Liga IV

Trei sferturi dintre echipele de la „Elită” se scaldă-n sărăcie

• după o privire de ansamblu a situaţiei financiare existente în Liga a IV-a, Sportul Rm. Vâlcea pare a fi de departe cea mai bogată, în timp ce Olteţul Alunu nu are deocamdată niciun leu în cont

Cu nici trei săptămâni înainte de începerea noului sezon la Liga a IV-a, echipele de fotbal şi-au fixat în mare măsură bugetele pe care vor miza în anul competiţional 2009-2010. Cu o singură excepţie – cea a nou-promovatei Olteţul Alunu – sponsorii nu au ţinut cont prea mult de recesiunea economică atât de mult acuzată în toate mediile existente, fiind dispuşi să arunce cu banii întocmai pentru a le demonstra adversarilor că pot face singuri legea într-un campionat guvernat de lipsa de performanţă. La o privire de ansamblu asupra echipelor înscrise în competiţie, cele subordonate primăriilor şi consiliilor locale par a fi mai grav afectate de lipsa banilor.

Din cauza bugetelor tot mai subţiri de care dispun instituţiile publice în cauză (majoritatea aflându-se în imposibilitatea de a achita chiar şi salariile angajaţilor), noul campionat se anunţă a fi unul problematic. Cele trei-patru sute de milioane pe care primăriile le-au afişat ca fiind bugetul pe întreg anul competiţional nu par să acopere nici măcar cheltuielile aferente pe jumătate de campionat. În acest caz, vom asista la un blocaj fotbalistic, dacă problema nu va fi reglementată în timp cât mai scurt.

Jale mare, Jeane!

Dintotdeauna, Primăriilor şi Consiliilor Locale s-au confruntat cu o reală problemă atunci când aducem în discuţie posibilitatea legală de a finanţa echipele de fotbal. Cum criza financiară intră tot mai mult pe sub pragul tuturor, iar robinetele primăriilor nu mai curg la debit maxim, şi sportul-rege din judeţ ar putea traversa momente delicate.

Minerul, tătic în liga lui Pintilie

Cel mai organizat şi profesionist club de fotbal din Liga a IV-a este de departe Minerul Berbeşti. Susţinută financiar de Sindicatul Minier, tradiţionala echipă de fotbal nu a fost pusă niciodată în ipostaza de a nu a avea bani să efectueze deplasările la meciurile oficiale sau să nu plătească baremurile de arbitraj. Chiar dacă „minerii” nu ştiu deocamdată ce sumă vor avea la dispoziţie pentru noul sezon competiţional, aceasta nu e în fond o problemă. Întotdeauna, caşul a fost caş la Berbeşti. De aceea, „ortacii” îşi respectă atât de mult blazonul şi îşi dau viaţa în campionat, pentru ca fiecare adversar în parte să plece cu capul plecat în urma confruntării cu cea mai de temut echipă din sud-vestul judeţului. Până la urmă, respecţi necondiţionat mâna care te hrăneşte! Aşadar, după calculele noastre, bugetul Minerului oscilează în jurul sumei de un miliard – stabilit în funcţie de obiectiv, necesităţi şi… momentele economice prin care trece societatea cu capital de stat.

Locotenent colonelul Stănică, mereu la datorie

În sezonul precedent, AS Mihăeşti a beneficiat de un buget relativ mic, comparativ cu omoloagele sale din campionat. 350 de milioane e o sumă infimă la prima vedere, dar analizată defalcat vom observa că toate cerinţele pentru desfăşurarea activităţii de fotbal în condiţii optime au fost îndeplinite. Astfel, Primăria şi Consiliul Local au contribuit cu 200 de milioane pentru achitarea baremurilor de arbitraj, deplasările în judeţ şi vizele medicale, iar primele de victorie şi salariul către antrenor au fost suportate de edilul Nicolae Stănică. Locotenent colonelul în rezervă şi-a pus pe tavă jucătorilor pensia, întocmai pentru ca atmosfera la echipă să fie ideală. Susţinător fervent al activităţii fotbalistice din comună, primarul a cheltuit – alături de câţiva prieteni apropiaţi – peste 200 de milioane, în momentul de faţă Stănică având de achitat doar trei restanţe faţă de jucătorii săi. Admirabil şi demn de aplauze, în acelaşi timp! Cazul „AS Mihăeşti” e dovada cea mai relevantă că se pot obţine rezultate notabile şi cu un buget restrâns, însă repartizat în mod responsabil. Trebuie menţionat însă faptul că majoritatea jucătorilor sunt împrumutaţi de la FC Oltchim, societatea prezidată de Mihai Diculoiu fiind cea care se achită şi de drepturile lor salariale.

De la 800 la 400 de milioane

Recesiunea economică a ajuns şi pe meleagurile păstorite de primarul Ion Sandu, acesta fiind determinat să strângă puşculiţa pentru noul sezon, în condiţiile în care instituţia pe care o conduce ar putea trece la rându-i prin vremuri de restrişte. Ca urmare, edilul comunei va adopta o politică mult mai eficientă, prin care cu bani puţini să aibă rezultate la fel de bune. „Nu mă sperie criza. Sunt un om care găseşte mereu soluţii. Sunt fericit că avem una dintre cele mai redutabile trupe de fotbal din judeţ. Dacă jucătorii continuă ascensiunea în clasament, atunci vor avea tot ce-şi doresc de la mine. În orice caz, le respect efortul depus, de aceea e datoria mea să mă ocup de procurarea resurselor pecuniare”, ne-a spus încrezător în potenţialul băieţilor săi, edilul Ion Sandu.

Obiectivul decide bugetul la Runcu

În mod obligatoriu, obiectivul propus determină bugetul pe anul în curs. La Conexin Runcu, situaţia este momentan incertă, sponsorul Pantelică Anghelescu confruntându-se cu câteva aspecte neplăcute: lipsa unui teren pe care să-şi dispute meciurile din campionat şi criza acută de jucători profesionişti.
Când vine vorba de sportul-rege, Anghelescu nu cunoaşte cuvântul „NU”, fiind determinat să rămâne la masa celor mai bune echipe din elita judeţeană. „La mine, bugetul e stabilit în funcţie de cât de sus vreau să ajung. Oricum, la finele sezonului, vreau să fim în prima jumătate a clasamentului, astfel că va trebui să pompez ceva bani”, ne-a spus Pantelică Anghelescu.

Neluş Giuran, şeriful din Vâlcea

Dacă anul trecut nu mai puţin de două miliarde s-au scurs ca apa printre degetele lui Neluş Giuran – drept la echipa sa de fotbal (Sportul Rm. Vâlcea) – pentru actualul sezon suma pe care o va investi va fi o idee mai mică. Astfel, 1.4 miliarde se anunţă a fi bugetul pentru atingerea obiectivului la finele sezonului viitor: PROMOVAREA. De asemenea, în contextul în care, la finele turului, jucătorii săi se vor clasa pe prima poziţie, aceştia vor beneficia de o primă specială. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul îndeplinirii obiectivului, atunci când jucătorii vor trebui să-şi ia pantaloni cu buzunare mari şi încăpătoare. De asemenea, omul de afaceri vâlcean va încheia şi un protocol de colaborare cu primăria Ioneşti, care prevede ca arbitrajul, transportul şi cheltuielile de întreţinere a bazei sportive să revină administraţiei locale, în timp ce primele de joc, salariile şi cantonamentele să fie asigurate de patron. „Ca obiectivul să fie îndeplinit, trebuie să le asigur jucătorilor condiţii dintre cele mai bune. Oricum, vor fi trataţi regeşte de mine, dacă îmi vor dovedi că sunt serioşi şi respectă angajamentul asumat. 500 de mii pe teren propriu şi 1 milion în deplasare – acestea sunt primele de victorie”, ne-a spus Neluş Giuran despre jucătorii săi, care încasează cele mai mari salarii din campionatul judeţean.

„Medalia de bronz”, doar cu 500 de milioane ?

Dacă analizăm primele clasate în campionatul precedent, vom observa că toate au dispus de resurse financiare de invidiat. Astfel, campioana Ghecon a promovat la finele unui campionat cu năbădăi, dispunând de aproape 100 de mii de euro (cam cât zece echipe la un loc), Minerul Berbeşti s-a clasat pe 3 având, de asemenea, un capital pe măsură. Nu am adus în discuţie cazul „Dinamo” – ocupanta locului secund – pentru că, de fiecare dată, e greu de luat legătura cu finanţatorul Laurenţiu Mustăţea – care preferă notorietatea doar atunci când ridică el mâna. Singura situaţie în care banii nu au adus laurii este fosta Sportul Rm. Vâlcea (actualmente Oltul Ioneşti 2009). Două miliarde – adică două mii de milioane sau, scris în cifre, ca să dea mai bine – 2.000.000.000 de lei – nu au ajuns pentru a-şi îndeplini obiectivul promovării, astfel că Sportul a trebuit să se împace doar cu poziţia a şasea. Pentru noul sezon, managerul grupării de fotbal Damila Măciuca pune „la bătaie” 500 de milioane, însă vrea să ajungă pe podium. Nu acceptă nicio o altă clasare, ci vrea o „medalie” cât mai strălucitoare. Până la urmă, puternicul om de afaceri şi-ar putea vedea visul împlinit, pentru că majoritatea jucătorilor sunt angajaţi la firma sa, astfel că aceştia nu vor emite pretenţii financiare fanteziste pentru meciurile din campionat.

Zero lei pentru Olteţul Alunu

Nou-promovata Olteţul Alunu este singura echipa din elită care nu a găsit momentan soluţii în vederea activării în viitorul sezon competiţional. Subordonată Primăriei şi Consiliului Local, gruparea trece prin momente financiare tulburi, însă edilul spune că va găsi o cale de ieşire din acest impas. „Nu avem niciun leu în contul echipei. Primăria nu poate asigura în momentul de faţă nici măcar salariile angajaţilor. Însă, nu dezarmez, pentru că o să ne descurcăm, cum am făcut-o şi până acum. Avem transportul asigurat cu un microbuz propriu, astfel că vom reduce o parte din cheltuieli. Nu se pune problema să nu luăm parte la meciurile din campionat”, ne-a spus primarul Vasile Boeangiu.

Alo, e cineva la Dinamo?

În ceea ce priveşte pe Dinamo Rm. Vâlcea, nu există cuvinte de laudă atunci când vorbim de aspectul administrativ. În acte, Laurenţiu Mustăţea e şeful, dar persoana de contact nu există. În aceste condiţii, vicecampioana judeţului – alcătuită din jucători dedicaţi trup şi suflet blazonului alb-roşu – nu este reprezentată transparent, oamenii de presă confruntându-se deseori cu dificultăţi majore când vine vorba de procurarea de informaţii care să prezinte opiniei publice situaţia în care se află echipă. De aceea, Dinamo se numără printre puţinele grupări din „elită” asupra căreia tronează enigma. Nu putem şti de ce buget dispun „câinii”, însă nu ne zbatem prea mult să aflăm. „Câinii” au supravieţuit destul în Liga a IV-a, încât să nu ne facem probleme că ar putea dispărea de pe firmamentul rezervat celor mai bune echipe vâlcene ale momentului. De aceea, în ideea de a prezenta microbiştilor situaţia echipei care s-a bătut la titlu, ne întrebăm, poate retoric: Alo, e cineva la Dianmo?
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button