Diverse

Râmnicu Vâlcea, capitala mondială a fraudelor pe internet

Prestigioasa publicaţie „Los Angeles Times” îi face vedete pe hackerii vâlceni
• experţii Ebay sunt de părere că infractorii sunt protejaţi de judecători şi politicieni

Hackerii vâlceni sunt din nou vedete mondiale. În cea de-a doua zi de Crăciun, prestigioasa publicaţie americană „Los Angeles Times” a publicat un amplu material despre infracţiunile on line comise de olteni, şi în special de către vâlceni. Mai mult decât atât, municipiul Râmnicu Vâlcea este supranumit de către ziariştii americani „capitala mondială a fraudelor la licitaţiile pe internet. Articolul se numeşte „Ebay goes far to fight fraud – all the way to Romania”, mai exact „Ebay luptă global împotriva fraudei, în toată lumea şi în România”.

Materialul din LA Times pare mai degrabă scenariul unui thriller, în centrul căruia se află un expert în infracţiuni informatice care se plimbă prin Oltenia.

Iată cum începe articolul din LA Times: „RAMNICU VALCEA, ROMANIA – This small industrial center in the foothills of the Carpathian Mountains is not Albena Spasova’s favorite destination. Driving the twisting highway makes her ill. Once she arrives, danger lurks” – „Râmnicu Vâlcea, România – Acest mic centru industrial de la poalele Munţilor Carpaţi nu este destinaţia favorită a Albenei Spasova. Drumul pe drumurile întortocheate a îmbolnăvit-o. Odată ce a ajuns, pericolul a început să o pândească”. Citind această frază de introducere, ai impresia că ai ajuns la castelul lui Dracula; de fapt, expertul în infracţiuni informatice Albena Spasova a poposit într-un micuţ orăşel de provincie, plin de maşini scumpe şi de vile răsărite peste noapte.

Pe toată perioada vizitelor, expertul a fost însoţit de agenţi ai US Secret Service. Echipa a fost cazată la „unul dintre cele câteva hoteluri ale oraşului, cu geamurile securizate”, nefăcând altceva decât să analizeze dosarele cu infracţiuni informatice, în colaborare cu poliţia locală. „Nu ştii în cine poţi să ai încredere acolo. Nu poţi să foloseşti în siguranţă nicio linie telefonică a hotelului. Când ieşi din, poţi vedea hackerii locali, rotindu-se cu maşinile în jurul hotelului”, povesteşte Spasova pentru LA Times.
„Cel mai probabil, Râmnicu Vâlcea nu este capitală pentru nimic din lumea asta, dar acest obscur orăşel este centrul mondial al fraudelor pe internet cu carduri de credit. (…) Nimeni nu se pricepe mai bine la fraudele pe internet ca românii; bulgarii sunt specializaţi în furt de proprietate intelectuală; Ucraina este lider în infracţiunile on line cu cărţi de credit; ruşii scot profituri frumoase de pe urma fraudelor de date. Când vine vorba de acţiuni on line, la care câştigul minim e de 5.000 dolari, românii câştigă jocul. Poliţia română estimează că infracţiunile on line au devenit o industrie naţională de multe milioane de dolari, la fel de importantă ca traficul de droguri sau persoane”. Cu alte cuvinte, deşi Ebay nu are site în România, în ţara noastră se bat anual toate recordurile la numărul de infracţiuni informatice. Reportajul continuă cu o analiză succintă asupra situaţiei României, jurnalistul Ian Wylie ajungând la concluzia că în pofida tuturor recordurilor bătute la infracţiunile informatice, ţara noastră a dezvoltat o serie de programe apreciate anti-virus.

În subcapitolul „Ebay’s Crime Fighters”, se arată că Albena Spasova a început lupta împotriva criminalităţii informatice încă din 2005. „Prima dată când a trecut prin Râmnicu Vâlcea, ea a găsit doar doi ofiţeri care se ocupau cu întârziere de 200 de cazuri de fraudă pe Ebay, pe calculatoare vechi de 9 ani şi fără conexiune la internet. Pentru a merge mai departe, poliţia a început să folosească aceleşi internet-cafe-uri frecventate de hackeri. „Sunt o grămadă de scameri în România care cred că sunt de neatins. Ei stau în apartamentele lor din Râmnicu Vâlcea simţindu-se bine, spunându-şi că Ebay nu are ce să le facă”, spune un specialist Ebay. Pentru a da o şansă luptei poliţiştilor români cu mafioţii internetului, Ebay a donat calculatoare, camere video şi conexiuni de internet. Spasova a început să colaboreze cu poliţiştii din Râmnicu Vâlcea, folosind date din arhiva Ebay şi ip-urile folosite pentru acţiunile ilegale. De asemenea, poliţiştilor li s-a donat aparatură specifică menită a-i ajuta în derularea anchetelor. „În Râmnicu Vâlcea, poliţia a făcut raiduri în internet cafe-uri şi a arestat puşti care făceau fraude. Dar două ore mai târziu, poliţiştii s-au întors şi au găsit alţii care făceau exact acelaşi lucru”, spune Spasova. Ea mai spune că procesele durează o veşnicie, din cauza legislaţiei din România. „E greu să ştii în cine poţi avea încredere când taţii şi mamele infractorilor au relaţii apropiate cu judecătorii şi politicienii locali”, mai spune Spasova.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button