Editorial

Şlefuitorii de talente

În primăvara fotbalistică 2011 nu am găsit prilejul ca într-unul dintre editorialele găzduite de Arena Vâlceană să fac referire şi la Liga a II-a din România. De data aceasta, am considerat că editorialul poate fi unul în care să vorbim tangenţial şi despre acest lucru. M-am ferit să fac  referiri la CSM-ul vâlcean din motive de conflict de interese şi nu mi-am dat cu părerea nici la momentul septembrie 2010 când a apărut investitorul privat ce a preluat pachetul majoritar la club, nici în luna februarie când după transferul de senzaţie al lui Brănescu la Juventus Torino, lotul echipei de liga a II-a s-a deplasat în Antalya pentru un stagiu de pregătire centralizată ale cărui efecte benefice nu prea s-au văzut în această primăvară. Nu am avut comentarii scrise nici săptămâna trecută după meciul cu CS Mioveni de pe teren propriu, meci pe care l-am vizionat şi am plecat cu un gust amar de la stadion. Surprinzător, sâmbăta aceasta, la Oradea, CSM Rm.Vâlcea a reuşit un draw nesperat în compania unei pretendente la promovare în Liga I şi lucrul acesta cred că merită comentat. În echipa de start şi-au găsit de data aceasta locul şi cinci tineri vâlceni get-beget: Radu Chiriţă, Roby Parvu, George Roşca, Constantin Vasile şi Bogdan Geantă, jucători care din păcate au fost destul de rar titulari, dar care atunci când s-a apelat  la ei şi-au făcut pe deplin datoria înscriind goluri (Geantă şi Vasile), jucând foarte bine în câmp (Parvu şi Roşca), sau apărând foarte bine în poartă (Chiriţă).  În meciul de sâmbătă cei cinci vâlceni au jucat tot meciul (pregătirea, tinereţea şi antrenorii le-au permis!) şi au făcut-o extraordinar, Radu Chiriţă fiind desemnat omul meciului, iar golul cu care au egalat în repriza a doua a fost unul foarte frumos înscris de către „Bebe” Vasile, jucător crescut în curtea Oltchim-ului de către antrenorul Marian Deaconescu. Am avut posibilitatea sâmbătă la prânz să fiu în preajma acestuia şi l-am văzut parţial bucuros la pauză atunci când FC Bihor, echipa la care băiatul său Mihai Deaconescu este titular de drept, conducea cu 1-0 şi rămânea în cărţile promovării şi indecis sufleteşte la final când a auzit (telefonic) că CSM a reuşit un 1-1 important în lupta pentru evitarea retrogradării, cu golul înscris de Vasile, jucător pe care l-a crescut pas cu pas aproape 10 ani la juniorii şi apoi seniorii Oltchim-ului. Toţi aceşti copii valoroşi născuţi în 1990,1991 şi 1992 (atenţie, vine tare din urmă generaţia 1993-1994!) sunt rodul muncii de ani de zile a pasionaţilor din sectorul juvenil vâlcean: Emil Ciulei, Marian Deaconescu, Viorel Ciofîcă, Cristi Lazăr, Emil Popescu, Gabi Mangalagiu, Ion Lazăr, Lucian Catargiu, Gică Lepadatu, Costel Gaiţă, Dan Zguroiu, Cristi Bora, Doru Catrinoiu, Luci Giurcă, Robert Tufiş, Dumitru Teleşpan, Emanuel Moldoveanu, etc.
Munca lor este reflectată şi în grupul numeros de jucători tineri de la FC Oltchim, de la Ghecon Lăpuşata şi de ce nu, de la Damila Măciuca, echipe aflate în Liga a III-a sau aproape de aceasta. Să nu-i uităm însă pe cei plecaţi în pelerinaj fotbalistic în ţară exemplele cele mai elocvente fiind acum fraţii Florin şi Mihai Costea (la U Craiova), Raul Rusescu (la Unirea Urziceni) şi mai nou, Bogdan Vătăjelu (la Steaua II) crescut de la vârsta cea mai fragedă (7 ani) de Dan Zguroiu.
Dar, despre „copiii Vâlcii fotbalistice” plecaţi dintr-un motiv sau altul să caute faima şi gloria pe alte meleaguri, vă promit că o să scriu cu altă ocazie.

Dan Cătălin SĂRARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button