Politica

Ludovic Orban le-a vrăjit cu mandolina pe junele liberale

Cu mic, cu mare, tinerii liberali s-au adunat în perioada 6-10 septembrie la Pensiunea Alex din Horezu, pentru a participa la cea de-a VI-a ediţie a Şcolii Politice I.G.Duca, organizată de conducerea judeţeană Vâlcea a TNL. Ca de fiecare dată, au fost invitaţi să susţină prelegeri personalităţi ale PNL, dar şi oaspeţi din sfera societăţii civile. Astfel, au participat miniştrii Ludovic Orban, Decebal Traian Remeş şi Mihai Voicu, preşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor, Ingrid Zaarour, vicepreşedintele acestei instituţii, Teodor Nicolăescu, europarlamentarul liberal Cristian Buşoi, consilierul personal al premierului cu problemele rromilor, Dana Varga, dar şi preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu. Deşi au fost invitaţi, au absentat miniştrii Teodor Meleşcanu şi Paul Păcuraru.

Orban a cântat toată noaptea la mandolină

Timp de patru zile, junii liberali au avut prilejul de a învăţa lucruri noi de la cei care au susţinut prelegeri, dar şi de a se distra pe cinste. Pe lângă vizitele la atracţiile turistice ale zonei, care au cuprins mănăstiri, ateliere ceramice şi culele din Măldărăşti, tinerii au putut socializa până la ore târziu din noapte, mai ales că la cursuri au participat şi câteva domniţe dornice mai degrabă să (se) şcolească în alte domenii. La capitolul minusuri îl putem menţiona pe proaspătul preşedinte al TNL Vâlcea, Ioan Iordache, care în afară de faptul că s-a agitat ca sifonul, nu a reuşit decât să ne producă serioase crize de nervi. Ne este foarte clar că băiatul ăsta nu prea are nici o treabă cu politica; nu o spunem doar noi, ci şi mulţi dintre cei care l-au văzut evoluând la Horezu. Am asistat chiar şi la un moment destul de haios, în care deputatul Emilian Frâncu îi cerea lui Iordache să nu-şi mai bage tot microfonul în gură atunci când vorbeşte, pentru că nu se înţelege nimic. Evident, lui Iordache i-a fost foarte greu să priceapă ce anume se doreşte de la el şi a continuat să-şi înfigă microfonul între buze.
Cert este că la cursuri nu au asistat toţi tinerii, unii dintre ei fiind mult mai preocupaţi de mic-dejunuri, prânzuri şi cine decât de doctrine. De departe, vedeta şcolii a fost ministrul Ludovic Orban, care a susţinut un recital de câteva ore în noaptea de vineri spre duminică. Orban a cântat la mandolina sa celebră până la 5 dimineaţa, provocând o adevărată isterie printre junele liberale. Din această cauză, Orban s-a trezit foarte târziu sâmbătă dimineaţa, el renunţând să mai susţină vreo prelegere.

Prezenţa slabă la vot avantajează PNL

Europarlamentarul Cristian Buşoi a susţinut un discurs destul de lung pe tema alegerilor europarlamentare, fără a reuşi să capteze atenţia prea multor tineri liberali. „Prezenţa slabă la alegerile europarlamentare nu dezavantajează neapărat PNL, pentru că la acest gen de scrutin vin de obicei oamenii informaţi, din mediul urban. Noi ne adresăm unei zone în care electoratul este mai informat. Tragedia cea mai mare va fi dacă nu vom pune în discuţie principalele teme europene. În loc să ne concentrăm pe aceste subiecte, mi-e teamă că vom vorbi tot despre anticipate, corupţie, moţiuni de cenzură şi vot uninominal. Traian Băsescu oricum nu se pricepe la temele europene, el având privirea îndreptată către Marele Licurici”, a spus acesta. În conferinţa de presă care a urmat, Buşoi s-a referit şi la intenţia preşedintelui de a organiza un referendum pentru votul uninominal chiar în ziua în care vor avea loc alegerile europarlamentare. „Explicaţia pentru care preşedintele doreşte acest lucru este dorinţa sa de a creşte scorul electoral al PD. Din păcate, PD nici măcar nu doreşte votul uninominal, parlamentarii acestui partid intenţionând să se ascundă în spatele numelui lui Traian Băsescu, pentru a nu mai cheltui resurse. Cel mai important lucru ar fi ca preşedintele să renunţe la această idee şi este foarte posibil ca legea votului uninominal să fie adoptată până în noiembrie”, a spus Buşoi. Acesta a adăugat că europarlamentarele sunt extrem de importante pentru PNL, care are şansa de a obţine cel mai bun scor din 1990 până acum. „Miza este poziţionarea pe eşicherul politic. De aceste alegeri depinde rezultatul viitoarelor scrutinuri”, a spus Cristian Buşoi. Întrebat cum comentează decizia PLD de a-l pune în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare pe Teodor Stolojan, Buşoi a caracterizat gestul ca fiind unul de disperare. „Ei au înţeles că au foarte puţine şanse să atingă pragul electoral. Acest proiect politic este un eşec, pentru că cine îl susţine pe Traian Băsescu votează PD, nu copia sa mai palidă. Nici măcar nu cred că Stolojan îşi doreşte să ajungă în Parlamentul European; cu siguranţă el va fi întrebat dacă nu cumva candidează de forma. Oricare va fi răspunsul lui, nu va convinge pe nimeni”, a mai spus Cristian Buşoi.

Negocieri proaste

În cadrul prelegerii pe care a susţinut-o sâmbătă, ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş a vorbit despre birocraţia pe care trebuie să o înfrunte proprietarii de terenuri. „Proprietatea pământului înseamnă azi un număr de acte, pentru un număr de urmaşi. Azi, pe un proprietar de pământ pe care nu-l are într-o zonă bună, legalizarea e mult mai scumpă decât valoarea comercială a pământului. În primăvară am încercat să-i conving pe colegii mei că avem şansa unui câştig electoral formidabil dacă îi facem omului cadastrul pentru o sumă simbolică de un leu pe parcelă. Acest proiect de lege îl avem acum gata. Va trebui să avem curajul de a înfrunta celelalte forţe politice şi firmele agreate, care încasează sume enorme pentru această hârţogăraie. Ar fi cel mai mare pas pe care l-am putea face”, a spus Remeş. Ministrul Agriculturii s-a referit şi la modul în care foştii miniştri au negociat cu Uniunea Europeană suprafaţa agricolă şi cota de lapte. „Paguba noastră nu e că am depus târziu un program de dezvoltare, ci că nu am negociat bine şi vom purta după noi tarele, ani de zile. Mă refer la faptul că la cota de lapte am negociat doar 141 mililitri de lapte pe cetăţean şi nu avem cum să o creştem decât cu maxim 15%. De asemenea, am negociat prost şi suprafeţele agricole ale României”, a spus Remeş.

Etichete, nu doctrine

Unul dintre cele mai aşteptate cursuri a fost cel susţinut de preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu. Acesta le-a vorbit tinerilor liberali despre însemnătatea doctrinelor politice în actualul context politic. Practic, Pârvulescu a adresat o întrebare deschisă cursanţilor: mai are cineva nevoie de doctrină? „Nu sunt convins că PNL este cu adevărat liberal înăuntrul lui. Acum, pentru prima oară, PNL are ocazia de a candida singur. Dar despre ce liberalism vorbim în România? Mă aştept ca în următorii ani în PNL să apară mai multe curente de gândire. Deocamdată, constat că singurul criteriu care stă la baza politicii e ura. Iar pe ură nu se poate construi nimic. În ceea ce priveşte polul de dreapta, acesta este mai mult o oportunitate politică decât o ideologie. Nu ştiu care e ideologia Acţiunii Populare, nu ştiu cât de creştin-democrat mai e PNŢCD, nu ştiu cât de ţărănist e domnul Miluţ… E mai degrabă un proiect de campanie. Nu sunt convins că va aduce PNL un sprijin electoral. Eu cred că s-a recurs la această alianţă pentru că trebuia găsit un răspuns la PD-PLD, deşi nici acolo nu există ideologie. În România nu există ideologii, ci etichete doctrinare puse pe partide pentru a avea impresia occidentalii că au corespondenţi aici”, a spus Pârvulescu.

Voicu: Un liberal face cât doi

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, a vorbit şi el despre alegerile europarlamentare. „Prezenţa la vot va fi cam jumătate din cea la alegerile normale. Din această cauză, orice alegător liberal care se prezintă la vot face cât doi. Campania electorală va fi dominată de efortul pentru mobilizarea cetăţenilor la vot şi de teme interne, nu europene. Organizarea referendumului pentru votul uninominal chiar în ziua alegerilor este un plan al lui Băsescu încă din 2005, pentru ca acesta să se poată implica politic în campanie. Cu siguranţă referendumul va fi invalidat pentru că nu se vor prezenta 50% plus unu dintre cetăţeni, în condiţiile în care pentru europarlamentare nu se cere această prezenţă. Dezbaterea parlamentară care va urma va fi uşurată de această situaţie, pentru ca votul uninominal să nu mai treacă”, a spus Voicu.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button