Administratie

Veşti încurajatoare pentru 6 primari din Vâlcea, o provocare pentru noul prefect! S-au alocat 230 de milioane de lei pentru proiectele prin AFM

Prin intermediul unui comunicat de presă, Guvernul ne-a transmis astăzi că va continua să finanţeze şi anul acesta proiecte și programe pentru protecția mediului, iar suma care va avea această destinaţie va fi de un aproximativ un miliard de lei, constând în alocări bugetare și credite de angajament.

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu. Potrivit actului normativ, în buget s-au estimat atât venituri totale, cât și cheltuieli în sumă de 562,51 milioane de lei. Pentru angajarea și finanțarea proiectelor și programelor-pilot pentru protecția mediului, precum și a proiectelor și programelor pentru protecția mediului pe anul 2017 a fost estimată o valoare a creditelor de angajament și a creditelor bugetare în cuantum de 531,2 milioane lei pentru fiecare din aceste două categorii. Printre programele care urmează să fie finanțate din Fondul pentru Mediu se numără: • Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național, pentru care, prin proiectul de buget s-au alocat 316,6 de milioane lei; • Programul de stimulare a achiziționării de mașini noi electrice și hibride (Rabla Plus), alocarea fiind de 110 milioane de lei; • Programul „Casa Verde” privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice are o alocare de 109,3 milioane lei; • Pentru împădurirea terenurilor degradate, reconstrucție ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor sunt estimate 80 de milioane de lei; • Gestionarea deșeurilor, program care are alocate 30 de milioane lei; • Programul de protecție a resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, canalizare, stații epurare are prevăzută pentru finanțare o sumă de 230 milioane de lei în acest an. După cum probabil se ştie, din Vâlcea, 6 localităţi au făcut investiţii în reţelele de apă, cu finanţare prin AFM, iar în acest moment au mari probleme cu asigurarea cofinanţării. Este vorba despre Bujoreni, Diculeşti, Fârtăţeşti, Popeşti, Stăneşti şi Stoeneşti. 5 dintre aceste comune au primari PNL, dar să sperăm că actualii guvernanţi nu vor ţine cont de acest aspect şi vor oferi sprijinul necesar localităţilor amintite. Se pare că gestionarea acestei situaţii este prima mare provocare a noului prefect Florian Marin.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button