OLTCHIM, adevarata campioana
Oltchim Rm. Vâlcea – Rulmentul Braşov 37-26
Presa centrală s-a întrebat, după meciul de handbal Oltchim Rm. Vâlcea – Rulmentul Braşov, încheiat cu categoricul 37-26, cine e campioana României? Întrebare retorică şi răspuns dictat pe teren de fetele antrenate de Gheorghe Tadici. Statisticile vor consemna că până la finalul actualei ediţii de campionat gruparea Rulmentul Braşov deţine laurii cuveniţi celei mai bune echipe din ţară, însă coroana ar putea fi dată jos mai repede decât se aşteptau mulţi. Setea de performanţă şi dorinţa de a readuce trofee importante la Rm. Vâlcea ne-ar putea fi satisfăcute anul acesta. Începutul s-a făcut de o manieră specifică echipelor profesioniste, la capătul unui joc ce a demonstrat cine-i campioana.
Cel mai tare meci al momentului în handbalului feminin românesc s-a jucat joi, 28 septembrie, în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea. Adversare au fost, pe de o parte, campioana en-titre a ţării, Rulmentul Braşov, de cealaltă parte aflându-se Oltchim Rm. Vâlcea, formaţie întărită puternic în această vară, care şi-a propus realizarea eventului pe plan intern şi un parcurs cât mai lung în Cupa Cupelor. Derby-ul a avut de toate încă din prima repriză: răsturnări de scor, o încrâncenare la care toate jucătoarele s-au angajat în egală măsură, dar mai ales un echilibru oarecum sâcâitor pentru spectatorii vâlceni, dornici mai degrabă de-un recital al Oltchim-ului decât de un meci cu atâtea emoţii. Abia după pauză, Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor au răsplătit răbdarea publicului şi s-au detaşat net pe tabela de marcaj.
Rulmentul Braşov a venit la Vâlcea precum o campioană care se respectă şi a jucat perfect în prima repriză, reuşind să ţină trena Oltchim-ului. Ba mai mult, în câteva rânduri s-a aflat şi-n avantaj pe tabela de marcaj, poate şi pentru că în tabăra vâlceană şi-a făcut loc o uşoară tensiune, un trac de care elevele lui Tadici şi Seviştean s-au debarasat greu, abia în repriza secundă.
Echilibrul a ţinut până la pauză
Meciul a fost extrem de aprig disputat încă din primele sale momente. S-a mers cap la cap, aşa că până în minutul 20 nici una dintre echipe nu a reuşit să se desprindă la o diferenţă mai mare de un gol. A făcut-o prima oară Oltchim-ul (9-7), pentru ca-n minutul 25 avantajul vâlcencelor să crească chiar la trei goluri (13-10). Mariana Târcă le-a muştruluit imediat pe elevele sale, acestea şi-au revenit şi-au încheiat prima repriză cu un dezavantaj minim (14-15). În ambele tabere, mişcările de trupe s-au făcut precum într-un joc de şah. După un debut în trombă, cu patru goluri din primele şase marcate de Oltchim, interul Narcisa Lecuşanu şi-a făcut loc pe banca de rezerve, iar în locul său Tadici a aruncat în luptă o jucătoare tânără, dar de certă valoare: Adina Meiroşu. A fost mutarea câştigătoare a meciului, pentru că Meiroşu a arătat că rămâne o reală speranţă a handbalului feminin românesc şi le-a scos din pepeni pe jucătoarele Rulmentului prin câteva execuţii de kinogramă.
Un gol în plus în prima repriză, zece în a doua!
Dacă în primele 30 de minute, braşovencele au rezistat tăvălugului vâlcean, după pauză altfel s-a scris istoria meciului. Valentina Ardean şi Adina Meiroşu au spulberat totul în cale, ajutate deopotrivă de intervenţiile salutare între buturi ale Luminiţei Dinu şi de aportul în defensivă al Valeriei Beşe şi al Steluţei Luca. Oltchim-ul a dominat aşadar autoritar şi s-a desprins la un moment dat chiar la 13 goluri diferenţă (35-22, 36-23). Atunci, scorul ar fi putut urca şi mai mult, dar Valentina Ardean a ţintit transversala dintr-o lovitură de la 7 metri, iar oaspetele au înscris la atacul imediat următor. Cu victoria deja asigurată, Gheorghe Tadici şi-a îndemnat elevele să facă şi puţin spectacol în ultimele 5 minute de joc, iar la o fază, Adina Meiroşu a punctat spectaculos printr-o aeriană cum se vede doar la marile echipe. Până la urmă s-a terminat 37-26 pentru gruparea vâlceană, care-şi îndeplinise însă obiectivul: victoria la minim şase goluri şi preluarea şefiei clasamentului.
Singurele jucătoare cu adevărat periculoase din tabăra braşoveană s-au numit Elena Avădanii (9 goluri marcate) şi turcoaica Yeliz Yilmaz (6). În rest, celelalte au cam fost o apă şi-un pământ, reuşind câte 2-3 goluri fiecare, iar în poartă doar Mihaela Crăcană a mai izbutit să stăvilească o parte din atacurile vâlcencelor. Speranţa Cristina Neagu, considerată cea mai bună jucătoare a Mondialelor de tineret din Canada, desfăşurate în luna august, a fost aproape inexistentă.
Aşa cum a promis înainte de startulsezonului, Gheorghe Tadici şi-a construit în aşa fel pregătirea din această vară încât maximum de potenţial a fost atins în mod clar chiar la acest meci cu Rulmentul. Cea mai bună handbalistă de pe teren a fost fără îndoială „briliantul” vâlcean Valentina Ardean, care-a izbutit să marcheze nu mai puţin decât 10 goluri. Au mai punctat pentru Oltchim: Adina Meiroşu (7 goluri), Steluţa Luca (5), Narcisa Lecuşanu (4), Roxana Gheorghe (3), Ionela Gâlcă (3), Oana Manea (2), Ramona Maier (2), Valeria Beşe (1).
Luminiţa Dinu: „Oltchim-ul a fost echipa mai bună”
Prezentă la conferinţa de presă alături de cei doi tehnicieni, cel mai bun portar de handbal din lume, Luminiţa Dinu, n-a avut nici o îndoială în privinţa echipei care-a fost mai bună joi seara în derby-ul Oltchim – Rulmentul. „Ne-am făcut jocul şi am reuşit să ne impunem. Nu ne-a interesat arbitrajul sau alte lucruri. De altfel, vreau să vă spun că antrenorul ne-a avertizat de câteva ori înaintea meciului că am putea juca şapte contra nouă, aşa că ne-am luat toate măsurile de precauţie şi nu am lăsat arbitrajul să ne ştirbească evoluţia din teren”.
Constantin Roibu a fost la meci
Aşa cum era de aşteptat, managerul general al SC Oltchim SA, inginerul Constantin Roibu, a ţinut să fie prezent la rândul său la derby-ul cu Rulmentul Braşov. Dorinţa de a le vedea la lucru pe vicecampioanele mondiale şi de a se convinge de forţa de joc de care acestea dispun l-au făcut să-şi dorească să nu rateze întâlnirea. Constantin Roibu a venit în grabă de la Frankfurt special pentru acest meci, a ajuns în Sala „Traian” la jumătatea primei reprize şi a urmărit satisfăcut iureşul Oltchim-ului din partea secundă. La finalul meciului, Tadici şi jucătoarele i-au dedicat victoria.
Răceală şi Branişte au ratat câte un 7 metri
Antrenoarea braşovencelor, Mariana Târcă, s-a bazat în marele derby de la Vâlcea şi pe două dintre jucătoarele de care Oltchim-ul s-a dispensat vara trecută, ne referim la extrema Mihaela Răceală şi la interul Alina Branişte. Cu siguranţă că şi extrema Nicoleta Gâscă s-ar fi aflat pe teren dacă nu ar fi fost accidentată. Aşa cum Gheorghe Tadici a remarcat cu mult timp înaintea meciului de joi, în cazul celor două handbaliste care-au evoluat contra Oltchim-ului s-a contat în principal pe spiritul de revanşă şi de orgoliu. Spirit care a cam lipsit, Branişte fiind doar o frână pentru echipă, iar Răceală având o evoluţie mediocră. Mai mult decât atât, cele două jucătoare din echipa de la poalele Tâmpei s-au numărat printre cele ce-au „reuşit” să rateze şi câte o aruncare de la 7 metri, în momente decisive ale meciului. Pentru Rulmentul, o altă lovitură de pedeapsă a mai fost irosită şi de Elena Avădanii, s-a opus atunci portarul Luminiţa Dinu.
Meiroşu, asul din mâneca lui Tadici
Altădată, Adina Meiroşu era jucătoarea care de regulă îi făcea mai mereu zile negre lui Gheorghe Tadici în timpul meciurilor Oltchim – Silcotub, atunci când tehnicianul se afla la Zalău. Conştient de valoarea interului vâlcean, Tadici a aruncat-o până la urmă în luptă şi pe Meiroşu, într-un moment dificil al partidei, când elevele sale nu reuşeau să se desprindă pe tabela de marcaj. Mutarea a părut oarecum ciudată la început, Narcisa Lecuşanu începuse meciul excelent, dar până la urmă s-a dovedit a fi o mutare câştigătoare, Meiroşu fiind alături de Ardean vârfurile de lance cu care Oltchim-ul a zdrobit Rulmentul. „Lecuşanu a jucat bine la începutul meciului, a şi înscris de patru ori, dar apoi am ales s-o înlocuiesc cu Meiroşu, ce le-ar fi putut surprinde mai mult pe braşovence, fapt care de altfel s-a şi întâmplat”, a mărturisit Tadici la finalul meciului.
Tivadar a resimţit tracul de a juca contra fostei sale echipe
Poate cea mai slabă evoluţie dintre toate handbalistele pe care Tadici a contat în meciul cu Rulmentul a fost cea a Mihaelei Tivadar. Jucătoarea venită în această vară chiar de la Braşov s-a zbătut mult, dar a reuşit prea puţine lucruri bune. Poate şi de aceea, tehnicianul Oltchim-ului a preferat s-o lase minute bune pe banca de rezerve. Nu este exclus ca-n cazul ei, miza de a juca împotriva fostei formaţii, cu care a luat titlul anul trecut, să-şi fi spus cuvântul.
Spectatorii din tribune au dat tonul pentru un succes de răsunet
Vâlva deosebită iscată în jurul acestui meci, reliefată în principal de declaraţiile incendiare date de oficialii celor două echipe înainte de marele derby, a adus în Sala „Traian” un număr record de spectatori pentru un meci din Liga Naţională. Cifra exactă a acestora este greu de specificat, dar în mod cert au fost în jur de 2500 de vâlceni. Practic, o asistenţă mai numeroasă decât acum nu s-a mai înregistrat din 2001, din anul când Oltchim-ul juca finala Cupei Cupelor, cu rusoaicele de la Lada Toljatti. Toţi cei ce-au fost prezenţi la această partidă cu Rulmentul Braşov, nu au avut practic ce regreta, ci dimpotrivă şi-au exprimat la final bucuria nespusă pentru succesul repurtat de elevele lui Gheorghe Tadici. Spectacolul a fost sublim, atât în teren, cât şi-n tribune, acolo unde publicul vâlcean a fost alături de Oltchim. Ce-i drept, la acest capitol, o contribuţie importantă au avut şi cei 200 de suporteri braşoveni, care-au fost reduşi însă la tăcere în repriza secundă, atunci când pe teren nu a mai existat decât o singură echipă (Oltchim) şi nu s-a mai jucat decât într-o singură direcţie (spre poarta Rulmentului).
Tadici şi steagul Oltchim-ului
Momentul de maximă importanţă la finele partidei l-a avut în prim plan pe antrenorul Gheorghe Tadici. Într-o clipă de fericire totală, tehnicianul angajat să aducă Liga Campionilor la Vâlcea a acceptat oferta unor suporteri înfocaţi ai echipei, de a ridica şi flutura în admiraţia întregii săli steagul Oltchim-ului. Tadici s-a deplasat astfel până în dreptul galeriei Brigada Zăvoi, acolo unde-a bătut palma cu toţi suporterii echipei vâlcene, fluturând triumfător steagul roş-albastru cu inserţii albe al grupării pe care-o pregăteşte acum. „Oamenii înţeleg exact performanţa şi nu orgoliile mărunte!”, a justificat Tadici scandările de simpatie la adresa sa venite din partea suporterilor echipei.
Vâlcencele şi-au salutat suporterii
Ultimul fluier al arbitrilor Sârbu şi Suporicov le-a găsit pe jucătoarele vâlcene prăbuşite pe parchetul sălii. Fericirea era de nedescris în tabăra vâlceană, comparabilă poate doar cu cea din urma succeselor dobândite anul trecut la Mondialele din Rusia. Handbalistele şi-au împărtăşit bucuria alături de suporteri, au făcut apoi turul Sălii „Traian”, în ovaţiile tuturor spectatorilor care le-au încurajat pe toată durata partidei, iar apoi petrecerea s-a întins şi în vestiare.
Oltchim a revenit pe primul loc
Succesul la 11 goluri din meciul cu campioana Rulmentul Braşov le-a adus vâlcencelor şi revenirea pe prima poziţie în ierarhia Ligii Naţionale de handbal feminin, ocupată timp de trei runde de „U” Jolidon Cluj-Napoca. Pentru a deveni lidere, fetele de la Oltchim trebuiau să bată echipa Marianei Târcă la 6 goluri diferenţă, obiectiv depăşit iată cu mult de Steluţa Luca şi coechipierele sale. „Este bine că această victorie a coincis cu revenirea noastră pe primul loc în clasament, acolo unde sperăm să rămânem până la final”, a concluzionat la sfârşitul meciului de joi antrenorul Oltchim-ului, Gheorghe Tadici.
Temperament balcanic în tabăra braşoveană
Că românii sunt obişnuiţi ca atunci când pierd să dea imediat vina pe arbitri asta nu mai e deloc o noutate. Din păcate, astfel s-a întâmplat şi după derby-ul Oltchim – Rulmentul, pe care vâlcencele l-au câştigat fără drept de apel. „Am jucat şapte contra nouă! Prestaţia celor doi arbitri ne-a dezavantajat, am primit numeroase eliminări în partea secundă a meciului şi astfel s-a ajuns ca Oltchim-ul să se detaşeze. Din păcate, astăzi s-a îndeplinit ceea ce oficialii clubului vâlcean au spus mai demult, că vor uza de tot ce se poate pentru a câştiga acest meci”, a acuzat antrenoarea Mariana Târcă la conferinţa de presă ce a urmat meciului cu Oltchim, dar aprecierile sale n-au fost deloc justificate şi nu este doar părerea noastră. Arbitrii Sârbu şi Suporicov n-au dezavantajat gruparea braşoveană, ci dimpotrivă, în prima repriză au limitat oarecum proporţiile scorului.
Tadici: „Am fost superiori la toate capitolele!”
Replica fermă a lui Gheorghe Tadici la cuvintele rostite de Mariana Târcă nu a întârziat să apară: „Eu cred că valoarea dintre cele două echipe s-a văzut clar în teren. Nu ştiu de ce trebuie să fie acuzat arbitrajul atunci când pierzi la 11 goluri diferenţă. Victoria Oltchim-ului putea fi şi mai mare. Trebuia să le batem undeva la 15 goluri diferenţă, aceasta e valoarea reală dintre cele două echipe. Am început prost însă, iar pe final, când am ajuns la 13 goluri, ne-am relaxat, iar eu le-am cerut fetelor să joace şi pentru public. Am fost superiori la toate capitolele. Am înscris 15 goluri de la linia de 9 metri, în timp ce Rulmentul a făcut-o doar de trei ori din aceeaşi zonă şi asta spune multe despre deznodământul partidei”.
Atacat chiar în ziua meciului de oficialii echipei braşovene, Gheorghe Tadici nu a băgat în seamă cuvintele răutăcioase venite de la poalele Tâmpei şi s-a revanşat faţă de aceştia prin rezultatul net cu care Oltchim-ul s-a impus în faţa Rulmentului. Mai mult decât atât, după ce s-a contrat cu Mariana Târcă, antrenorul Oltchim-ului a mai spus: „Vom câştiga fără probleme şi la Braşov. Cu un arbitraj corect ne vom impune şi acolo, poate mai clar decât am făcut-o la Vâlcea! Şi acum am fi putut învinge mult mai lejer dacă nu am fi fost opriţi fără motiv în unele faze de atac de cei doi arbitri”.
Dream Team Oltchim
* cum au evoluat jucătoarele vâlcene în derby-ul cu Rulmentul
Luminiţa Dinu
A dat siguranţă defensivei prin câteva intervenţii importante, care le-au demoralizat pe braşovence. Spre deliciul publicului, o dată a încercat să înscrie şi un splendid gol din poartă în poartă, dar mingea a trecut peste transversală. Rămâne în continuare portarul cel mai bun din lume.
Tereza Tamaş
A fost folosită de Tadici doar în două rânduri, atunci când oaspetele au beneficiat de două aruncări de la 7 metri. Pe una dintre ele a reuşit s-o pareze, atunci când a executat Alina Branişte, însă a fost învinsă apoi la o aruncare similară trimisă de Elena Avădanii.
Valentina Ardean
Piesa de rezistenţă a angrenajului pus la punct de Tadici şi Seviştean. A făcut harcea-parcea defensiva braşoveană, iar de câteva ori în repriza secundă le-a „furat” mingea adversarelor şi-a declanşat contraatacuri tăioase soldate cu goluri care mai care mai spectaculoase.
Ramona Maier
Mai puţin angrenată la finalizare, Ramona Maier a avut de această dată un rol ceva mai defensiv, acela de a bloca pătrunderile pe extremă ale jucătoarelor de la Rulmentul. S-a achitat bine de sarcini şi a dovedit că este în continuare o jucătoare de bază atât la Oltchim, cât şi la naţională.
Steluţa Luca
Le-a dat aripi colegelor sale prin câteva goluri măiestre, cu aruncări năprasnice la poartă, aportul său, atât în defensivă, cât şi-n ofensivă, fiind esenţial pentru deznodământul final al partidei. Şi-a luat o binemeritată revanşă, după ce a anul trecut a suferit enorm pentru Oltchim în meciurile cu Rulmentul.
Adina Meiroşu
Tânărul inter al Oltchim-ului şi-a câştigat de mult timp simpatia suporterilor vâlceni, iar de la meciul cu gruparea de la poalele Tâmpei a devenit fără îndoială şi una dintre jucătoarele pe care Tadici va pune bază şi la echipa naţională. Reuşitele sale de efect au atârnat decisiv în deznodământul partidei de joi.
Roxana Cherăscu
Aleasă de Tadici să o înlocuiască pe Roxana Gatzel, cealaltă jucătoare cu prenume identic de la Oltchim, Roxana Cherăscu, a făcut un meci bun în faţa Rulmentului. Au fost salutate la scenă deschisă de către suporteri pătrunderile perpendiculare spre poarta adversă şi cele trei goluri marcate.
Valeria Beşe
Tadici a ştiut perfect de ce o aduce de la Zalău la Vâlcea. O cunoştea cât se poate de bine, fusese ani la rând stâlpul de bază al apărării la Silcotub şi de aceea tehnicianul Oltchim-ului are încredere totală în ea. De joi, Valeria Beşe a intrat definitiv şi-n inimile suporterilor vâlceni.
Narcisa Lecuşanu
Atâta timp cât s-a aflat pe teren a jucat foarte bine şi a dovedit că rămâne o achiziţie importantă a Oltchim-ului. A participat la fazele de atac, a izbutit să înscrie şi patru goluri, dar după aproximativ un sfert de oră de joc a lăsat locul în teren Adinei Meiroşu.
Ionela Gâlcă
Deşi de regulă înscria de multe ori în porţile echipelor adverse, cu Rulmentul a găsit mai greu drumul spre gol, iar combinaţiile sale cu interii au fost dejucate. A fost blocată uneori cu succes de defensiva braşoveană, dar alteori a şi fost faultată fără ca cei doi arbitri basarabeni să sancţioneze infracţiunile.
Oana Manea
Atunci când Ionela Gâlcă a dat semne de oboseală, de epuizare fizică, Oana Manea a fost cea care-a intrat să se lupte cu puternica şi agresiva defensivă aşezată de Mariana Târcă pe semicerc. În două rânduri, s-a descotorosit cu succes de braşovence şi-a punctat spectaculos.
Mihaela Tivadar
Fosta elevă a Marianei Târcă la Rulmentul n-a izbutit să-şi treacă numele pe lista marcatoarelor. Totuşi, nu ne îndoim că Tivadar se va revanşa în alte meciuri, atunci când îşi va arăta din plin clasa. Joi însă, vâlcenii s-au bucurat doar de faptul că e bine că a ajuns la Oltchim pentru că astfel i-a slăbit pe adversari.
HC Zalău – Oltchim Rm. Vâlcea 20-31
Tadici şi-a învins fosta echipă
Gheorghe Tadici s-a întors în oraşul unde s-a consacrat ca antrenor aureolat de succesul categoric dobândit la mijlocul săptămânii trecute împotriva Rulmentului Braşov. Şi a făcut-o într-un mod cât se poate de profesionist. Oltchim, echipă pe care-o pregăteşte acum s-a impus fără probleme (30-21). Vâlcencele au dominat de la un capăt la celălalt acest meci, la pauză având deja un avantaj consistent (14-8). Ionela Gâlcă a redevenit aceeaşi marcatoare redutabilă şi-a punctat de zece ori pentru Oltchim. Au mai înscris pentru gruparea vâlceană: Valentina Ardean (4 goluri), Steluţa Luca (4), Ramona Maier (4), Narcisa Lecuşanu (3), Roxana Cherăscu (2), Adina Meiroşu (2), Oana Manea (1) şi Adriana Nechita (1).
Oltchim, singura grupare cu punctaj maxim
După desfăşurarea a cinci runde din turul Ligii Naţionale de handbal feminin, Oltchim Rm. Vâlcea a rămas singura formaţie care are punctaj maxim. Succesul repurtat de elevele lui Gheorghe Tadici asupra campioanei Rulmentul Braşov, coroborat cu eşecul celor de la „U” Jolidon Cluj-Napoca în deplasarea de la Tomis Constanţa (26-31) le-a ajutat pe vâlcence să se detaşeze în fruntea ierarhiei. În urmărirea Oltchim-ului se află acum patru formaţii cu acelaşi număr de puncte (8) şi anume „U” Cluj-Napoca, Rulmentul Braşov, Tomis Constanţa şi HCM Roman.
Oltchim Rm. Vâlcea – Oţelul Galaţi
Bădulescu revine la Vâlcea
Cu cinci victorii din tot atâtea meciuri jucate în primele etape ale Ligii Naţionale de handbal feminin, Oltchim Rm. Vâlcea întâlneşte joi, 5 octombrie, de la ora 18.00, în Sala „Traian” gruparea Oţelul Galaţi. Oaspetele, care sunt antrenate de Cornel Bădulescu, nu traversează deloc o perioadă prea fastă, n-au câştigat nici măcar un punct în primele cinci runde ale turului, şi se zbat din greu pentru a evita retrogradarea. La Vâlcea este clar că vor veni doar în excursie, pentru că de aici le va fi teoretic şi practic imposibil să smulgă vreun punct. Poate tocmai de aceea, mai în glumă, mai în serios, Bădulescu a spus că întâlnirea de la Vâlcea nu-l prea interesează, pentru că ştie că nu are nici o şansă în faţa dream-team-ului condus de Gheorghe Tadici, aşa că mai bine ar trimite să joace câteva junioare. Totuşi, nu ne îndoim că fostul antrenor al Oltchim-ului va uza de cea mai bună formulă de echipă posibilă, pentru a oferi o replică dârză vâlcencelor. La Oţelul şi-ar putea găsi locul şi fosta vâlceancă Andreea Tâlvâc, jucătoare împrumutată până în vara anului 2007 la echipa de la malul Dunării.
Nicolae Ciucescu