Alte sporturi

„Armonia si dezarmonia sunt doua fete ale aceleasi monede”

Preşedintele FRKAGD, inginerul Liviu Bădescu:

„Armonia şi dezarmonia sunt două feţe ale aceleaşi monede”

Însuşirea Artelor Marţiale are unicul scop de a căuta şi înţelege drumul armonizării omului cu sine însuşi şi cu mediul înconjurător. Necesitatea armonizării lucrurilor se impune. Este imposibil să facem acest lucru numai cu propriile noastre idei şi noţiuni dar, cel puţin, putem recunoaşte că, din moment ce un lucru există, el trebuie, într-o anumită măsură, să conţină elementele întregului. Reacţia noastră la ceea ce ne imaginăm a fi rău sau nelalocul lui se cristalizează în conceptul opus numit dizarmonie. Aşa cred, în opinia inginerului Liviu Bădescu, practicanţii goshin-do-ului. Iată cum explică şeful federaţiei române de specialitate acest aspect.
* Domnule inginer Liviu Bădescu, am înţeles cum vedeţi dumneavoastră aceste două stări diametral opuse, armonia şi dizarmonia. Dar ce trebuie făcut ca să previi dizarmonia?
Ca să o prevenim trebuie, paradoxal, să folosim tot armonia care ne va pune în acord cu realitatea spirituală din spatele tuturor aparenţelor. Conceptul de armonie trebuie să se manifeste, în primul rând, în modul de a gândi şi a vedea lucrurile. O linie poate părea că are două capete opuse, dar aduceţi aceleaşi capete în acelaşi loc şi veţi obţine un cerc. Astfel contrariile au dispărut. Dacă extindem cercul vom obţine o sferă. Modul de a privi problema îi schimbă acesteia rezolvarea. Punctul devine linie, linia devine cerc şi acesta din urmă sferă. Acest exemplu este valabil pentru orice situaţie.
* Dar imposibilul cum poate apărea?
Poate vi se pare bizar dar de multe ori noi suntem ce care permitem să aibă loc ,,imposibilul’’. Atunci când crezi că armonia este imposibilă slujeşti, fără să-ţi dai seama, dizarmonia. Aceasta din urmă este recunoscută instantaneu de oricine. Vreau să atrag atenţia asupra unei probleme foarte serioase: dizarmonia există numai în conştiinţă. Dacă sesizezi o stare imperfectă la cineva, atunci acea imperfecţiune apare imediat în mintea ta. Mai mult decât atât, tot ceea ce faci cu mintea afectează în mod direct corpul şi invers. Corpul şi mintea sunt două extreme ale aceleiaşi entităţi.
* Şi atunci cum poţi realiza stabilirea unei armonii perfecte în propria ta fiinţă ?
Stabilirea unei armonii perfecte în propria ta fiinţă se poate realiza numai după ce această stare este înlăturată. Principiul armoniei trebuie să te călăuzească în raport cu semenii tăi şi cu tot ceea ce este în jurul tău, iar pacea minţii este cea care îţi dă liniştea în momentele în care ai nevoie de ea. Nu este uşor, de pildă, să creezi o atmosferă de armonie între practicanţii Artelor Marţiale, pentru că problema este cea a diferenţei dintre caracterele şi comportamentele celor care le promovează. Nu cred că este bine să insistăm asupra deosebirilor ci, dimpotrivă, să identificăm împreună similitudinile. Similitudinile sunt foarte bune pentru a evita conflictele, tensiunea şi eventualele frustrări care nu pot fi anihilate pe alte căi. Aceasta pe de o parte. Pe de altă parte, nimic nu ne împiedică să recunoaştem şi deosebirile fundamentale care există între stilurile de Arte Marţiale practicate. Acest lucru este foarte important pentru că te obligă să respecţi valorile celuilalt. Pentru aceasta e nevoie de o generozitate reciprocă.
* Există o explicaţie pentru asta?
Am stat de vorbă cu mulţi reprezentanţi şi practicanţi de diferite stiluri şi le-am cerut să nu încerce să-şi impună, unii altora, propriile lor valori. Întotdeauna, orice fapt sau eveniment are două feţe şi nu e bine să prezinţi numai una din aceste feţe ci, dacă eşti onest, pe amândouă. Cu aceste dualisme şi dificultăţi, în acelaşi timp, ar trebuie să lupte toţi iubitorii Artelor Marţiale, dar în special cei care sunt adevăraţii promotori ai goshin-do-ului. Sper ca situaţia să se schimbe astfel încât fiecare dintre noi să ne respectăm reciproc valorile şi credinţele noastre.
* De ce?

Pentru simplul fapt că viaţa este o luptă neîncetată. Trecând prin ea încercăm să stabilim un anumit cod de comportament faţă de semenii noştri şi să respectăm aceste reguli de conduită care fac parte din existenţă. Ca practicant de goshin-do eşti asemănător cu un copac care, pe măsură ce-şi dezvoltă coroana deasupra solului, este obligat să-şi dezvolte şi rădăcinile. Mergând pe această idee, prin comparaţie, deasupra se află tehnica, ceea ce se vede, sub pământ se află filozofia, adică ceea ce nu se poate vedea decât dacă vrei. Tehnicile goshin-do-ului trebuie tratate ca un lucru extrem de important, dar nefiind singurul. Ele reclamă o anumită maturitate şi experienţă celui care le foloseşte. Fiecare detaliu trebuie studiat atent. Nimic nu trebuie neglijat sau desconsiderat. Armonia ne face să înţelegem  că în viaţă toate lucrurile sunt importante, că nimic nu este neînsemnat. Acest principiu presupune o înţelegere a faptului că în viaţă totul este important şi, în acelaşi timp, totul este în schimbare. Atunci când acorzi atenţie armoniei înseamnă că tu însuţi realizezi cine eşti, ce se întâmplă cu tine, ce eşti în raport cu cei din jurul tău, spre ce te îndrepţi. O dată ce eşti în armonie totul explodează în tine transformându-te într-o nouă fiinţă. Atunci când viaţa îţi este pusă în pericol trebuie să faci tot posibilul să te salvezi. Şi când faci tot posibilul atunci poţi spune că te afli în armonie cu adversarul tău. Nu este vorba de o contradicţie între tine şi el. E vorba doar de o punere în acord cu el. Conflictul ia naştere din opoziţia între tine şi adversar, iar armonia va dizolva această contradicţie. Trebuie ca cel puţin o dată în viaţă să simţi, să înţelegi asta. Cu un mic efort sunt sigur că vei descoperi aceste lucruri. Fă deci acest mic efort! Cunoaşterea faptelor, atitudinea instinctivă de căutare a adevărului, eliminarea ignoranţei te vor ajuta să stăpâneşti problemele majore care îţi apar în cale şi provoacă stres şi care reprezintă un inamic de temut al omului.

Ionel GEREA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button