Diverse

Soluţii practice pentru colectarea apei de ploaie

Apele pluviale sau meteorice provin din precipitatii atmosferice si trebuie degajate cat mai rapid din gospodarii. Totusi, traseul apelor pluviale trebuie sa fie diferit de cel al apelor reziduale. Prin urmare, evacuarea nu trebuie sa se faca prin canalizare, acolo unde este cazul, evident. Motivul este foarte simplu: din cauza presiunii uriase, un volum mare de apa cazut in scurt timp, in timpul unei ploi torentiale, spre exemplu, ar impinge apele uzate inapoi in instalatiile sanitare din case. Ca sa eviti o astfel de situatie, trebuie sa afli mai multe despre colectarea apelor pluviale. Iata cateva solutii dar si ce poti pati daca nu le aplici:

Rigolele

Santurile sapate de-a lungul strazilor sau aleilor pentru colectarea apelor pluviale si dirijarea lor in puncte de descarcare pot fi de doua feluri: inchise sau deschise.

Rigole deschise

Un sistem de rigole deschise este alcatuit din jgheaburi montate in pamant putin sub nivelul aleilor sau teraselor. Dupa cum o arata si numele, nu este nevoie de capac, apa urmand traseul proiectat. Cele mai sigure sunt rigolele din beton, disponibile in diferite dimensiuni, in functie de teren si de media volumului de precipitatii. Rigolele deschise sunt alegerea optima pentru zonele cu volum redus de apa.

Rigole inchise

Daca ai nevoie de un sistem capabil sa preia un volum ridicat de ape pluviale, solutia este instalarea rigolelor inchise. In functie de materialul din care sunt confectionate capacele, rigolele inchise pot fi amenajate pe terasa, in curte, pe alei sau chiar strazi, indiferent de trafic. Pentru traficul greu, capacul poate fi armat. Solutia de amenajare se potriveste foarte bine cu amenajarile rutiere pe baza de asfalt. In functie de solutia propusa de proiectant, vei putea alege tipul de amenajare a canalului care colecteaza apa. Acesta poate fi de dimensiunea capacului sau mai mare, pentru a deversa un volum superior de apa pluviala. Rigolele inchise se regasesc si in amenajarile interioare, pentru cabinele de dus, precum si in jurul piscinelor.

Atenție la infiltrații

Cele mai mari probleme pe care le poate provoca apa din precipitatii o reprezinta infiltratiile. Daca se acumuleaza apa la marginea zidului casei, aceasta isi va face loc spre interior, slabind structura de rezistenta a constructiei si aducand igrasie si bacterii daunatoare pentru sanatatea locatarilor. Pericolul nu este exclus nici un cazul unui sistem de jgheaburi de calitate, daca apa nu este preluata corespunzator la cota 0. Indiferent de materialele folosite pentru amenajarea terasei, apa din precipitatii atmosferice o poate degrada in timp. 

Capteaza apa pluviala

O solutie ingenioasa in acest sens este sa captezi apa din jgheaburile care coboara de pe acoperis si sa o evacuezi nu pe deasupra, ci pe dedesubtul stratului superior al terasei. Altfel, in dreptul fiecarui burlan se vor forma adevarate izvoare in timpul precipitatiilor, iar in urma lor vor ramane balti. Cel mai bine este sa iei in calcul acest aspect inca din faza de constructie, insa ideea este potrivita si pentru un proiect de renovare sau amenajare. 

In cazul teraselor cu pavaj, lasa libere spatiile din dreptul burlanului care coboara de la acoperis pana la nivelul solului. Sapa un sant sub nivelul dalelor si prelungeste sistemul de burlane de la casa pana la capatul terasei, dupa care acopera uniform cu pavele. Apa din ploi si zapezi este preluata pe dedesubt si nu mai exista riscul acumularii de balti pe terasa.

Pentru domeniul public, sarcina gasirii solutiilor pentru deversarea apelor meteorice revine administratiei locale. In ceea ce priveste gospodariile, responsabilitatea este a fiecarui proprietar. In functie de amenajarea spatiului, vei putea alege cele mai bune solutii pentru eliberarea terenului de apa provenita din precipitatii. Criteriul functional trebuie sa fie primordial, insa nu trebuie sa neglijezi nici aspectele ce tin de estetica spatiului.

sursa foto: elis.ro

Articole Similare

Back to top button