Liga V

6 din 11 în Cupa României!

• sâmbătă şi duminică au avut loc meciurile din cadrul primei faze a Cupei României • din cele 11 partide programate, numai 6 au fost norocoase (!), restul întâlnirilor nedisputându-se

Primele meciuri oficiale din acest nou sezon pentru echipele de Liga a V-a s-au desfăşurat sâmbătă şi duminică (8 şi 9 august) în cadrul primei faze a Cupei României. Din cele 11 programări, nu s-au disputat decât şase meciuri, aşa cum s-a anticipat de fapt, în alte cinci partide fiind angrenate echipe care s-au retras din campionat. În această situaţie s-au aflat: Viitorul Foleşti – Viitorul Rm. Vâlcea (echipa oaspete s-a retras din campionat, astfel că gruparea din Tomşani s-a calificat în faza următoare a competiţie fără să fi jucat),

 AS Bărbăteşti – Retro Bărbăteşti (aceeaşi situaţie prezentată mai sus, AS Bărbăteşti merge mai departe), Nycoil Guşoeni – Inter Suteşti (ambele echipe şi-au anunţat retragerea temporară din campionat, dar totuşi oaspeţii au fost daţi ca şi calificaţi în faza a doua a Cupei), Steaua Nicolae Bălcescu – Oltul Dăeşti (echipa lui Crânguşi nu se mai înscrie în campionat, aşa că nu a jucat nici în Cupă) şi Experţii 2000 Popeşti – ALX Mateeşti (formaţia lui Costel Şerban s-a calificat în faza următoare fără să fi jucat). În afara celor cinci jocuri nedisputate, dar care au dat totuşi o câte o câştigătoare, s-au luptat pe teren pentru a-şi câştiga dreptul de a evolua în runda următoare a competiţiei alte 12 echipe. În urma rezultatelor înregistrate, cu Progresul Măldăreşti, CSR Măciuca, Inter Lăpuşata, Cerna Fîrtăţeşti, Viitorul Călimăneşti şi Victoria Fumureni ne vom întâlni şi la finele acestei săptămâni, atunci când va avea loc faza a doua a Cupei României.

Interiştii lui Zamfirache au zdrobit „caracatiţa”

Duminică, 9 august, la Lăpuşata s-a consumat un prim duel între cele două rivale locale, Inter şi Piovra. Precum se întâmplă câteodată în campionat, unde supremaţia pare a o deţine formaţia poliţistului Viorel Zamfirache, Inter a reuşit să impresioneze în Cupa României, impunându-se de o manieră categorică în faţa „caracatiţei” din Lăpuşata. Interiştii s-au aşezat la timona partidei încă din start, astfel că la pauză conduceau deja cu 2-0. În partea secundă şi-au majorat avantajul, ajungând până la 4-0. A intervenit apoi un moment de relaxare, de care Piovra a profitat, reducând din handicap. N-a reuşit, însă, să evite o înfrângere categorică, „italienii” din Lăpuşata oprindu-se abia la scorul de 6-1. Conform spuselor poliţistului Zamfirache, în stabilirea acestui rezultat un aport important l-au avut transferurile efectuate în această vară. Majoritatea jucătorilor aduşi la echipă a confirmat, în afara marcatorilor (Trăşculescu, Nicolae Presură, Teodor Presură, Rizoiu şi Ion Mazilu – 2), evidenţiindu-se şi Ceauşescu, „dictatorul” din teren adus de la Olanu.

Fauru a cedat în prelungiri

Formaţia din Livezi şi-ar fi dorit să debuteze în fotbalul organizat cu o victorie. Succesul îi stătea la îndemână, întrucât adversarul din prima fază a Cupei României nu era unul de speriat. Cerna Fîrtăţeşti nu s-a numărat printre echipele care au impresionat în sezonul precedent, aşa că Fauru nu avea de ce să-şi facă griji, cu atât mai mult cu cât a jucat primul meci oficial pe teren propriu, în faţa propriilor spectatori. De fapt, Fauru nici nu a dat dovadă de semne de slăbiciune. A jucat de la egal la egal cu Cerna Fîrtăţeşti, însă a făcut greşeală să se considere deja câştigătoare la 2-0. Păun Staicu a deschis scorul în debutul partidei, iar în minutul 24 Ion Ştefan a majorat avantajul echipei din Livezi la 2-0. Se preconiza o victorie a gazdelor, însă până la pauză calculele hârtiei au fost date peste cap. Fieraru şi Ţuicu au contribuit la restabilirea egalităţii (2-2), însă Fauru a preluat din nou conducerea după golul lui Florin Ştefan. Primul mitan s-a încheiat la scorul de 3-3, Cerna revenind în joc graţie reuşitei lui Florin Fieraru. Acelaşi rezultat a fost consemnat şi la finalul celor 90 de minute de joc, astfel că a fost nevoie de „extra-time”. În prelungiri s-au mai încins spiritele, poate şi pe baza neputinţei. Fauru pierduse deja din forţă încă din minutul 77 al întâlnirii, atunci când Petre Purcărea a fost eliminat pentru un atac violent asupra unui adversar. Apoi, în prima repriză de prelungiri a fost sancţionată şi cu o lovitură de pedeapsă, aşa că visele i-au fost năruite. Cerna Fîrtăţeşti s-a impus până la urmă cu 6-3, astfel asigurându-şi calificarea în faza a doua a Cupei României.

Ceramica şi-a luat „jucăriile” şi-a plecat

Aşa cum se preconiza, un adevărat derby la Lungeşti! Cele două echipe din comună, Victoria şi Ceramica, au încercat să impresioneze la primul meci oficial din acest sezon. În mare parte, au reuşit, cu un plus pentru Ceramica, formaţie care a decis să se retragă de pe teren în prelungirile partidei. Meciul a fost frumos mai bine de 100 de minute. S-a jucat pe contre, cu ocazii şi goluri de ambele părţi. Ceramica a deschis scorul, dar până la pauză a fost restabilită egalitatea. A condus apoi Victoria, însă la finalul celor 90 de minute de joc tabela indica 2-2, echilibrul păstrându-se şi în prelungiri. Victoria a preluat din nou conducerea, însă în debutul celei de-a doua reprize de prelungiri scorul indica un 3-3 ce ducea cu gândul loviturile de departajare. Meciul s-a încheiat, însă, în minutul 110, după ce jucătorii Ceramicii au decis să se retragă de pe teren. Au fost supăraţi pe decizia centralului, dar şi pe jucătorul victoriei, Florin Dinucu. Acesta a pătruns în careul advers, a fost busculat de un adversar şi a primit penalti. Ceramica a considerat că jucătorul Victoriei a simulat şi lovitura de pedeapsă acordată de arbitru n-ar fi fost just acordată, în ciuda explicaţiilor pe care i le-a dat atât Dinucu, cât şi centralul Dobrică. Astfel, îndemnaţi şi de câţiva spectatori, jucătorii Ceramicii au părăsit terenul de joc. Rezultatul partidei de la Lungeşti va fi decis de Comisia de Disciplină, însă în mod sigur, date fiind cele petrecute, Victoria Fumureni merge mai departe în Cupă.

Viitorul Valea Mare, învinsă la debut

Pe terenul de la Diculeşti, duminică, 9 august, s-a consemnat revenirea în fotbalul organizat a lui Costel Briceag, primarul din Valea Mare, care şi-a format acum o nouă echipă, pe care a înscris-o deja în Liga a V-a. Viitorul Valea Mare a jucat primul meci oficial în faţa celei de-a doua formaţii din Măciuca, CSR, cu ocazia etapei inaugurale a unei noi ediţii de Cupa României. Spre dezamăgirea gazdelor, deşi a făcut un joc bun, Viitorul a pierdut întâlnirea. A încheiat prima repriză la egalitate cu formaţia din Măciuca, 0-0, însă în partea secundă a fost penalizată de două ori. Oaspeţii au deschis scorul, iar apoi şi-au majorat avantajul la 2-0 în urma unui penalti acordat de centralul întâlnirii. CSR a şi câştigat partida până la urmă, asta pentru că până la final Viitorul n-a reuşit să înscrie decât o dată, pentru 2-1, deşi îşi propusese măcar să ducă meciul în prelungiri. Astfel, echipa din Valea Mare a fost eliminată din competiţie, chiar dacă, spun oficialii acesteia, ar fi putut câştiga totuşi meciul, la „masa verde”. Gazdele au acuzat faptul că CSR-ul ar fi folosit în acest meci şi jucători care nu-i aparţin, aceştia fiind legitimaţi la Damila Măciuca. Viitorul n-a mai făcut, însă, contestaţie, dar promite să-şi ia revanşa în campionat. Îşi doreşte să facă o figură frumoasă în noul sezon, încrederea fiindu-i dată şi de achiziţiile pe care le-a făcut. Primarul Costel Briceag se bazează pe un lot destul de numeros de jucători pentru acest nivel, din care fac parte: Alin Vlăiculescu, Sorin Ştefănoiu, Gheorghe Magereanu, Marian Ion, Nicolae Ion (toţi veniţi de la Olteţul Zătreni), Florin Badea şi Ionuţ Stoenescu (transferaţi de la echipa de juniori a Ghecon Lăpuşata), Mădălin Tâmplaru, Iulian Săndulescu, Lucian Briceag, Cătălin Corendea, Gheorghe Diaconu (veniţi de la Damila Măciuca), Marius Panait (de la Olteţul Bălceşti), Marin Bujor (de la Ştiinţa Laloşu), Alin Stoenescu şi Adi Nicolăescu (de la Cerna Fîrtăţeşti), Dorin Totu, Dumitru Smaranda şi Andrei Novac („liberi de contract”).

Echipa din Călimăneşti nu-şi cunoaşte viitorul, ci doar prezentul

După împerecherea făcută de AJF, s- ridicat un semn de întrebare şi în privinţa şanselor de disputare pe care le avea partida dintre Lotru Voineasa şi Viitorul Călimăneşti, asta pentru că oaspeţii au afirmat în câteva rânduri că există posibilitatea neînscrierii în campionat. Până la urmă, însă, Viitorul s-a prezentat la primul meci oficial al sezonului, pe care l-a şi câştigat, cu scorul de 3-1. A condus-o pe Lotru, pe terenul din Malaia, cu 1-0, dar s-a văzut egalată în doar câteva secunde. În partea a doua a întâlnirii a forţat, însă, şi a câştigat meciul. Bucuria victoriei a fost totuşi umbrită de incertitudinea existentă în privinţa participării în campionat. Viitorul nu se confruntă cu probleme financiare, ci cu lipsa unei baze sportive proprii. La terenul din Călimăneşti se lucrează, aşa că Viitorul nu va avea unde să joace. Există posibilitatea să evolueze pentru un timp la Sălătrucel sau la Goranu (pe terenul de la Lespezi), însă deocamdată nu există vreo certitudine în acest sens. Dacă nu se vor găsi soluţii până la sfârşitul acestei săptămâni, atunci Viitorul va fi exclusă şi din Cupa României, asta pentru că duminică, 16 august, în cea de-a doua fază a Cupei, ar trebui să joace pe teren propriu, cu Foresta Malaia.

Progresul Măldăreşti a trecut primul test

Plecată din start ca favorită la câştigarea meciului, Progresul Măldăreşti a reuşit să se impună în faţa celor de la AS Pietrari, dar nu fără emoţii. A condus cu 2-0, apoi cu 3-1, rezultatul pauzei, de 3-2 în favoarea sa, păstrând suspansul pentru partea secundă. Imediat de la reluare, AS Pietrari a demonstrat că achiziţiile masive de jucători au efectul scontat. Pietrărenii au restabilit egalitatea la 3-3, însă au cedat spre finalul meciului, Progresul reuşind să mai înscrie de încă două ori. Partida s-a încheiat la scorul de 5-3 pentru formaţia coordonată de pe margine de Cristi Aldea, un rezultat dătător de speranţe pentru Progresul, care vizează trecerea într-un eşalon superior.

S-au stabilit şi meciurile celei de-a doua faze

Săptămâna trecută s-a efectuat împerecherea şi pentru cea de-a doua fază a Cupei României, ce va avea loc duminică, 16 august, începând cu ora 10.30. În urma meciurilor disputate în week-endul trecut s-au putut creiona şase partide, în restul meciurilor urmând a fi angrenate echipele de Liga a V-a care-au fost mai bine clasate în campionatul trecut, plus cele trei retrogradate din Liga a IV-a, Victoria Frânceşti, Inter Rm. Vâlcea şi Olteţul Zătreni. Ca şi în prima fază, vor exista şi în această rundă meciuri nedisputate, la împerechere luând parte şi echipe care nu mai există. În mod normal, ar trebui să se desfăşoare 28 de partide, însă cel puţin şase meciuri sunt în pericol de nedisputare.

Cupa României – faza judeţeană
Rezultatele primului tur:

 Piovra Lăpuşata – Inter Lăpuşata 1-6 (0-2)  
Progresul Măldăreşti – AS Pietrari 5-3 (3-2)
Fauru Livezi – Cerna Fîrtăţeşti 3-6 după prelungiri (3-3, 3-3, 3-5, 3-6)
Lotru Voineasa – Viitorul Călimăneşti 1-3 (1-1)
Viitorul Valea Mare – CSR Măciuca 1-2 (0-0)
Victoria Fumureni – Ceramica Lungeşti 3-3 (echipa oaspete s-a retras de pe teren în minutul 110)
Nycoil Guşoeni – Inter Suteşti 0-3 * nedisputat
Viitorul Foleşti – Viitorul Rm. Vâlcea 3-0 * nedisputat
AS Bărbăteşti – Retro Bărbăteşti 3-0 * nedisputat
Steaua Nicolae Bălcescu – Oltul Dăeşti 0-3 * nedisputat
Experţii 2000 Popeşti – ALX Mateeşti 3-0 * nedisputat

Programul turului secund:

CS Progresul Măldăreşti – AS Progresul Măldăreşti
Viitorul Foleşti – Unirea Tomşani
A.S. Bărbăteşti – Rapid Ursus Stoeneşti
C.S.R. Măciuca – Ştiinta Toreador Laloşu
Inter Suteşti – Avântul Amărăşti
Victoria Fumureni – Dinamo Şuşani
Viitorul Călimăneşti – Foresta Malaia
Oltul Dăeşti – Inter Rm. Vâlcea
Cerna Fîrtăţeşti – Olteţul Bălceşti
Experţi 2000 Popeşti – A.S. Luncavăţul Popeşti
Inter Lăpuşata – A.S. Oteşani
Unirea Tric. Goleşti – Stejarul Vlădeşti
Viitorul Budeşti – Dinamo Rm. Vâlcea
Zorile Scundu – Viitorul Olanu
AS Creţeni – Luceafărul Pesceana
Păstorul Vaideeni – Montana Izv. Rece
Măgura Slătioara – Flacăra 2005 Horezu
Sportul Genuneni – Victoria Frînceşti
Topologul Galicea – Sportul N. Bălcescu
F.C. Govora – Viitorul Buneşti
Minerul Costeşti – Forestierul Romani
Victoria Ştefăneşti – Prima Prundeni
Rapid Voiceşti – Oltul Ioneşti
Flacăra Valea Mare Băbeni – AS Căzăneşti
ALX Port Vale Mateeşti – Juventus Roeşti
Ştiinta Grădiştea – Olteţul Zătreni
Lera Stroeşti – Cerna Copăceni
Saldi Cernişoara – Real Cernişoara

* Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul primelor echipe. În caz de egalitate, se vor desfăşura două reprize de prelungiri şi dacă egalitatea persistă se va trece la executarea loviturilor de departajare. * Costurile de organizare a jocurilor revin echipelor gazda.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button