Editorial

Prăpastia dintre „Elită” şi „Onoare”

În ultimele sezoane, nivelul Ligii a IV-a a crescut considerabil, iar asta se datorează în mare parte infuziilor masive de fotbalişti care au activat chiar şi în Liga I (a se vedea cazurile Ghecon şi Sportul). Acest fenomen tot mai des întâlnit în campionatul vâlcean nu face decât să adâncească prăpastia valorică deja existentă între „Elită” şi „Onoare”. În timp ce „uriaşii financiari” din Liga a IV-a jonglează cu sume de sute de milioane, echipele de la ţară (mă refer aici la cele din ultimul eşalon competiţional – Liga a V-a) se scaldă în sărăcie şi de abia îşi pot achita baremurile de arbitraj. În Liga a IV-a, mulţi jucători sunt mai bine plătiţi decât cei din Liga a III-a, primele de instalare fiind de mii de euro (cam cât cheltuieşte o echipă de la „Onoare”, pe un an întreg).

În pofida acestui aspect, cam toate grupările care aparţin ultimului nivel fotbalistic tind să ajungă la masa bogaţilor şi să se numere printre cele mai bune 18 echipe din Vâlcea. Însă, multă muncă şi zero profit. După eforturi „herculiene”, când au „împins” câte ceva ba pe la arbitri, ba pe la diverse echipe, campioanele din cele patru serii ale Ligii a V-a se trezesc în „Elită”, cu o poftă imensă de joc. Acolo, prima impresie e dură: o „fură” cu minim 5-0 de la o echipă din clasa de jos a campionatului, însă speră să dea lovitura data viitoare. În cel de-al doilea meci …şi mai grav: 7-1, însă îi rămâne bucuria de a fi marcat un gol. Experienţa ultimelor campionate a confirmat acest lucru.
Cu fiecare sezon în parte, diferenţa dintre cele două campionate vâlcene devine din ce în ce mai mare. Liga a V-a a fost privită din totdeauna ca o manieră de divertisment, un fel de bâlci săptămânal la care lumea vine din toată părţile comunei, pentru a asista la un show lipsit în mare parte de artificii tehnice. Acest lucru ar trebui să-l ştie toate echipele atunci când se bat cu „pumnii în piept” şi susţin că vor să facă saltul în Liga a IV-a. La acel nivel, lucrurile devin totuşi serioase, iar riscul de a cădea în penibil este destul de mare.
Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button