Alte sporturi

Actuala generaţie de voleibaliste de la CNMB urcă treptele afirmării

Voleiul feminin vâlcean se pregăteşte să intre iarăşi în elită, iar acest lucru a îndreptat din nou atenţia oamenilor asupra acestui sport. Rezultatele obţinute în ultimul sezon îi îndreptăţesc pe antrenorii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” să spere că în următorul an îşi vor îndeplini obiectivele propuse. Profesorul Marius Margarit, cel care răspunde de bunul mers al lucrurilor împreună cu Nicoleta Margărit, a avut amabilitatea să ne dea câteva detalii despre rezultatele obţinute şi despre planurile de viitor.

* În ultimii doi ani, echipa pe care-o pregătiţi a trecut printr-un schimb obligatoriu de generaţii. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

– Schimbul de generaţii s-a făcut într-adevăr în vara anului 2005. O generaţie de excepţie a lăsat locul alteia, care poate să egaleze performanţele din trecut. Uşor, uşor fetele care vin din urmă încep să se ridice la cerinţele şi exigenţele noastre. Anul trecut echipa a fost în formare şi de aceea nu am avut pretenţii la obţinerea de rezultate.  

* Care ar fi plusurile şi minusurile din acest sezon?         

– Nu pot să numesc drept nemulţumire clasarea pe locul 4 în Campionatul Naţional de cadete. Dimpotrivă, consider ca ne-am îndeplinit obiectivul cu care-am plecat la drum. Nemulţumirea principală este legată de faptul că am fost „ajutaţi” de arbitri să nu ne clasăm pe locul 2. Toate acestea s-au întâmplat chiar la noi acasă, în Sala „Capela”. O altă dezamăgire legată de această competiţie este legată de faptul că la acest campionat a fost permisă participarea echipei din Baia Mare, acolo unde fiinţează lotul naţional de cadete. În mod normal, această echipă ar trebui să joace doar în competiţii internaţionale şi nu văd motivul pentru care au participat la acest turneu final. Nu numai noi am fost contrariaţi şi nemulţumiţi de această participare.

* Cum au evoluat voleibalistele în acest turneu final şi ce speraţi în continuare să realizaţi?

– Evoluţia fetelor a fost una bună, chiar au încântat publicul spectator prezent pe toată durata întrecerii în sală. Noi am învins în grupă pe CSŞ Satu Mare şi pe CSŞ Caransebeş cu un scor identic (3-1), dar am pierdut apoi în faţa celor de la CSŞ II Baia Mare (0-3), o echipă care fiinţează pe scheletul Centrul de Olimpic de Excelenţă. Deci vă daţi seama că practic nici o echipă nu prea a avut şanse în faţa lor. Participarea acestei formaţii putea să fie una de formă, iar rezultatele să nu conteze.

* Ce vă propuneţi pentru viitorul sezon?

– Obiectivul pentru viitorul sezon este acela de a obţine o medalie. Şi în acest an ne-am atins acest obiectiv, pentru că revin si spun că dacă lotul naţional nu participa, am fi încheiat turneul pe podium. De aceea, tuturor celor care mă întreabă le zic că ne-am clasat pe locul 3. Totuşi, nu ne culcăm pe-o ureche, mai avem mult de muncă, fetele sunt încă în perioada de formare.

Vor o medalie la turneul de la Aquiterme

* În această vară veţi merge din nou la turneul internaţional de la Aquiterme (Italia). Ne puteţi oferi mai multe amănunte despre această participare?

– Turneul are loc în perioada 22-24 iunie, iar actuala generaţie se află deja la a doua participare. În opinia multor specialişti, turneul de la Aquiterme este comparabil cu un campionat european al echipelor de club. Toate formaţiile prezente iau în serios această competiţie, de aceea partidele pe care le vom juca vor avea un grad ridicat de tehnicitate şi vor fi o adevărată provocare din punct de vedere fizic pentru jucătoarele noastre. Pentru echipă acest turneu este un adevărat examen, de aceea sperăm să obţinem un rezultat cât mai bun. Obiectivul nostru este să ne întoarcem acasă cu o medalie. Turneul de la Aquiterme a ajuns deja la cea de a 11-a ediţie, echipa noastră fiind prezentă de fiecare dată în ultimii patru ani. Totul se datorează unei foste jucătoare a Colegiului, Diana Chesoiu, membră în Consiliul de Organizare a turneului, prin intermediul căreia am fost invitaţi an de an. 

 * Anul trecut aţi întâmpinat mai multe probleme, atât la nivelul lotului, cât şi în ceea ce priveşte deplasarea. Credeţi că toate aceste inadvertenţe s-au remediat între timp?

– Anul trecut, din păcate, nu am putut conta pe trei dintre cele mai bune jucătoare. Astfel, Andreea Costache nu a plecat cu noi cu microbuzul pentru că a susţinut examenul de capacitate. De asemenea, au mai absentat Alexandra Păun şi Claudia Sandu, care jucau de regulă în primul „şase”. Părinţii lor au fost plecaţi din ţară şi nu au reuşit să-şi facă la timp documentele pentru a trece graniţa. Aveau sub 18 ani şi-n momentul în care ieşeau din ţară trebuiau să aibă aprobarea părinţilor. Cu un lot extrem de subţiat valoric şi numeric, nu am mai avut aceeaşi comportare de excepţie precum în anii precedenţi. În plus, la deplasare, am trecut prin cea mai mare umilinţă a vieţii mele, stând peste zece ore în vămile din Ungaria şi Austria, pentru simplul fapt că eram români, nu pentru altceva. Nici până astăzi nu am înţeles aceastã atitudinea vameşilor faţă de echipa noastră. Eram o delegaþie de sportivi, se vedea cã nu mergeam nici cu afaceri, nu aveam treaba nici cu contrabanda, ne deplasam doar la un turneu internaþional. Anul acesta nu mai avem probleme de lot, toată echipa va face deplasarea. Iar în ceea ce priveşte drumul efectiv în Italia nu cred că vor mai fi probleme, că doar acum facem parte din Uniunea Europeană.

* Cine va sponsoriza această deplasare?

– Ca şi-n ultimii doi ani, vom fi sprijiniţi de firma URBAN. De aceea, pe această cale, vreau să mulţumesc directorului Teodor Florescu, cel care a rămas alături de noi şi a dovedit că nu este doar un sponsor de moment. Se ştie că firma pe care-o patronează sponsorizează mai multe echipe din ţară, în diverse sporturi, cum ar fi cea de handbal din Braşov, cea de fotbal din Otopeni, cea de baschet CET Govora, dar şi voleiul de la CNMB. Îi mulţumim încă o dată pentru sprijinul pe care ni-l acordă.    
Ionuţ HEREŞEANU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button