu înainte de alegerea doamnei primar Maria Dina şi de atunci n-a mai trecut prin comună, acum ar putea avea un şoc crezând că, pe undeva, printr-un tunel al timpului, a ajuns în viitor. Sunt oameni care ne spun că au votat-o pe doamna primar sperând într-o schimbare, dar că nu credeau în ruptul capului că vor avea parte de asfalt, de Internet, de curse regulate cu microbuze moderne între Valea Babei şi Rm. Vâlcea, de renovarea vechilor şcoli, de un teren de fotbal sau multe altele realizate ori în curs de realizare.
La modernizarea comunei Runcu a contribuit ca partener executant de proiecte şi firma „Conexin A şi P” din Râmnicu Vâlcea, aparţinând omului de afaceri Pantelică Anghelescu. Nu întâmplător echipa de fotbal a comunei Runcu poartă numele Conexin, iar la firmă sunt angajaţi şi câţiva runceni. Despre administraţie la Runcu am vorbit cu doamna primar Maria Dina, iar preşedintele echipei de fotbal, Pantelică Anghelescu, ne-a prezentat proiectele sale pe linie sportivă.
Maria Dina are „în cont” realizări istorice
• pentru a-şi pune în practică şi alte proiecte, primăriţa mai vrea un mandat
Zilele acestea va fi distribuit runcenilor un pliant în care primăriţa Maria Dina dă raportul cu privire la realizările sale din primul mandat. Cu modestie, dumneaei recunoaşte că totul a fost posibil graţie sprijinului avut din partea locuitorilor, dar şi a forţei Partidului Naţional Liberal, partid aflat la guvernare şi care, prin oamenii din conducerea judeţeană, au fost mereu atenţi la problemele comunei Runcu.
Infrastructura, pe primul plan
În privinţa infrastructurii localităţii, realizările primăriei conduse de Maria Dina sunt şi cele mai importante: s-au asfaltat 7 km de drum judeţean (în prezent întregul traseu dintre Rm. Vâlcea şi centrul localităţii fiind asfaltat!), s-a pus balastru pe circa 2 km de drum sătesc; s- au efectuat cu un utilaj (buldozer) aproape 25 km drumuri săteşti în toate satele (acolo unde nu a mai existat drum de peste 20 ani); se află în plină derulare un proiect care vizează alimentarea cu apă şi canalizarea tuturor satelor comunei iar în această perioadă s-au început lucrări la modernizarea şi reabilitarea a 15 kilometri de drumuri săteşti şi comunale. Alte realizări la fel de importante sunt şi cele care au vizat aspectul localităţii. Prin urmare s-a îmbunătăţit sistemului de iluminat public în toate satele, a fost amenajat unui parc în vecinătatea sediului Primăriei, o parcări auto în centrul localităţii (tot lângă primărie), s-au proiectat şi realizarea unui număr de opt staţii de autobuz moderne etc.
Primăria, la nivel european
Runcenii au parte de la alegerea primăriţei Maria Dina de un alt mod de lucru al aparatului administrativ al Primăriei. Se lucrează modern, în slujba cetăţeanului, cum ar spune o exprimare clasică. Modernizarea Primăriei Runcu a fost un proiect de anvergură şi nu a presupus doar schimbarea radicală a aspectului clădirii pe interior şi exterior, ci a însemnat reorganizarea totală a aparatului administrativ; dotarea cu birotică şi instalarea programelor de impozite şi taxe, urbanism, contabilitate, registru agricol; deschiderea unui site şi introducerea reţelei de Internet; montarea unei centrale termice pe combustibil solid şi realizarea unei intrări separate la dispensarul medical uman ce se află în incinta Primăriei (parter). Se poate spune fără nici o exagerare că acum la Runcu există o primărie de nivel european!
Confort pentru toţi runcenii
Pentru că în ultimul timp s-a extins dorinţa oamenilor din mediul rural de a avea condiţii de viaţă asemănător familiilor din oraşe, s-a trecut în primă fază la introducerea reţelei de cablu TV-Satelit în aproape toate satele. Apoi, odată cu asfaltarea drumului, s-a reglementat transportul în comun: de la 2 curse de autobuz pe zi (cu hârburile unui localnic) s-a ajuns la un număr de 5 curse pe zi, cu microbuze confortabile. Pentru elevii din satele comunei Runcu s-a pus la dispoziţie un microbuz şcolar.
S-a relansat viaţa culturală
Prin alegerea ca primar a doamnei Maria Dina putem spune că s-a relansat viaţa culturală a comunei Runcu. În paralel au fost sprijinite manifestările culturale, dar şi obiectivele din localitate, respectiv Căminul Cultural. În ultimii ani s-a readus la viată formaţia de dansuri populare „Runceanca”, formaţie care are în tradiţie primele jocuri populare din comună. În luna august se organizează anual „Serbările Runcenilor”, iar de Sărbătorile de iarnă şi Paşte s-au organizat la Căminul Cultural spectacole de muzică şi dans pentru toate vârstele. Cu ocazia Zilei Eroilor au fost depus coroane de flori la cele două monumente din comună, festivitatea fiind deschisă cu fanfara Palatului Copiilor din Rm. Vâlcea. Din partea Primăriei s-au acordat diplome de excelenţă veteranilor-eroi rămaşi în viaţă. În privinţa aşezămintelor de cultură şi învăţământ, a fost realizat un studiu de fezabilitate în vederea reabilitării şi modernizării Căminului Cultural din Runcu a cărui structură de rezistenţă a fost afectată din cauza alunecărilor de teren, acesta având în prezent foarte multe fisuri. Zilele acestea se lucrează la introducerea de centrale termice pe combustibil solid la şcolile Runcu – centru şi Valea Babei, precum şi a unui grup social.
8 Marte – zi de mare sărbătoare
Ştiut fiind faptul că 8 Martie este Ziua Femeii, mulţi runceni au căutat să-şi arate respectul şi dragostea faţă de primăriţă vizitând-o în această zi. Cum Maria Dina nu a vrut să se considere cu nimic superioară celorlalte femei din localitate, a decis să transforme această zi într-una a tuturor femeilor din comună. „Am organizat în fiecare an cu ocazia Zilei de 8 Martie, cu toate doamnele şi domnişoarele din comună, o seară cu muzică, dans şi masă festivă la Căminul Cultural. Şi anul acesta o să păstrăm tradiţia şi le invităm pe toate doamnele şi domnişoarele din Runcu să ne fie alături!” – a spus primăriţa Maria Dina.
Sub îndrumarea profesoarei Virginia Cârstea,
,,Vorbe, gânduri, fapte bune“ – de Mărţişor
Cei 28 de elevi de gimnaziu ai Şcolii cu clasele I –VIII din comuna Runcu au realizat săptămâna trecută 200 de mărţişoare sub îndrumarea doamnei profesoare Virginia Cârstea. Activitatea desfăşurată face parte din proiectul naţional ,,Vorbe, gânduri, fapte bune“. Copiii au dat dovada de multă hărnicie şi pricepere la confecţionarea mărţişoarelor din paste făinoase pictate cu bronz şi din cartoane colorate. Doamna primar Maria Dina a sprijinit comercializarea acestora în prima săptămână din martie, iar acţiunea se va încheia în data de 8 martie, la sărbătoarea organizată în cinstea femeilor din comuna Runcu, la Căminul Cultural. Suma de bani de ce va strânge va fi la dispoziţia elevilor şcolii pentru a organiza „Carnavalul verii” cu ocazia zilei de 1 Iunie (Ziua Internaţională a Copiilor).
Încă puţin pentru un mandat cu multe realizări
La începutul acestui an, primăriţa din Runcu ne-a spus ce-ţi mai propune să realizeze în 2008. Nu sunt multe de făcut, însă ceea ce a rămas de realizat are mare importanţă. Este vorba de finalizarea proiectului de alimentare cu apă şi canalizare a comunei; de reabilitarea şi consolidarea Căminului Cultural; de modernizarea şi reabilitarea a 15 km drumuri săteşti; de amenajarea unui teren de sport; de asfaltarea în totalitate a DJ 703 F şi realizarea legăturii cu judeţul Argeş (prin satul Valea Babei) precum şi de darea în folosinţă a unui nou Cămin Cultural prin achiziţionarea unei clădiri (magazin) din satul Valea Babei ce a aparţinut cooperaţiei.
Florin Mănoiu