Volei

Baschetul românesc continuă să se dezvolte

• federaţia a acceptat mărirea numărului de echipe din Divizia A

Expansiunea sportului cu mingea la coş, în care-au început să se investească din ce în ce mai mulţi bani, i-a făcut pe oficialii federaţiei de specialitate să iniţieze imediat măsuri ample de dezvoltare. Iar prima dintre acestea era aşteptată de toţi iubitorii baschetului din România, chiar dacă unii susţin că nu va duce deloc la creşterea valorică a campionatului intern. Suntem siguri însă că cel puţin în întrecerea masculină acest lucru se va întâmpla cu siguranţă.

16 echipe la băieţi, 14 la fete

Decizia măririi numărului de echipe din prima divizie a fost luată marţi, 15 aprilie, de Adunarea Generală Ordinară a FR Baschet. Astfel, din sezonul 2008-2009, la băieţi vor activa 16 echipe, iar la fete vor fi 14, cu două mai multe decât în campionatul actual. O altă hotărâre importantă îi vizează pe jucătorii aduşi de peste hotare. Din sezonul viitor, grupările din ţară pot avea 7 „stranieri” în lot. Pentru a da o şansă şi baschetbaliştilor autohtoni, există însă obligativitatea ca un român să se afle pe teren pe durata întregului meci, deci practic nu se vor mai întâlni situaţii de genul celor din acest sezon, când echipele au putut avea în acelaşi timp pe teren cinci jucători străini.
Mărirea numărului de echipe nu l-a surprins pe preşedintele clubului CET Govora, Dorin Vlad. „Nu cred că astfel se diluează valoarea întrecerii interne. Vor fi mai multe meciuri, campionatul va dura mai mult, iar acest lucru e beneficiu pentru baschetul românesc”, declară Vlad.  „Decizia suplimentării numărului de echipe este absolut normală şi a fost luată în special cu scopul de a mări aria de interes pentru acest sport. În mod clar, hotărârea avantajează echipele care încearcă să promoveze în Divizia A, ale căror şanse erau foarte mici”, ne-a spus antrenorul Cristian Achim.
Astfel, CSM „U” Craiova şi Energia Rovinari, echipele clasate pe primele două locuri la turneul final al Diviziei B de baschet masculin, sunt ca şi promovate în prima ligă, indiferent de rezultatele pe care le vor avea în play-out-ul Diviziei A. La fete, vor face saltul în elită grupările CSM „U” Craiova şi LPS Satu Mare, care s-au calificat iniţial în turneul de baraj.
De departe, oraşul care-a avut cel mai mult de câştigat de pe urma deciziei luate în această săptămână este Craiova, care se va adăuga pe lista localităţilor reprezentate de câte două formaţii în prima ligă (fete şi băieţi). Până acum existau cinci asemenea „duble”: Cluj-Napoca, Oradea, Târgovişte, Rm. Vâlcea (BC şi CET), dar şi Bucureşti, prin clubul Rapid, reprezentat de o echipă atât la masculin, cât şi la feminin.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button