Acasă Diverse Şi-au respectat blazonul

Şi-au respectat blazonul

66
0

Buducnost Podgorica – Oltchim Rm. Vâlcea 21-32
• trupa lui Tadici nu are rival în Europa

În ultima partidă din Grupa D a Ligii Campionilor, echipa antrenată de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa nu a avut nici un fel de probleme la Podgorica, acolo unde s-a impus lejer, cu scorul de 32-21, după o primă repriză slabă, la capătul căreia vâlcencele au fost conduse cu două goluri diferenţă (12-10). Oltchim-ul şi-a respectat blazonul şi nu a lăsat grupării muntenegrene nici o speranţă, deşi aceasta avea mare nevoie să clarifice situaţia locului 3 în grupă, care ducea automat în optimile ediţiei actuale a Cupei Cupelor.

Deşi a pierdut în faţa româncelor, trupa pregătită de Tonje Tiselj avea să se bucure duminică seara, după ce a aflat că şi Ferencvaros Budapesta a fost înfrântă la Viborg, iar locul 3 a rămas al fetelor de la Buducnost Podgorica. Nu mai puţin decât 5000 de spectatori (conform site-ului eurohandball.com) au ţinut să ia loc în sala din Podgorica pentru a urmări ultimul joc din Liga Campionilor al echipei favorite în acest sezon. Speranţele gazdelor au fost îndreptăţite preţ de o repriză, pe care Buducnost (echipă antrenată de un antrenor care-a câştigat de două ori trofeul pe vremea când o pregătea şi pe Luminiţa Dinu la Krjm Ljubljana) a reuşit s-o termine în avantaj. După pauză însă, muntenegrencele n-au mai putut stăvili iureşul vâlcean cu nici un preţ: Oltchim-ul a câştigat repriza la 13 goluri diferenţă, iar meciul la 11 goluri. A fost aşadar un final de grupă perfect pentru handbalistele vâlcene, care-şi aşteaptă acum cu emoţii adversarele din următoarea fază a grupelor.

Vâlcencele, conduse la pauză cu 12-10

Oltchim a fost echipa care-a controlat jocul în primul sfert de oră, atunci când vâlcencele s-au şi desprins la două goluri (5-3). Ulterior, adversarele au întors rezultatul, iar în finalul reprizei fetele de la Buducnost aveau să se şi desprindă la trei goluri (12-9), până la urmă scorul pauzei avea să fie doar de 12-10 pentru trupa din Podgorica, rezultat totuşi oarecum îngrijorător pentru Oltchim. Pentru echipa lui Tadici, se părea că meciul pierdut la mijlocul săptămânii precedente la Braşov îşi cam pusese amprenta pe moralul jucătoarelor. După pauză însă, vâlcencele au revenit repede cu picioarele pe pământ şi-au făcut pur şi simplu instrucţie cu o biată echipă din Muntenegru, care s-a calificat până la urmă în Cupa Cupelor, acolo unde poate întâlni, probabil, şi pe Rulmentul.

Repriza Adrianei Ţăcălie

În stil de mare campioană, vâlcencele au preluat frâiele partidei după revenirea de la vestiare, au înscris de şapte ori consecutiv şi au preluat conducerea cu 17-12, iar de aici meciul nu a mai fost decât o simplă formalitate. Luminiţa Dinu a avut şi de această dată o evoluţie extraordinară între buturi, având nu mai puţin decât 13 intervenţii salvatoare pe toată durata meciului, fără de care nici diferenţa de goluri din final nu ar mai fi fost atât de categorică.
Oltchim-ul a zburdat pe teren şi a scos-o la rampă pe tânăra handbalistă Adriana Ţăcălie, care-a oferit un adevărat recital, cu goluri care mai de care mai spectaculoase, de dincolo de linia de 9 metri, care-au prins pe picior greşit defensiva greoaie a gazdelor. La doar 19 ani, Ţăcălie a convins lumea handbalului feminin din ţara noastră că nu este cu nimic mai prejos decât Cristina Neagu de la Rulmentul şi că e doar o chestiune de timp până ce va exploda cu adevărat. Jucătoarea aruncată în luptă de Tadici la Podgorica a punctat de şase ori în acţiune, iar o dată dintr-o aruncare de la 7 metri, astfel că a devenit şi cea mai bună jucătoare a partidei, tot 7 goluri izbutind să marcheze însă şi Ramona Maier, una dintre golgheterele ediţiei actuale a Ligii Campionilor. Celelalte reuşite au aparţinut jucătoarelor Adina Mediroşu (5), Ionela Gâlcă (5), Valeria Beşe (4), Adriana Nechita (3) şi Narcisa Lecuşanu (1).

La „aeriene”, 2-1 pentru Oltchim

Cum Buducnost Podgorica a încheiat prima repriză cu o aeriană de toată frumuseţea, replica Oltchim-ului nu a întârziat să apară după pauză. Atunci când au fost – nu unul, ci chiar două –  procedee de acest gen prin care Oltchim-ul a finalizat, ambele avându-le în prim-plan pe Adriana Nechita şi Valeria Beşe.

Arbitraj de clasă

Înainte de toate, meciul de la Podgorica a fost momentul de răzbunare al lui Gheorghe Tadici, care-a dorit astfel să arate ţării că Oltchim-ul este cu adevărat forţa numărul 1 în handbalul feminin românesc şi că înfrângerea de la Braşov se datorează cu totul altor cauze. Mai mult ca sigur, cu arbitrajul excelent prestat de cele două rusoaice (supervizate atent de macedoneanul Dragan Nachevski), care nu au tolerat nimic, Rulmentul nu ar fi câştigat niciodată în faţa vâlcencelor, ci dimpotrivă, ar fi fost surclasată fără drept de apel.
Din fericire, cele două rusoaice care-au „fluierat” meciul de la Podgorica au arătat că n-au nimic din metehnele arbitrilor români de „calibru”. Victoria categorică a dovedit odată în plus că Oltchim-ul s-a călit deja într-o competiţie pe care şi-a propus s-o câştige. Ce-i drept, nici Buducnost, în ciuda mizei pe care-o avea partida pentru muntenegrence, nu a fost interesată să „distrugă”, ci să joace, iar acest lucru a costat-o.

Nouă victorii în Liga Campionilor

Nouă victorii a obţinut până acum Oltchim Rm. Vâlcea în actuala ediţie a Ligii Campionilor, în faza preliminară şi-n prima fază a grupelor. Au fost trei succese în turneul preliminar din Sala Traian, în faţa grupărilor Madeira Andebol, Belaz Minsk şi Byasen Trondheim, plus alte şase în Grupa D, împotriva echipelor Viborg HK, Ferencvaros Budapesta şi Buducnost Podgorica, toate depăşite de câte două ori de bravele handbaliste din România.
Ce bilanţ! Ce calificare en-fanfare la revenirea în elita handbalului european, un lucru pe care Oltchim-ul nu l-a reuşit niciodată în istoria sa! Dar greul abia acum începe. De-acum, urmează confruntările cu „granzii”, cu cele mai puternice echipe rămase în cursă.
Deocamdată, ne mândrim cu faptul că Oltchim-ul alături de Hypo Viena şi ETO Gyor se află în rândul echipelor care au acumulat punctaj maxim după prima fază a grupelor. O altă mare favorită, Zvezda Zvenigorod nu a reuşit decât 9 puncte, după ce nu a reuşit decât o remiză la FC Nurnberg şi a pierdut în deplasare la Krjm Ljubljana.
Nicolae CIUCESCU