Liga II

Rusinea din Zavoi

CSM Rm. Vâlcea – Rapid II Bucureşti 2-3 (0-1)

Ruşinea din Zăvoi

Sâmbătă, pe stadionul „Municipal”, în ultima rundă a Diviziei B, cu un Furnică mai liniştit ca niciodată pe banca de rezerve (să-şi fi dat oare seama că nu mai are rost să-şi răcească gura degeaba cu aceşti fotbalişti doar în ghilimele ?) – CSM-ul s-a înclinat fără drept de apel până şi în faţa „amatorilor” de sub Podul Grant. Ei bine, nimeni nu a crezut că echipa de „carton” de la CSM îşi va frânge aripile până şi cu Rapid II Bucureşti, grupare pe care vâlcenii au învins-o la pas în Capitală (3-1), în ultima etapă a turului. Dar pe atunci, parcă CSM-ul era o altă echipă, una de basm, nu una de coşmar precum este acum. Au avut mare dreptate craiovenii după meciul cu noi să fie supăraţi foc pentru că nu au învins CSM-ul. Echipa asta nu mai e demult în stare de nimic, e o moară care se învârte în gol.

O repriză penibilă

Ca şi-n precedentele meciuri de pe teren propriu, fotbaliştii pregătiţi de Adrian Furnică şi Cristian Lazăr au început greoi, cu faze fără orizont, iar jocul acesta tern le-a convenit din plin bucureştenilor, care au ieşit curajos în ofensivă de câteva ori. Ba mai mult decât atât, în minutul 38, Zeciu avea să deschidă scorul pentru oaspeţi, cu un şut plasat care l-a învins pe nefericitul Pampea: 0-1. Pentru că Pena s-a acoperit din nou de penibil în unele faze, Adrian Furnică a decis să-l înlocuiască încă dinainte de pauză, cu Câmpeanu, iar în acelaşi minut 40, Murineanu l-a substituit la rândul său pe Cătălin Lazăr, o apariţie surprinzătoare ca titular.

Au redus din dezastru

Cele două schimbări au avut darul de a mări forţa de atac a echipei, după ce căzuse primul gol în poarta lui Pampea. După pauză, s-a şi văzut o oarecare modificare în mecanismul de joc al vâlcenilor, dar cei care-au marcat au fost tot bucureştenii. La capătul unui contraatac purtat ca la carte, în minutul 60, Petrescu a majorat diferenţa Rapidului (2-0). A urmat o răbufnire de orgoliu a CSM-ului, Murineanu având peste trei minute şansa să reducă din handicap, după ce a pătruns solitar spre poarta adversă, însă a  şutat defectuos, mingea scurgându-se spre colţul terenului. În minutul 70, dintr-o situaţie identică, pasă în adâncime primită de la un coechipier, Savu a ajuns singur cu portarul advers, dar a şutat dezamăgitor peste transversală. În replică, a urmat un alt gol al rapidiştilor, pe care acelaşi Petrescu l-a înscris cu sânge rece, după ce l-a driblat şi pe portarul Pampea, la capătul unui alt contraatac strălucitor (0-3). Ulterior, Savu avea să reia cu capul din marginea careului de 16 metri, după o centrare înaltă, dar apărătorul buturilor adverse a respins mingea cu o robinsonadă spectaculoasă, chiar de lângă vinclul porţii. La 0-3, pe feţele jucătorilor vâlceni se putea citi lejer umilinţa. Finalul de partidă a mai şters însă din ruşine şi a adus două goluri splendide ale CSM-ului. Primul a fost marcat de Savu, găsit excelent pe culoar, şut uşor pe lângă portarul ieşit în întâmpinare (1-3). Apoi în prelungirile dictate de arbitrul de centru, Murineanu, un alt „ratangiu” notoriu în acest meci şi-n acest campionat, a făcut 2-3, cu un şut puternic, în diagonală, din interiorul careului.

Au evoluat pentru CSM: Pampea – M. Dumitru (min. 80 Lepădatu), Raicu, Cumpănaşu, Cercel, Bier – Stanca, Savu, Căt. Lazăr (min. 40 Murineanu), Pena (min. 40 Câmpeanu), Nica.

Tribune mai goale ca niciodată

Ce jalnic final după ce la debutul în Divizia B, echipa vâlceană a primit din plin girul publicului spectator. Prezenţa a câteva mii de oameni la fiecare meci din Zăvoi i-a mulţumit până şi pe oficialii clubului, însă odată cu declinul din acest retur, cu fiecare etapă care s-a scurs, numărul suporterilor a scăzut, iar pragul cel mai de jos a fost atins chiar în ultima etapă. Doar vreo 300 de spectatori au mai ţinut să-i urmărească la lucru pe favoriţi, însă au plecat acasă la fel de dezamăgiţi ca şi-n precedentele partide. La finele celor 90 de minute de joc, CSM-ul şi-a adăugat un alt eşec ruşinos, iar „era Furnică la Vâlcea” pare că s-a terminat!

Se reunesc pe 26 iunie

La capătul unui sezon în care-a izbutit să-şi îndeplinească obiectivul – salvarea de la retrogradare – fotbaliştii de la CSM au intrat în vacanţă. Pe 26 iunie, va avea loc reunirea lotului în vederea viitorului sezon al Diviziei B, deocamdată nu se ştie în ce componenţă şi cine va fi la cârma echipei, dar în mod sigur, până atunci, noul tehnician va fi prezentat presei şi publicului. Va urma apoi un cantonament pe care oficialii clubului vâlcean şi-l doresc să fie făcut la Govora, asta şi dacă antrenorul va fi de acord.

Ce a căutat Pena la Vâlcea?

La conferinţa de presă de la finalul partidei din Zăvoi, antrenorul echipei bucureştene, Mihai Stoica, a spus că Pena nu era nicidecum nici măcar la Rapid un jucător prolific: „Din câte îmi aduc aminte, a înscris vreo două goluri, pe finalul returului. Dintre care unul chiar cu CSM, în rest nu s-a aflat printre marcatori”. Prin prisma acestor vorbe, ne mirăm şi noi, oare ce-au văzut oficialii clubului vâlcean la acest Pena? Joc bun în nici un caz, goluri marcate aproape deloc. Şi-atunci? Spun unii că ar fi o mare greşeală ca Pena să rămână la Vâlcea în continuare, cu el nu vom putea face faţă în sezonul viitor al Diviziei B şi câtă dreptate au!

Ne-a salvat turul

Înfrângerea în faţa unei echipe retrogradate în Divizia C este clar că a pus cireaşa pe un tort cam stricat de ceva vreme, care miroase a hoit. Nu se mai îndoieşte nimeni acum că echipa asta de Divizia B e mai slabă până şi decât Rapid. De fapt, odată cu acest meci, cu părere de rău, ne-am convins că locul nostru era mult mai jos în ierarhia seriei, iar celelalte echipe din partea inferioară a clasamentului, uitându-se la parcursul CSM-ului din ultimele runde, chiar se întreabă cum de au ratat ocazia de a-i băga pe vâlceni în „găleată”. „Şi-n jocul cu Rapid, ca şi-n celelalte din finalul sezonului, am văzut la jucători o atmosferă de vacanţă, poate acum mai mult decât de obicei. Iar aceasta s-a manifestat printr-o lipsă de mobilizare şi-o lipsă de voinţă acută. După meciul bun făcut la Craiova, elevii mei au crezut că jocul e câştigat dinainte”, a declarat Furnică la finele întâlnirii pierdute lamentabil în faţa giuleştenilor.
La anul, CSM-ul o va lua de la capăt, tot în Divizia B, alcătuită altfel, mai puternică. Vor fi doar două serii, de 18 echipe, aşa că întrecerea va fi mult mai echilibrată, în speţă şi lupta pentru evitarea retrogradării, obiectiv pe care, ca şi-n acest an, conducerea clubului din Zăvoi mai mult ca sigur îl va fixa. „E trist că în retur n-am luat decât 14 puncte. Dar nu trebuie să separăm turul de retur, ci să le luăm pe ansamblu, pentru că împreună dau un rezultat bun. Am avut un tur foarte bun, am mers excelent, dar în retur, totul ne-a fost potrivnic şi am coborât până pe locul 6, o poziţie onorabilă totuşi. Mă bucur că totuşi echipa a rămas în Divizia B, iar cu opt etape înainte de a se termina campionatul eram ca şi salvaţi de la retrogradare”, a fost de părere Adrian Furnică la finele meciului cu Rapid.

Sezonul viitor va fi mai greu

Nici măcar în ultima etapă, în faţa unui adversar de duzină, Adrian Furnică n-a reuşit să-i scoată pe elevii săi din letargie. S-au adunat astfel opt etape nefaste, pe care tehnicianul CSM-ului nu le va uita niciodată. „Ne-am bătut joc de munca noastră, o muncă de un an de zile în care am avut rezultate foarte bune în tur, mai puţin în retur. Această suită de opt meciuri fără victorie probabil spune multe. După meciul cu Petrolul, am spus că avem prima opţiune la locul 2. Totuşi, ce s-a întâmplat în aceste ultime opt etape ale returului, excepţie făcând meciul de la Craiova, e inexplicabil. Am fost o echipă de nerecunoscut, departe de ce am jucat toamna trecută! E adevărat că faţă de atunci ne-au lipsit câţiva jucători, accidentaţi la începutul acestui retur. Astfel, a căzut pe umerii altora să ţină echipa sus, iar aceştia nu şi-au arătat deloc disponibilitatea de a merge mai departe în acelaşi ritm”, a recunoscut Furnică. „Pentru sezonul viitor, e clar că lotul trebuie primenit, prin prisma faptului că pe aceşti trei jucători accidentaţi cu greu se va mai putea conta în viitor: Balaci, Georgescu şi Ciortan. Balaci a ieşit practic din circuit, va suferi în curând o operaţie la ligamentele încrucişate de la genunchi, nu la cel la care este deja operat de menisc. A fost de acord că nu mai poate să joace fotbal în asemenea condiţii, cu accidentări grave la ambele picioare. La echipă trebuie aduşi nişte jucători de schimb pentru că la anul, cu două serii de Divizia B, eu cred că va fi mult mai greu decât în acest sezon, deşi acum au picat câte şase echipe din fiecare serie. Chiar dacă atunci vor retrograda doar trei, valoarea seriei va fi mult mai ridicată, deoarece au rămas în acest eşalon numai cele mai bune formaţii”, a mai spus antrenorul braşovean.

Cloşca şi puii

CSM-ul a pornit la drum în Divizia B cu speranţe că va face o figură frumoasă şi că va izbuti să se menţină în acest eşalon. Graţie unor rezultate fantastice în tur, echipa vâlceană a cochetat la un moment dat cu barajul de promovare. Într-un final de sezon foarte slab, trupa pregătită de Adrian Furnică şi Cristian Lazăr a terminat pe o poziţie onorabilă. Fără îndoială că dacă echipa e pe locul 6 ş nu mai jos, asta se datorează în special lui Furnică, omul care-a ştiut să păstreze o familie la CSM. Şi-a păstrat mereu calmul şi n-a început să arunce deloc cu vorbe de ocară în elevii săi, nici atunci când aceştia au cam dat pe lângă minge. Şi asta spune multe despre caracterul unui antrenor pe care fotbaliştii l-au lăsat baltă în cel mai josnic stil posibil! „Nu cred că jucătorii joacă împotriva antrenorului, dar dacă aşa se vede din exterior ar fi mare păcat să se confirme. Pentru că eu am avut încredere în ei, am crezut în jocul lor, dar de opt etape echipa nu a mai vrut practic să joace. Nu vreau să acuz pe nimeni, în nici pe jucători! Refuz de asemenea să cred că oficialii din conducerea clubului i-au influenţat pe jucători ca să nu mai joace bine, iar aceştia nu au mai ascultat de mine. E greu să căutăm «ţapi ispăşitori». Poate însă că primul pe această listă sunt chiar eu!”.
Ca-ntotdeauna aşadar, Furnică le-a luat din nou apărarea fotbaliştilor. Poate pentru că-i e ruşine să recunoască pe faţă că a fost trădat, în sensul bun al cuvântului, ori pentru că într-adevăr nu crede cu adevărat că acest lucru se putea întâmpla. Fire de ardelean, antrenorul CSM-ului încearcă mereu să ne convingă precum într-un basm că echipa lui e „cea mai frumoasă, cea mai bună”, dar ce să-i faci dacă oile albe s-au cam murdărit de noroi!

Adrian Furnică: „Nu mă agăţ de funcţie!”

După încă un eşec pe teren propriu, conducerea CSM-ului a preferat în continuare să păstreze tăcerea. N-a urmat nimic incendiar la finalul partidei cu Rapid, nici o dezvăluire importantă din partea lui Furnică, nici oficialii nu au anunţat cine îi va succede braşoveanului pe banca tehnică, dacă se va hotărî până la urmă înlocuirea sa. Aflat la Vâlcea din octombrie 2004, Adrian Furnică este pregătit pentru orice variantă: „Nu e nici un fel de supărare dacă oficialii clubului nu mai sunt dispuşi să colaboreze cu mine. Dacă vor să întrerupă colaborarea cu mine e hotărârea lor, dar deocamdată nu mi-a spus nimeni nimic despre aşa ceva. Dacă se va întâmpla totuşi acest lucru, n-am nici un fel de problemă, nu mă agăţ de această funcţie. E problema conducerii pe cine va alege! Eu mi-am dat demisia după meciul cu Giurgiu, dar am convenit împreună cu conducerea clubului să continuăm ce am început, să-mi închei contractul pe care-l mai aveam aici la Vâlcea. Ştiam însă că va fi greu de remontat, ca la orice echipă care intră într-o situaţie ca a noastră. Dacă în meciurile din deplasare au mai avut curaj şi au mai jucat câte ceva, fără presiune, cum s-a petrecut la Sibiu şi la Craiova, acasă a intrat o teamă enormă în jucători. Parcă nu mai ştiau să paseze, să facă o preluare, e-o ciudăţenie căreia nu i-am putut da de cap!”.

Cristi Lazăr, sătul de gafele jucătorilor

Spre deosebire de Furnică, secundul Cristian Lazăr a fost mai tranşant, a atacat jucătorii şi campania de achiziţii din iarnă: „Atmosfera în sânul lotului s-a deteriorat după rezultatele pe care le-am avut acasă. În special după înfrângerea cu FC Caracal, parcă s-a întâmplat ceva rău. Unii jucători probabil au crezut că campionatul s-a încheiat şi nu mai trebuie să-şi facă datoria până la capăt! Dacă în iarnă nu am fi pierdut nişte jucători, un vârf de atac important, pe Costea, care era unul dintre oamenii de bază ai echipei, mai ales la jocurile de acasă, când dădea o altă notă jocului, iar alţi trei s-ar fi accidentat grav, poate că nu se ajungea aici! Din păcate, eu zic că în locul celor plecaţi în iarnă, conducerea a adus jucători de valoare îndoielnică. Stau şi eu şi mă gândesc, ce caută unii dintre ei pe la Divizia B! Noi i-am luat de la nu ştiu ce echipe, pe unde nu vorbea nimeni de ei, nici nu ştiu cum au putut fi aduşi la CSM! Probabil au fost daţi afară de la echipele de unde au venit, pentru că dacă erau buni îi păstrau. Şi vă daţi seama ce s-a întâmplat cu noi, după cele trei accidentări când am fost nevoiţi să apelăm la jucători de rezervă, care nu se ridicau la valoarea lotului. Datorită accidentărilor şi-a lipsei de caracter a altora, care-au jucat titulari în această echipă, am ajuns unde am ajuns. Zic şi eu că e păcat că s-a dat cu piciorul la ce a fost bun în tur şi-n primele cinci etape din retur. Am beneficiat de nişte condiţii deosebite, facilitate bineînţeles de domnii Gutău şi Dicu, care s-au ocupat personal de echipă şi-mi pare rău că am călcat strâmb tocmai la finalul unui campionat în care, în proporţie de 75 la sută din desfăşurarea lui, s-au făcut lucruri extraordinare la CSM!”. Cristian Lazăr speră că aceste duşuri rece îi vor trezi pe oficialii echipei, iar aceştia vor vedea cu adevărat unde e „buba”. „E foarte bine pentru viitorul echipei că s-a întâmplat acum toată nenorocirea şi nu la anul, pentru că oficialii clubului trebuie să se gândească bine ce jucători vor aduce în vară. Ar fi păcat ca la ce s-a făcut bine la baza aceasta sportivă, Vâlcea să nu mai aibă o echipă competitivă la Divizia B pentru anul următor! E bine să ia aminte şi conducerea echipei pe cine se poate baza în sezonul viitor, pentru că păstrând în lot jucători modeşti, nu se va putea face treabă în al doilea eşalon, mai ales acum că vor rămân două serii”, a concluzionat Lazăr.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button