Liga IV

„Dacă Liga a IV-a va fi ca anul trecut, atunci e o catastrofă”

• experimentatul tehnician de la Lotru Brezoi prezintă „bubele” eşalonului de elită al fotbalului judeţean

Implicat de peste trei decenii în pregătirea fotbaliştilor (mai exact din 1976, fiind la începutul anilor ’80 cel mai tânăr antrenor din ţară cu categoria A), experimentatul tehnician al echipei Lotru Brezoi, Vasile Grossu, face o radiografie a campionatului judeţean, care, în concepţia lui trece printr-o criză severă la nivel de performanţă. În opinia sa, elementul negativ în apariţia performanţei îl reprezintă bugetele „subţiri” de care dispun majoritatea echipelor. În acest sens, sărăcia, terenurile deplorabile, stilul dezorganizat de joc şi arbitrajele defectuoase sunt „bubele” cu care se confruntă cei care vor să facă pasul spre un nivel superior.

Un miliard – pentru performanţă

Astfel, Vasile Grossu consideră că „seceta” financiară va avea repercusiuni neplăcute în sezonul viitor, mai ales că banul reprezintă motorul care pune în funcţiune fotbalul plăcut, organizat şi spectaculos. „Dacă vrei s-o lălăi prin Liga a IV-a, să citească lumea prin ziare despre tine că joci în «Elită», atunci îţi ajunge un buget de 400 de milioane – cum au anunţat majoritatea echipelor înscrise în competiţie. Dar acest nivel nu trebuie comparat deloc cu ultimul eşalon competiţional. Trebuie să facem o diferenţiere între cele două ligi. În timp ce ultima dintre ele – a V-a –  poate fi considerată drept una de agrement, în care se joacă la modul diletant, neprofesionist, de a-ţi mai pune sângele în mişcare, eşalonul de elită al judeţului e cu totul o altă treabă. Liga a IV-a reprezintă baza fotbalului de performanţă, selecţia în vederea aderării la un nivel naţional, unde nu mai asistă la meciuri doar vărul, nepotul şi purcelul. Atunci părăseşti graniţele judeţului şi arăţi şi altora ce ai învăţat de când te-ai apucat de fotbal. Astfel, pentru a pune la punct o echipă cu care să te mândreşti în Liga a III-a, ai nevoie în jur de un miliard de lei vechi. Chiar dacă pentru mulţi e o sumă destul de mare, în fond aceasta este realitatea financiară. În primul rând, dacă ai un buget consistent, poţi impune şi o disciplină adecvată şi să dai la o parte debandada. În Liga a IV-a, jucătorii cu experienţă trebuie plătiţi, iar cei mici recompensaţi modic pentru eforturile depuse. Nu munceşte nimeni gratis pentru ca tu – patron de echipă – să ajungi campion”, ne-a spus Vasile Grossu.

Jucătorii gen Savu au un rol deosebit

Fostul tehnician al Chimiei Rm. Vâlcea ne prezintă şi motivele pentru care foştii divizionari „A” şi „B” se retrag în Liga a IV-a, chiar dacă încă mai pot activa o bună perioadă la nivel înalt. Prezenţa lor în fotbalul vâlcean constituie un reper şi un model de urmat pentru generaţia tânără, care are nevoie de jucători pentru a le da un plus de încredere. „După cum aţi prezentat şi în presă, tot mai mulţi afacerişti potenţi îşi arată interesul de a investi în fotbalul vâlcean. Şi, bagă miliarde, pentru a-şi îndeplini obiectivul. Jucătorii de 30-35 de ani, deşi şi-au încheiat socotelile cu primele eşaloane naţionale, speculează bunăvoinţa oamenilor de afaceri de pe la noi şi vin să joace pe contracte pe care nici la Liga a III-a nu le-ar obţine. În fond, faptul că vâlcenii se întorc pe meleaguri proprii, e un lucru benefic, pentru că, în primul rând, experienţa lor e un câştig formidabil pentru generaţia tânără. Aceştia cunosc tainele fotbalului în detaliu şi pot împărtăşi şi juniorilor din stilul lor de joc. E îmbucurător să ştii că, cineva pe care l-ai văzut la TV în Liga I, vine să joace alături de tine. De exemplu, m-am uitat la Posada. Tică Negrescu, Adi Glăvan, Laurenţiu Fier pot fi un punct de sprijin pentru juniorii dornici să facă performanţă. Nu asta e nenorocirea, ci alta. Aceea că sunt jucători care, până la vârsta de 35 de ani, nu au părăsit graniţele judeţului. De multe ori, ei sunt cei mai indisciplinaţi”, a mai adăugat antrenorul din Brezoi.

„Va fi jale în campionat”

Grossu îşi expune opinia şi vizavi de cesionare a locului pentru a activa în Liga a IV-a. „Nu am ceva împotriva acestui aspect, însă trebuie făcută o analiză puţin mai atentă a acelora care cumpără loc, pentru a nu veni cu un nivel de joc degradant. Până la urmă, nu trebuie confundată Liga a IV-a cu cea de-a V-a. Şi nu trebuie să transformăm «Elita» în cea de-a doua «Onoare». Dacă actualul campionat va fi ca anul trecut, atunci e o catastrofă. Am văzut că sunt multe echipe care au luat loc în baza cesionării. Vom vedea ce se întâmplă, dar riscăm să avem cel mai dezechilibrat campionat din ultimii ani. Liga a IV-a e la mare distanţă de ultimul nivel. Foarte mulţi jucători experimentaţi activează în acest nivel, astfel că nu poţi face faţă cu jucători numai din propria comună. De asemenea, AJF-ul ar trebuie să facă tot mai multe vizite în teren, pentru a analiza neregulile prezente, pentru că sunt stadioane unde îţi rupi gâtul dacă nu eşti atent pe unde calci. Totul porneşte într-o oarecare măsură şi de la cei care conduc fotbalul. Dacă le permiţi prea mult echipelor, acestea îţi iau toată mâna”, ne-a mai spus Vasile Grossu.

„CSM II nu îşi avea rostul”

Grossu aduce în discuţie şi desfiinţarea echipei de Liga a IV-a, CSM II Rm. Vâlcea, pe care o vede ca pe o decizie înţeleaptă şi, concomitent, bine justificată: „CSM II nu avea niciun beneficiu de pe urma faptului că juca în acest campionat jenant. Mai rău chiar, jucătorii îşi încărcau aiurea programul. Majoritatea fotbaliştilor care termină perioada junioratului pot opta spre eşaloanele naţionale. În rest, nu poţi compara campionatul de republicani cu cel judeţean, care mai mult te strică valoric, fiind obligat să joci pe toate maidanele. Mai ales că pe jucătorii tineri nu-i poţi solicita prea mult. În plus, existenţa unei echipe în Liga a IV-a însemna alte cheltuieli pentru administraţia din Râmnic, iar pe seceta asta mai bine acţionezi cumpătat”, ne-a precizat Grossu.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button