Diverse

Petre Berbecaru: „Handbalul este cea mai bună reclamă pe care o face Râmnicul pentru oamenii care trăiesc aici”

Petre Berbecaru, unul dintre oamenii de care se leagă întreaga istorie a handbalului vâlcean, a dezvăluit, după meciul cu Kastamonu, că s-a bucurat până la lacrimi de atmosfera din Sala „Traian”. Nu l-a impresionat, neapărat, victoria categorică a „municipalelor”, ci faptul că sala a fost din nou arhiplină, iar suporterii au aplaudat la scenă deschisă echipa locală. „A revenit atmosfera de pe vremea Oltchim-ului. Sala a fost senzaţională şi în opinia mea a fost o mare victorie, mai mare decât victoria în sine. Faptul că au rămas oameni pe afară, care n-au mai găsit bilete, că sala a fost arhiplină şi toţi spectatorii s-au ridicat în picioare în ultimele două minute, să aplaude sportivele noastre, este tot ce ne-am dorit! În ultimă instanţă, pentru ce facem acest sport, pentru ce facem performanţă? Pentru oameni, pentru vâlceni! Handbalul este cea mai bună reclamă pe care o face Râmnicul pentru oamenii care trăiesc aici, mai mult decât toate panourile şi tot ce există în oraş. În ceea ce priveşte rezultatul, în mod normal, nu se mai pune problema calificării. Dar am învăţat ceva şi trebuie să înveţe şi fetele acest lucru, că meciul a trecut, rezultatul trebuie să-l uităm, iar obiectivul nostru acum nu este calificarea, ci să nu pierdem. Să mergem în Turcia şi să ne întoarcem tot cu o victorie! Ar fi frumos şi ar confirma şi în Europa ceea ce am confirmat în România, unde, după ce am câştigat Supercupa, am bătut-o şi în campionat pe CSM Bucureşti şi am demonstrat că nu a fost o întâmplare. Echipa este «o echipă» şi asta face mai mult decât orice. Am fost sunat de mulţi oameni de handbal. Şi vă dau un exemplu: Radu Voina, fostul antrenor, campion mondial, o personalitate în lumea handbalului. A fost invitat la radio, la emisiunea Sport Total. M-a sunat şi mi-a spus că i s-a pus întrebarea: «A fost o surpriză că Vâlcea a bătut CSM-ul?». Nu, a răspuns el. A fost o surpriză că am câştigat doar la trei goluri, pentru că s-a întâlnit o echipă, cu un conglomerat de valori şi întotdeauna bate echipa. Mai mult, el fiind unul din oamenii care sunt împotriva antrenorilor străini, a specificat că această echipă a fost construită cu un antrenor tânăr, român şi care reînvie tradiţia într-un oraş de handbal sau dacă vreţi, în cel mai de handbal oraş din România”, a spus Berbecaru.

„În 84’, Chimistul a câştigat Cupa EHF, în primul an de participare. De ce nu ar putea face şi SCM acelaşi lucru!?”

Întrebat dacă, după ce a învins la 9 goluri semifinalista Cupei EHF din sezonul trecut, SCM are şanse la câştigarea trofeului european, Berbecaru a spus: „Ca să fiu diplomat, cum spun antrenorii, hai să o luăm pas cu pas. Bineînţeles că ne dorim să ajungem sus de tot şi de ce nu, să obţinem o performanţă notabilă. Le şi spuneam oamenilor de la SCM, că acum mulţi ani, în 1984, Chimistul a participat în Cupa EHF şi în primul an de participare a şi câştigat-o, într-o finală cu Oldenburg, o reprezentantă a Germaniei. De ce SCM nu ar face acelaşi lucru!? Este prima dată când participă într-o competiţie europeană şi are şansa să se ducă până în finală sau să o şi câştige, cu toate că în competiţia noastră sunt câteva echipe deosebit de puternice, care şi-ar găsi locul, cu certitudine, în Liga Campionilor. Vă dau un singur exemplu în acest sens: Siofok, din Ungaria, care a făcut transferuri masive şi care are jucătoare de Champions League, precum Penezic, interul drept, Gonzales, portăriţa, care o face să fie rezervă pe Dedu, de la Naţionala României şi aşa mai departe. Sunt echipe puternice în Cupa EHF. Dar şi noi avem jucătoare valoroase, iar dacă vor rămâne o echipă, pot să obţină rezultate frumoase”.

„Din punct de vedere al publicului, cu certitudine am rămas capitala handbalului românesc. Am plâns ca pe timpuri când am văzut sala arhiplină”

Deşi în ultimii ani, după dispariţia Oltchim-ului, Vâlcea nu a mai dat ora exactă în handbalul autohton, Berbecaru, în prezent consilier la SCM şi expert pe probleme de handbal, consideră că nu s-a schimbat în nici un moment „capitala handbalului românesc”. „Ştiţi vreo altă capitală a handbalului românesc, în afară de Rm. Vâlcea!? Vă răspund tot eu: Nu! Îşi aşteaptă locul. E locul nostru şi e bine să ni-l respectăm. Din punct de vedere al publicului şi al oamenilor de handbal, cu certitudine am rămas capitala handbalului românesc. Sper ca echipa să se ridice la nivelul publicului, al acestor oameni minunaţi. Eu, care am părul alb şi am văzut multe la viaţa mea, am plâns ca pe timpuri când am văzut sala arhiplină. Îmi dau lacrimile şi acum. Trăiesc handbalul şi îl fac cu mare plăcere! Nu-l fac din nici un interes material sau alt motiv, ci pentru că îmi place, pentru oamenii aceştia care îşi doresc atât de mult performanţă. Ce ne-a rămas din punct de vedere sportiv în Vâlcea, la nivel de înaltă performanţă? Handbalul! Să-l păstrăm, să avem grijă de el şi când va fi greu, să nu ne loviţi, să ne ajutaţi să ne ridicăm. Eu nu plâng niciodată de necaz, dar plâng de bucurie şi fetele mă ştiu: «Iar plânge nea Petrică». Să dea Dumnezeu să plâng la fiecare meci în polivalenta vâlceană!”, a transmis Petre Berbecaru. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button